Borůvky a jejich vliv na zdraví + recepty

borůvky

Borůvky jsou plody keříků s názvem brusnice borůvky, které rostou v jehličnatých lesích a tvoří zde rozsáhlé kobercové porosty. Borůvky jsou malé kulaté plody a mají tmavě modrou barvu. Borůvky dozrávají od června do července. Obsahují velké množství vitamínu C, železo, antioxidanty, třísloviny a další látky s příznivým vlivem na lidský organismus. Borůvky jsou superpotravina. Posilují imunitní systém, působí jako prevence infekčních, bakteriálních a virových onemocnění.

Pomáhají při rekonvalescenci po nemoci, pomáhají při léčbě chřipky, angíny, bronchitidy, rýmy a zánětlivých onemocnění sliznic. Mají příznivý vliv na zrak - jsou účinnou prevencí šerosleposti, zlepšují noční vidění a zrak ve zhoršených světelných podmínkách. Pomáhají při střevních potížích, průjmu, kolice nebo při otravě jídlem. Fungují jako dezinfekce, působí příznivě na krevní oběh a na ledviny, čistí močové cesty, působí močopudně, působí jako prevence proti rakovině prostaty a dalším druhům rakoviny. Snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi. Blahodárné účinky na zdraví mají ve všech formách - čerstvé, mražené i konzervované. 

lívance s borůvkovým džemem

KYNUTÉ LÍVANCE S BORŮVKOVÝM DŽEMEM A ZAKYSANOU SMETANOU

Ingredience

400 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 3 ks vejce, 1/2 - 3/4 kostky droždí, 50 g cukru krupice, špetku soli a 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, borůvkový džem, zakysaná smetana, cukr moučka na posypání

Postup
1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí. Přidejte mouku, cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec vejce. Těsto pořádně promíchejte.

2. Takto připravené těsto na lívance přikryjte v míse utěrkou a nechte na teplém místě kynout minimálně 45 minut. Těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem, což je velmi důležité, aby byly lívance hezky nadýchané.

3. Rozpalte lívanečník, který můžete vytřít rozpuštěným máslem pomocí mašlovačky. Do vymazaného lívanečníku dávejte malou naběračkou do každého otvoru trochu těsta a pečte z obou stran dozlatova. Takto postupujte do vyčerpání těsta.

4. Hotové lívance potřete borůvkovým džemem, posypte moučkovým cukrem a podávejte se zakysanou smetanou.
Zdroj receptu: https://clanky.vareni.cz/recept-na-kynute-livance-s-boruvkovym-extra-jamem-a-zakysanou-smetanou/

DOMÁCÍ BORŮVKOVÝ DŽEM

DOMÁCÍ BORŮVKOVÝ DŽEM

Ingedience

1 kg čerstvých borůvek (tj. 3- 4 l), 500 g želírovacího cukru (měl by být v poměru 2 : 1 (ovoce : želírovací cukr)) , 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup
1. Borůvky nasypte do většího hrnce a dobře promíchejte se želírovacím cukrem, případně s citronovou šťávou a přiveďte k varu.

2. Vařte pouze 3 až 5 minut.

3. Poté zavařeninu naplňte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte 5 minut stát.

Podávejte například ke snídani s pečivem a máslem nebo na palačinky. Můžete ho ale využít i například při pečení cukroví.
Zdroj receptu: https://www.albert.cz/recepty/boruvkovy-dzem