ČESNEK: KUCHAŘSKÝ ZÁZRAK

Datum: 3.3.2016

Český česnek

Česnek je zelenina (koření, bylinka – v taxonomii česneku nepanuje shoda), která má typicky štiplavou, výraznou chuť a typické aroma. Není možné ho nahradit žádnou jinou surovinou, to pak prostě není ono. Česnek mánezastupitelnou roli v kuchyních celého světa, v masových, sýrových i zeleninových jídlech. Možnosti jeho využití i jeho „nekuchařské“ vlastnosti jsou prostě úžasné.

ČESNEK JAKO KOŘENÍ I LÉK

Česnek pochází pravděpodobně z Mongolska, odkud se dostal do Číny, časem do Evropy a do celého světa. Znali ho ale už starověcí Egypťané a Římani, kteří hojně využívali jeho posilující účinky. Nyní je vyhledáván pro své charakteristické aroma a kuchařskou všestrannost jako oblíbené koření. Ale i lék: kdo by neznal česnečkujako účinný lék na kocovinu. Je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, má antiseptické účinky. Ve spojení s medem spolehlivě funguje při nachlazení, pomáhá i proti nadýmání. Vskutku zázračná bylina!

ČESKÝ ČESNEK ANO!

Pokud to je možné, dávejte přednost českému česneku. Ať už z přesvědčení nebo prostě proto, že je mnohem aromatičtější a chutnější než odrůdy, které k nám putují několik týdnů přes půlku světa. Název český česnek je mimochodem chráněná známka: lze tak označit pouze česnek vypěstovaný u nás. Momentálně se doprodává sklizeň z loňského roku, ale farmáři už přijímají objednávky na tento rok. A pokud jste nažhavení na čerstvý, zkuste divoký česnek medvědí. Už teď je k dostání na farmářských trzích. Z jeho natě připravíte výtečné pesto.

 česnek-medvědí-nať

SIRLOIN STEAK S ČESNEKOVÝM MÁSLEM

Skvělým příkladem použití česneku ke steaku je hovězí svíčková s česnekovým máslem. Na másle rozhodně nešetřete, jeho chuť je pro zdárný výsledek klíčová. Celé vaření vám zabere jen 30 minut a je to hotové v 7 krocích.

INGREDIENCE:

  • 1/2 šálku másla
  • 2 čajové lžičky česneku v prášku
  • 4 stroužky česneku
  • 1800 g steaků z hovězí svíčkové
  • pepř a sůl podle chuti

 

POSTUP:

  1. Stroužky česneku rozdrťte v lisu na česnek.
  2. Předehřejte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu.
  3. V jiné pánvi rozpusťte máslo na středním ohni s česnekovým práškem a drceným česnekem. Dejte ho stranou.
  4. Posypejte obě strany každého steaku solí a pepřem – tato úprava přímo vyžaduje kořenit steaky už před tepelnou úpravou. Můžete také steaky (nebo gril) zlehka potřít olivovým olejem, ale pokud máte kvalitní pánev, není to potřeba.
  5. Grilujte steaky 4 až 5 minut na každé straně, nebo na požadovaný stupeň propečenosti.
  6. Steaky servírujte na předem vyhřátých talířích.
  7. Steaky bohatě potřete pomocí štětce česnekovým máslem a nechte odpočinout 2 až 3 minuty před podáváním.