Bez černý je keř, který dorůstá do výšky i 8 metrů. Bezové květy se sbírají od června do července a vyrábí se z nich domácí bezový sirup, bezový likér, bezový čaj a další. Sbírají se pouze bílé nebo nažloutlé květy. Dávejte si pozor na konzumaci černých bobulí v syrovém stavu. Jsou sice bohaté na vitamín C, ale v syrovém stavu jsou jedovaté. Ve zralých bobulkách jsou semínka, která obsahují látku sambunigrin, která uvolňuje jedovatý kyanid. Vařením bobulí se tato látka zničí a potom jsou bobule úplně bezpečné. Ale vařením se vytrácí vitamín C. Zato obsah vitamínu A se 10 násobně zvýší. Projevem otravy jsou průjmy a bolesti hlavy.
Omamná vůně bílých kvítků nemusí zůstat pouze na vaší zahradě. Vyrobte si bezový sirup a budete si moct celé léto vychutnávat osvěžující chuť této voňavé limonády. Bez má skvělé léčivé účinky - stimuluje pocení, pomáhá snižovat teplotu, odstraňuje z těla toxické látky.
Domácí bezový sirup:
- 50 ks květů černého bezu
- 5 l vody
- 5 kg třtinového cukru
- šťáva ze 2 citronů
- 30 g kyseliny citronové
- láhve na plnění
Postup:
1. Květy opatrně opláchneme tak, abychom z nich neodstranili pyl.
2. Dáme do hrnce a zalijeme vodou.
3. Necháme v lednici odležet 24 hodin.
4. Druhý den bezovou vodu přecedíme přes látku nebo jemné sítko.
5. Přidáme cukr, kyselinu citronovou a citronovou šťávu.
6. Dáme na sporák, zahříváme, aby se cukr rozpustil, ale nevaříme.
7. Horký sirup plníme do čistých lahví a ihned zavíráme.
8. Po vychladnutí bezový sirup skladujeme ideálně na temném a chladném místě, například v lednici nebo ve sklepě.
9. Pokud chcete, aby vám sirup vydržel déle, přidejte prostředek pro konzervování nebo přilijte kapku tvrdého alkoholu.
Tip na podávání:
Bezový sirup zalijte perlivou vodou, přidejte mátu, citron nakrájený na kolečka a máte skvělou limonádu!