Crumble aneb královské pochutnání

Datum: 22.6.2016

Crumble je vynikající pečený ovocný dezert, který připravíte za pár minut a zaručeně se do něj hned zamilujete. Původem je z královské Británie a dělá se z různých druhů ovoce, nejčastěji z jablek, ostružin nebo švestek. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku.

Velkou výhodou dezertu je, že suroviny najdete vždy doma. Můžete použít jakékoliv ovoce, podle toho jaké je zrovna čerstvé. V sezóně jsou právě jahody, které povznesou desert do nebeských výšin.

copy

jak připravit clumble

1. Stačí dát ovoce do zapékací misky, plechu na pečení nebo formy na dort. Skvěle poslouží i forma na muffiny.

2. Ovoce prosypete cukrem.

3. A rovnoměrně překryjete drobenkou. Tu můžete obměňovat podle libosti. Buď použít základní klasiku - cukr, máslo a hrubou mouku. Nebo experimentovat.

4. Připravené ovoce s drobenkou vložíte na 25 minut do trouby a necháte zapéct. Drobenka by měla zezlátnout a ovoce pod ní jemně probublávat.

chef-toque RADA ŠÉFKUCHAŘE

V drobence nesmí chybět tuk - většinou se používá máslo, ale zastoupit ho může také kokosový olej. Potom něco sladkého - třtinový nebo bílý cukr. A třetí surovina, kterou můžete libovolně měnit. Vhodné jsou namleté mandle a jemné ovesné vločky. Do drobenky můžete přidat třeba i kokos nebo lněné semínko. Fantazii se meze nekladou. V kombinaci s cukrem a máslem to po zapečení musí krásně křupat.

dinner Servírování

Doporučujeme podávat ještě vlažný, chvilku po tom, co ho vytáhnete z trouby. Dezert můžete ozdobit šlehačkou, zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

Crumble je dezert snů. Tak udělejte radost svým blízkým a královsky je pohostěte!

Forma na quiche White Basics Maxwell & Williams 28 cm Zapékací a servírovací misky oranžové Küchenprofi 4ks Forma na dorty čtvercová Raymond Blanc 23 cm Zapékací miska oválná modrá Küchenprofi 33 cm