6 kroků k dokonalému domácímu tiramisu

Tiramisu

Ta neskutečně lahodná chuť kávy, smetanového sýra a krémového likéru se přímo rozplývá na jazyku. Tiramisu je dodnes jedním z nejoblíbenějších italských jídel vůbec. Jeho stopy se dají vysledovat daleko do minulosti, až do renesance, kdy se tiramisu objevovalo na stolech šlechticů v Benátkách nebo Florencii.

Zapomeňte na „tiramisu“ s pomazánkovým máslem, Lučinou, zakysanou smetanou nebo kdovíčím místo mascarpone. Tenhle lahodný nepečený dezert si použití úžasně krémového sýru mascarpone opravdu zaslouží. Krémový likér Baileys dodá tu správnou chuťovou tečku. Zkuste ho a už nikdy nebudete dělat tiramisu jinak!

Tiramisu nedoporučujeme POUZE v případě, že:

a) držíte dietu (tvarohový sýr mascarpone je hodně tučný)
b) je prudké léto a vy se nechcete nakazit salmonelou ze syrových vajec.

chefshop cake boss


 

TIRAMISU S IRSKÝM LIKÉREM

 

INGREDIENCE (NA 12 PORCÍ):

  • 350 ml kávy (350 ml vody a 9 čajových lžiček instantního nebo čerstvého espressa)
  • 250 ml krémového likéru Baileys
  • 400 g dlouhých cukrářských piškotů
  • 2 vejce
  • 75 g moučkového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 2 a půl čajové lžičky kakaa

 

POSTUP:

1. V mělké míse smícháme do studena vychladlou kávu a 175 ml Baileys.

2. Do tekuté směsi naskládáme piškoty a po chvíli je obrátíme, aby rovnoměrně zvlhly, avšak nesmějí rozbřednout.Dno čtvercové mísy (22×22 cm) vyložíme vrstvou piškotů.

3. Vejce rozklepneme, ale pozor: bílky oddělíme každý zvlášť a oba žloutky vyklopíme do mísy. Ke žloutkům přisypeme curk a šleháme, až vznikne hustá světležlutá pěna. Všleháme zbývajících 75 ml Baileys a mascarpone, a tak získáme nadýchaný krém.

4. Z jednoho bílku ušleháme tuhý sníh, což zvládneme ručně. Sníh zlehka vmícháme do základního krému, aby se nadlehčil. Polovinou hotového krému potřeme piškoty v míse.

5. Pokračujeme druhou vrstvou piškotů, kterou potřeme zbývajícím krémem.

6. Mísu přikryjeme plastovou potravinovou fólií a uložíme přes noc do chladničky. Před podáváním posypeme tiramisu kakaem, které prosejeme čajovým sítkem.

TIP: Baileys v receptu můžete nahradit mandlovým likérem Amaretto.

Zdroj: Nigella Lawson – Vaříme expres

Sítko Cake Boss na mouku a cukrIlly Espresso mletá káva 250 gPiškoty Savoiardi 400 g