Jahody: nejméně kalorické ovoce! Připravte si z nich domácí džem na palačinky.

Jahody obsahují nejméně kalorií ze všech druhů ovoce (cca 30 kcal na 100 g jahod) a v porovnáním s jiným ovocem obsahují velmi málo cukrů. Navíc obsahují vitamín C, B, kyselinu listovou, železo, draslík, vápník, fosfor, antioxidanty, třísloviny a vlákninu, ale zároveň mají malý podíl tuků a sodíku. Obsahují 90 % vody, a tak jsou vhodné při různých dietách. Jahody snižují cholesterol a krevní tlak, prokrvují mozek a působí jako prevence proti infarktu, onemocnění srdce a cév, mají močopudné vlastnosti a pomáhají při dně, revmatismu, cukrovce, nachlazení, onemocnění jater a cirhóze. Příznivě působí na zažívání, díky velkému obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti, mají antibakteriální a protizánětlivé účinky. Posilují srdce a nervy a pozitivně ovlivňují tvorbu testosteronu. 

jahody

Jahody by neměli konzumovat lidé s alergií a s náchylností na kyselé - mohly by se po konzumaci osypat. Jahody můžete konzumovat přímo, mražené, vyrobit z nich džem nebo marmeládu, připravit limonádu nebo si uvařit jahodový čaj. Na jahodový čaj budete potřebovat listy lesních jahod včetně řapíků (sbírat je můžete od května do srpna). Listy sušte ve stínu tak, aby teplota nepřesáhla 45 °C. Sušené nebo čerstvé listy lesních jahod přelijte horkou vodou a nechte luhovat. Použijte asi 2 lžíce jahodových listů na 500 ml vody a nechte 15 minut louhovat. Pak přeceďte a oslaďte medem. Tento čaj má antiseptické účinky.

Domácí jahodový džem

DOMÁCÍ JAHODOVÝ DŽEM

Ingredience
300 g jahod, 200 g cukru, 100 ml vody, 5 ml citronové šťávy

Postup
1. Dejte vařit jahody s cukrem a vodou, vařte dokud džem nezhoustne.

2. Vypněte sporák a přidejte citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte.

3. Poté nalijte do sklenic a nechte vychladnout. 
Zdroj receptu: http://www.pazitka.cz/ostatni/domaci-jahodovy-dzem/

palačinky s jahodovým džemem

PALAČINKY S JAHODOVÝM DŽEMEM

Ingredience
1 špetka soli, 40 g cukru moučka + na posypání, 1/2 l mléka, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, jahodový džem, pár čerstvých jahod, šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání (volitelné)

Postup
1. Ingredience smíchejte v míse dohromady, ideální je použít ruční šlehač a těsto vyšlehat.

2. Na trošce oleje na pánvi smažte tenké palačinky.

3. Hotové palačinky potřete jahodovým džemem, přehněte nebo zatočte a posypte moučkovým cukrem.

Podávejte s čerstvými jahodami a šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Zdroj receptu: https://recepty.vareni.cz/klasicke-sladke-palacinky/