Bez - vynikající a zdravý. Recept na domácí bezový sirup

Bez černý je keř, který dorůstá do výšky i 8 metrů. Bezové květy se sbírají od června do července a vyrábí se z nich domácí bezový sirup, bezový likér, bezový čaj a další. Sbírají se pouze bílé nebo nažloutlé květy. Dávejte si pozor na konzumaci černých bobulí v syrovém stavu. Jsou sice bohaté na vitamín C, ale v syrovém stavu jsou jedovaté. Ve zralých bobulkách jsou semínka, která obsahují látku sambunigrin, která uvolňuje jedovatý kyanid. Vařením bobulí se tato látka zničí a potom jsou bobule úplně bezpečné. Ale vařením se vytrácí vitamín C. Zato obsah vitamínu A se 10 násobně zvýší. Projevem otravy jsou průjmy a bolesti hlavy.

Omamná vůně bílých kvítků nemusí zůstat pouze na vaší zahradě. Vyrobte si bezový sirup a budete si moct celé léto vychutnávat osvěžující chuť této voňavé limonády. Bez má skvělé léčivé účinky - stimuluje pocení, pomáhá snižovat teplotu, odstraňuje z těla toxické látky.

Černý bez

Domácí bezový sirup:

  • 50 ks květů černého bezu
  • 5 l vody
  • 5 kg třtinového cukru
  • šťáva ze 2 citronů
  • 30 g kyseliny citronové
  • láhve na plnění

Postup:

1. Květy opatrně opláchneme tak, abychom z nich neodstranili pyl.

2. Dáme do hrnce a zalijeme vodou.

3. Necháme v lednici odležet 24 hodin.

4. Druhý den bezovou vodu přecedíme přes látku nebo jemné sítko.

5. Přidáme cukr, kyselinu citronovou a citronovou šťávu.

6. Dáme na sporák, zahříváme, aby se cukr rozpustil, ale nevaříme.

7. Horký sirup plníme do čistých lahví a ihned zavíráme.

8. Po vychladnutí bezový sirup skladujeme ideálně na temném a chladném místě, například v lednici nebo ve sklepě.

9. Pokud chcete, aby vám sirup vydržel déle, přidejte prostředek pro konzervování nebo přilijte kapku tvrdého alkoholu.

Tip na podávání:

Bezový sirup zalijte perlivou vodou, přidejte mátu,  citron nakrájený na kolečka a máte skvělou limonádu!