Dýně a její vliv na zdraví + recept na pikantní dýňovou polévku

Dýně

DÝNĚ A JEJÍ VLIV NA ZDRAVÍ

Máme několik druhů dýní. Některé jsou jedlé a jiné zase okrasné. Mezi nejznámější jedlé dýně patří třeba dýně Hokkaido, špagetová dýně, máslová dýně, tykev muškátová a velkoplodá dýně. Všechny jedlé druhy dýní obsahují zdraví prospěšné látky. Dýně obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, vlákninu, ale zároveň je v ní minimum kalorií. Najdete v nich vitamín A, C, E, draslík, mangan, měď, železo, fosfor, beta-karoten, antioxidanty.

Konzumace dýně je vhodná při redukčních dietách, snižuje cholesterol, zabraňuje degenerativnímu poškození očí, snižuje riziko některých typů rakoviny a mrtvice, chrání před onemocněním srdce, zpomaluje stárnutí, pomáhá proti astmatu a pomáhá zachovávat svalovou hmotu. Navíc podporuje imunitní systém a má pozitivní vliv na plodnost. Z dýně můžete připravit výbornou krémovou polévku, můžete ji použít jako přílohu například pečenou nebo z ní připravit pyré. Vynikající jsou i dýňové placky nebo třeba gnocchi. Dýni ale využijete i nasladko na přípravu dýňového koláče.

dýňová polévka

RECEPT NA PIKANTNÍ DÝŇOVOU POLÉVKU

Ingredience

1 větší dýně Hokkaido, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička mořské soli, 3 lžíce olivového oleje, hořčičná chilli omáčka Carolina Reaper Palíto 

Postup

1. Nejprve dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a dužinu včetně slupky rozkrájejte na větší kousky. Na olivovém oleji nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidejte připravené kousky dýně, 1 lžičku mořské soli a krátce orestujte.

2. Přilijte 1 l vody, přiveďte k varu a vařte na mírném plameni pod pokličkou do změknutí dýně (cca 30 min). Poté nechte zchladnout a ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém. Dochuťte třeným česnekem a mořskou solí.

3. A nejdůležitější nakonec - Až budete mít vše hotové, přidejte do talíře jednu čajovou lžičku hořčičné chilli omáčky
Polévka tím získá lehce pikantní nádech a obohatí její chuť.

TIP: Místo vody můžete použít zeleninový vývar a zkuste přidat smetanu - dostanete krémovou verzi této výborné polévky. Polévku můžete ozdobit opraženými dýňovými semínky.

Zdroj receptu: www.palito.eu