RÝŽOVÝ OCET
Rýžový ocet se používá zejména v asijské kuchyni. Vyrábí z fermentované (kvašené) rýže nebo z rýžového vína. Existuje světlý i tmavý rýžový ocet. Světlý rýžový ocet se používá především v Japonsku při přípravě sushi, ale je vhodný i na dochucování různých pokrmů. S tmavým rýžovým octem se setkáte spíš v Číně.
KUŘECÍ STIR-FRY
Ingredience
80 ml sójové omáčky, 60 ml sladké chilli omáčky, lžíce cukru, 2 lžíce rýžového octa, 3 kuřecí prsa nakrájená na tenké plátky (každé prso o hmotnosti asi 170 g), 450 g vaječných tenkých čínských nudlí (hokkien, pokud nemáte, můžete použít i rýžové nudle), 60 ml slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky), 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 2 menší brokolice (rozkrojené na třetiny), cibule (nakrájená na jemno), červená sladká paprika (nakrájená na jemno)
Postup
1. Zamíchejte v míse sójovou omáčku, sladkou chilli omáčku, cukr a rýžový ocet. Přidejte plátky kuřete, řádně promíchejte a nechte marinovat v lednici aspoň 15 minut.
2. Mezitím uvařte nudle podle návodu. Sceďte, dejte stranou a přikryjte, ať zůstanou teplé.
3. Pánev wok rozpalte a rozehřejte na ní 1 a půl lžíce oleje. Jakmile se z pánve začne kouřit, osušte kousky kuřete (marinádu nechte stranou) a rychle opékejte na 2 části, každou zhruba 3 - 4 minuty do zlatova. Opatrně vytřete wok pánev papírovou utěrkou.
4. Do pánve wok dejte zbylou marinádu a přiveďte k varu, nechte 1 minutu bublat a potom dejte marinádu stranou. Opět vytřete pánev kuchyňskou utěrkou.
5. Rozehřejte zbylý olej a rozpalte wok na vysokou teplotu. Rychle osmahněte česnek, zázvor, brokolici, cibuli a sladkou papriku (cca 1 minutu). Vraťte do pánve kuře a marinádu a nechte ještě 2 minuty opékat, aby se vše řádně prohřálo. Servírujte ihned s připravenými nudlemi.
VIETNAMSKÝ KARAMEIZOVANÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S RÝŽÍ A MRKVOVÝM SALÁTKEM
Ingredience
100 g třtinového cukru, 800 g vepřového boku bez kosti (nakrájený na 3cm kousky), 250 ml kokosové vody, 2 stroužky česneku (nasekané na jemno), 2 lžíce rybí omáčky, 1/4 lžičky mletého bílého pepře, vařená rýže k podávání
Na mrkvový salátek
1 mrkev (oškrábaná, nakrájená na dlouhé tenké proužky), 60 ml rýžového octa, 1 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, čerstvý koriandr, čerstvá máta, čerstvá chilli paprička (nasekaná na drobno)
Postup
1. Připravte si salátek. Smíchejte mrkev, rýžový ocet, cukr a sůl v misce. Dejte stranou, občas promíchejte. Nechte minimálně 20 minut odležet, aby se rozvinuly všechny chutě.
2. Mezitím nechte na pávi rozpustit cukr s 1 lžící vody. Vařte asi 4 - 5 minut dokud cukr nezkaramelizuje. Pozor, ale abyste ho nevařili příliš dlouhou, byl by jinak hořký.
3. Přidejte do pánve bůček a promíchejte s karamele. Vmíchejte kokosovou vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte česnek, rybí omáčku a pepř. Vařte na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje a maso bude měkké. Bude to trvat zhruba hodinu a půl.
4. Osušte mrkev a promíchejte ji v míse s koriandrem, mátou a chilli. Podávejte ke karamelizovanému bůčku s vařenou rýží.
LOSOS SE SLADKÝM ZÁZVOROVÝM GLAZÉ
Ingredience
150 g cukru, 80 ml rýžového octa, 2 čerstvé chilli papričky (nasekané na jemno), 5 cm dlouhý čerstvý zázvor (oloupaný, nasekaný na jemno), 4 filety z lososa s kůží (každý o hmotnosti 200 g), 1 lžíce arašídového oleje, 350 g salátových listů (výběr podle chuti), svazek čerstvého koriandru, uvařená jasmínová rýže k podávání
Postup
1. Na pánvi při mírné teplotě povařte cukr, rýžový ocet a 60 ml vody, dokud se cukr nerozpustí. Pak zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Přidejte chilli a zázvor. Vařte zhruba 6 - 7 minut, dokud nevznikne hustá omáčka (glazé).
2. Mezitím očistěte a osušte lososa. Kůži ponechte. Pokapejte ho olejem. Rozpalte grilovací pánev nebo gril. Smažte lososa 3 minuty z každé strany, tak aby byla kůže a vnější část krásně opečená, ale uvnitř byl losos ještě růžový.
3. Na talíře dejte směs salátových listů. Navrch dejte lososa, přelijte sladkým zázvorovým glazé a posypte čerstvým koriandrem. Podávejte s vařenou jasmínovou rýží.
Zdroj receptů a obrázků k receptům: www.taste.com.au