Domácí těstoviny

Z těstovin se postupem času stalo rychlé, často nouzové jídlo, které v krizi zažene hlad. V Itálii však těstoviny chutnají úplně jinak. Proč? Jsou připravované s láskou a péčí jen několik minut před podáváním. A namísto kečupu je báječně doplní rychlé, zato chuťové bohaté omáčky z čerstvých bylinek, rajčat nebo oliv a s vyzrálým sýrem jako dokonalou tečkou. Recept na domácí těstoviny si jednoduše zamilujete. 

Suroviny

  • 6 žloutků
  • 4 vejce
  • 300 g
  • mouky na těstoviny
  • 300 g hladké mouky
  • 4 lžíce
  • olivového oleje
  • voda dle potřeby (max. 100 ml)
  • 1 lžíce soli
Domácí těstoviny

Mohlo by se vám hodit:

olivový olej a
Extra panenský olivový olej
Zjistit více
kleště na těstoviny a
Kleště na těstoviny
Zjistit více
hrnec na těstoviny a
Hrnec na těstoviny
Zjistit více
14133-3
Naběračka na špagety
Zjistit více
30894
Cedník na těstoviny
Zjistit více

Postup

1. Ze všech surovin vypracujte tuhé těsto (propracujte do úplného spojení).

2. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici.

3. Odpočaté těsto vyválejte strojkem na těstoviny, nebo válečkem, na 2 mm tenké a 40 cm dlouhé pláty.

4. Na libovolném nástavci strojku otáčením kličky vykrajujte požadované tvary.

TIP

Těstoviny vařte v dostatečném množství vody  osolené 2 lžícemi soli na 1 litr vody. Jak na barevné těstoviny? - Příprava je shodná s postupem na základní těstoviny, pouze místo vody a 1/3 vajec přidejte rajčatový protlak, nebo špenát podle toho, jestli chcete vyrábět těstoviny červené nebo zelené. Černé těstoviny nebo rizoto se obarvují sépiovým inkoustem. Všechny verze barevných těstovin můžete obohatit bylinkami, či vhodným přikořeněním - například šafránem.

dinner Servírování

Domácí těstoviny jsou vynikající například s těmito omáčkami:

  • bazalkové pesto - báječné domácí pesto připravíte podle tohoto receptu
  • rajčatová omáčka - recept na jednoduchou rajčatovou omáčku najdete zde
  • hříbková omáčka - tu nejlepší vykouzlíte jedině doma podle tohoto receptu