Crumble aneb královské pochutnání

Crumble je vynikající pečený ovocný dezert, který připravíte za pár minut a zaručeně se do něj hned zamilujete. Původem je z královské Británie a dělá se z různých druhů ovoce, nejčastěji z jablek, ostružin nebo švestek. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku.

Velkou výhodou dezertu je, že suroviny najdete vždy doma. Můžete použít jakékoliv ovoce, podle toho jaké je zrovna čerstvé. V sezóně je právě rebarbora pro její osvěžující chuť, doplnit ji můžete sladkými jahody, které povznesou dezert do nebeských výšin.

Recept na crumble

Recept na Crumle

Stačí dát ovoce do zapékací misky, plechu na pečení nebo formy na dort a posypat drobenkou.

Drobenka:

  • 250 g mouky, i celozrnné/mletých mandlí, mletých ovesných vloček...
  • 170 gramů másla
  • 150 g cukru

Postup:

  1. V drobence nesmí chybět tuk - ideálně tedy máslo, to je nejlepší.
  2. Potom něco sladkého - třtinový nebo bílý cukr.
  3. A třetí surovina. Tu můžete libovolně měnit. Vhodné jsou namleté mandle a jemné ovesné vločky. Do drobenky můžete přidat třeba i kokos nebo lněné semínko. Všechny suroviny (máslo změklé)  smíchejte dohromady a žmolenku.

Ať už zvolíte variantu jakoukoliv, nikdy nemůžete udělat chybu. Ovoce prosypete cukrem a rovnoměrně překryjete drobenkou. Tu můžete obměňovat podle libosti. Připravené ovoce s drobenkou vložíte na 25 minut do trouby a necháte zapéct. Drobenka by měla zezlátnout a ovoce pod ní jemně probublávat. Doporučujeme podávat ještě vlažný, chvilku po tom, co ho vytáhnete z trouby. Dezert můžete ozdobit šlehačkou, zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.

Crumble je dezert snů. Tak udělejte radost svým blízkým a královsky je pohostěte!