Léto nás svým počasím svádí spíše k lehčím chutím, navíc jsou suroviny čerstvější a dostupnější, než kdykoli jindy v roce. Inspirujte se prázdninovým cestováním a poznejte, na čem si pochutnávají dva jiné kontinenty. Je libo tradičnější salát nebo spíše něco exotického?
Kalifornský Cobb salát
Původ salátu Cobb sahá v amerických dějinách až do roku 1930. Je to rovněž jedno z jídel, které bylo poprvé připraveno ze zbytků nalezených v ledničce, tak tomu zůstalo a stalo se kalifornskou klasikou. My ho máme rádi právě proto, že jeho ingredience naleznete doma v ledničce opravdu téměř vždycky.
Čas přípravy: 15 minut
Ingrediencena salát
|
Ingrediencena dresink
|
![]() |
Postup
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||
1. Uvařte natvrdo vajíčka (10 min) a kuřecí prsa (5 min). Zároveň si osmahněte slaninu (5 min). |
2. Dresink připravte tak, že hořčici, med, sůl a pepř v jedné malé misce ušlehejte do hladké konzistence. |
3. Nakrájejte kuře, sýr, avokádo, rajčata, ledový salát, okurky, papriku, slaninu a vejce na menší, přibližně stejně velké kousky. |
4. Všechny ingredience naskládejte do mísy v pásech vedle sebe, polijte dresinkem a je hotovo. |
Rady šéfkuchaře
- S avokádem musíte dávat pozor – velmi rychle zhnědne, proto ho krájejte a podávejte až jako poslední.
- V původním receptu se používá sýr roquefort, který jsme ale vyměnili za čedar, protože se lépe a snadněji krájí.
- Kuřecí prsa můžete upéct i v troubě, anebo i na zbytku oleje ze slaniny, která jim dodá výbornou příchuť.
Marocký pomerančovo-mrkvový salát
Čas přípravy: 30 minut
Tento marocký salát je velmi oblíbený, protože použité suroviny jsou nám blízké, ale zároveň díky nim dokážeme vykouzlit exotické chutě. Salát podávejte studený, můžete i v kombinaci s jinými předkrmy. Takto si vytvoříte "mezze" mísu na ochutnání předkrmů, což je v arabském světě rozšířená forma stolování.
Ingrediencena salát
|
dresink
|
![]() |
Postup
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||
1. Cibuli nakrájejte na drobno a na trošce oleje opečte. Mrkev nakrájejte na kostičky a povařte do měkka. | 2. Tři pomeranče očistěte a měsíčky překrojte na 3 části. Jeden pomeranč odložíme na dresink. | 3. V misce smíchejte přísady na dresink, přidejte olivový olej a med. Přidejte šťávu z citronu a pomeranče, nakonec přidejte vodu s pomerančovým květem. | 4. Do vhodné misky dejte mrkev, cibuli a pomeranč, přidejte rozinky, mandle a lístky máty a promíchejte. Dresink nalijte na salát a nakonec dochuťte solí, kmínem a paprikou. |
Servírování
- Tento salát je mimořádně chutný, když je vychlazený, takže před podáváním ho na pár hodin nechte odležet v chladničce a dresink nalijte těsně před servírováním.
- V arabské, indické a americké kuchyni se velmi často používá koření. V jídlech je mnoho druhů, ale žádné není dominantní. V arabské kuchyni se koření obvykle používá i na ozdobu.
Využijte zavádějící slevu 20 % na bambusové a porcelánové nádobí Maxwell and Williams