Asijské taštičky Gyoza se sójovou omáčkou

japonske tasticky gyoza

Ingredience: 1 ks těsto na gyoza taštičky nebo si připravte těsto vlastní: 250 g přesáté hladké mouky, 160 ml vroucí vody, škrob, špetka soli

Na náplň: 400 g mletého vepřového masa, 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru, chilli paprička nakrájená nadrobno, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 ks houby shiitake, 1 menší pór, 140 g čínské kapusty

Omáčka k podávání:

4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového octa

Dále budete potřebovat:

2 lžíce sezamového oleje na smažení, trochu vody

Postup:

1. Těsto: Do přesáté mouky s troškou soli pomalu přilívejte horkou vodu, aby vzniklo nelepivé těstíčko. Přikryté nechte odpočinout 30 minut - po uplynutí této doby je těsto hotové. Rozválejte ho na tenkou placku a vykrajujte kulatou vykrajovačkou o průměru 8 cm.

2. Náplň: nasekejte nadrobno veškerou zeleninu, síchejte ji s mletým masem, směs jemně osolte a okořeňte (opatrně se solí, taštičky se budou namáčet do sójové omáčky, která je slaná).

3. Na připravené těsto dejte 1 lžíci směsi a okraje prstem potřete vodou, která slouží jako lepidlo. Slepujte od středu taštičky až po její okraj nebo rovně od jednoho kraje ke druhému. Pokládáme je na tácek, vyložený papírem na pečení a trochu poprášený škrobem, aby se taštičky nepřichytili zespodu. Přikrýváme je, aby neoschly.

4. Rozehřejte pánev se seznamovým olejem, položte na ni připravené taštičky a opékejte pouze z jedné strany dozlatova. Přilijte trochu vody (taštičky by neměly být ponořené ve vodě) a poduste je cca 3 minuty, dokud se voda neodpaří.

5. Připravte si jednoduchou omáčku: smíchejte sójovou omáčku s rýžovým octem a servírujte.

TIP: Nemusíte vařit pouze masové taštičky, maso klidně vynechte nbo ho nahraďte mletými krevetami. Pokud jste udělali taštiček více, dejte je zamrazit a za pár dní osmažte.

TIP 2: Taštičky servírujte na japonském nádobí Made in Japan, kde je každý kus vyroben ručně přímo od japonských mistrů. Nádobí MIJ oživí vaše stolování oproti klasickému nudnému bílému nádobí. V nabídce máme například i obdélníkové talíře, jídelní hůlky, misky na hůlky, misky na dipy či omáčky a mnoho dalšího.