3 recepty s mořskými plody

GRILOVANÉ KREVETY S PIKANTNÍM PETRŽELKOVÝM DIPEM

GRILOVANÉ KREVETY S PIKANTNÍM PETRŽELKOVÝM DIPEM

Ingredience

1 kg (asi 16 ks) čerstvých extra velkých královských krevet (oloupaných, ale ocas ponechán), 1 lžíce olivového oleje + na vymazání, klínky citronu k podávání, sůl a pepř

Na pikantní petrželkový dip

3 čerstvé chilli papričky odrůdy Jalapeno (zbavené semínek a nasekané na jemno), 1 a 1/2 hrnku posekané čerstvé petržele, 2 stroužky česneku, 2 osušená filátka ančoviček (na hrubo pokrájené), 80 ml extra panenského olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř

Postup

1. Na přípravu dipu dejte chilli, petržel, česnek, ančovičky a 1 lžíci oleje do food processoru a vše řádně posekejte. Nechte motor běžet a přidejte citronovou šťávu a zbývající olej jemným proudem, dokud nebude dip hladký. Osolte a opepřete.

2. Použijte malý ostrý nůž a vyřízněte krevetám střívko, pozor nerozřízněte je celé!  

3. Potřete gril olejem a předehřejte ho. Pokapejte očištěné krevety olivovým olejem. Osolte je a opepřete. Opékejte krevety na grilu (můžete použít i grilovací pánev) 2 minuty z každé strany do zlatova. 

Grilované krevety podávejte s petrželkovým dipem a klínky citronu.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

HUMR S BYLINKOVÝM MÁSLEM

HUMR S BYLINKOVÝM MÁSLEM

Ingredience

1 humr(cca 1 kg), lístky kopru, lichořešnice a výhonky hrášku na ozdobení, toust z bílého chleba k podávání

Na bylinkové máslo

1 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, 1 lžíce nasekaného estragonu, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 bio citronu (jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva), 2 stroužky česneku (posekané), 125 g změklého másla, sůl, kajenský pepř

Postup

1. Humra usmrťte (nejlépe ho vhoďte do vroucí vody v hrnci po hlavě, přiklopte pokličkou a chvíli vařte než zoranžoví). Špičku nože postavte na linku, kterou má humr na hlavě, ostří nože směřujte k hlavě. Nůž zabodněte (chce to opravdu sílu!), prořízněte hlavu a přepulte ji. Nůž otočte a prořízněte i ocas na dvě části. 

2. Bylinky rozmixujte s olejem, přidejte citronovou šťávu i kůru a česnek, vše zašlehejte do másla, osolte, opepřete, zabalte a dejte chladit.

3. Odlomte celá klepeta a nalomte je v kloubech tak, aby se do nich při pečení dostalo máslo. 

4. Klepeto nalomte - nejlépe to jde tupou stranou nože - několikrát do něj silně klepněte. Můžete ho ale i naštípnou kleštěmi nebo si pomoci kladívkem či paličkou. 

5. Rozklepněte ramínka, která nesou klepeta, nejlépe to půjde pomocí nože a kladívka. Nůž položte ostřím na ramínko a klepněte, nemusíte ho úplně přepůlit, stačí jen otevřít. 

6. Troubu předehřejte na 185 °C. Máslo vyndejte z lednice nebo z mrazáku a část nakrájejte na silnější plátky. 

7. Klepeta i poloviny humra řezem vzhůru dejte do pekáčku. Máslo rozložte nahoru. Dejte na 10 minut péct. Přendejte na talíř, přelijte zbylým rozpuštěným máslem a ozdobte bylinkami. 

Podávejte s bílým pečivem.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.apetitonline.cz

ÚSTŘICE S DRESIKEM Z PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ

ÚSTŘICE S DRESIKEM Z PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ

Ingredience

2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/2 malé cibule (nakrájené na jemno),  2 lžíce piniových oříšků (na hrubo posekaných), 1 stroužek česneku, 1 a 1/2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce nasekané čerstvé petržele, 2 lžičky nasekané čerstvé pažitky,  sůl a čerstvě mletý pepř, rukola k podávání, 12 vychlazených ústřic (otevřených)

Postup

1. Rozehřejte olej na nepřilnavé pánvi na střední teplotě. Přidejte cibuli, piniové oříšky, česnek a opékejte cca 2 - 3 minuty nebo než bude cibule zlatá. (Česnek přidejte později než cibuli, aby nezhořkl). Sundejte pánev ze sporáku.

2. Do pánve přidejte balsamico ocet, petržel, pažitku a vše promíchejte. Osolte a opepřete.

3. Ústřice dejte na talíř (můžete pod ně dát led, aby zůstaly pořádně vychlazené). Přelijte je piniovým dresinkem a podávejte s rukolou.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au