Plátkovací nůž Damas LT2044 Lamart 20 cm

Kód: 42001105
329 Kč / ks
Skladem (1 ks)

Plátkovací nůž Lamart má velmi ostrou čepel z nerezové oceli, která neovlivňuje chuť ani vůni krájených ingrediencí. Rukojeť z exotického dřeva je ergonomicky tvarovaná pro bezpečný a pohodlný úchop a maximální účinek při krájení. Ideální na porcování a plátkování masa.

Detailní informace

Detailní popis produktu

CZNE_domycky

POPIS

Plátkovací nůž LT2044 z řady Damas od výrobce Lamart je ideální na krájení syrového, vařeného i pečeného masa. Využijete ho především na  plátkování a porcování masa. Díky dlouhé a úzké čepeli s ním nakrájíte pohodlně velmi tenké plátky. Tento nůž má velmi ostrou čepel z nerezové oceli, která neovlivňuje chuť ani vůni krájených potravin. Rukojeť je vyrobena z exotického dřeva Pakka a je ergonomicky tvarovaná pro bezpečný úchop a maximální účinek při krájení.

Nůž na maso není vhodný do myčky na nádobí. Po použití nůž omyjte a před uskladněním řádně osušte. Pro bezpečné uskladnění bez rizika poranění a ztupení čepele doporučujeme používat stojan na nože nebo magnetickou lištu. Dlouhou životnost nože zajistíte pravidelnou údržbou pomocí ocílky a brousku na nože. Dlouhodobou ostrost nože zajistí také kvalitní kuchyňské prkénko.

SPECIFIKACE

Délka ostří: 20 cm

Délka nože: 33,5 cm

Materiál: nerezová ocel, pakka (exotické dřevo)

Barva: stříbrná, tmavě hnědá

VÝHODY A NEVÝHODY

plus

Nůž na maso má velmi ostrou čepel z nerezové oceli, která je hygienická, odolná proti korozi, nechytá pachy ani chutě a snadno se udržuje.

Rukojeť z exotického dřeva je ergonomicky tvarované pro bezpečný a pohodlný úchop.

Plátkovací nůž je ideální na plátkování vařeného a pečeného masa, ale také na porcování syrového i tepelně zpracovaného masa. 

Nakrájíte s ním velmi tenké plátky.

PRAKTICKÉ RADY

Vhodné do myčky: NE

Bannery_noze

ROZDÍL MEZI OCÍLKOU, BROUSKEM NA NOŽE A BRUSNÝM KAMENEM

Ocílku na nože použijete při pravidelné údržbě - klidně před každým použitím nože. Brousek na nože nebo brusný kámen však jen jednou za čas pro obnovení původní ostrosti nože, tedy když už je nůž opravdu tupý.

OCÍLKA NA NOŽE

Ocílka na nože slouží pro pravidelnou údržbu nožů. Pomocí ocílky na nože snadno a rychle obnovíte původní ostrost vašich nožů. Ocílku používejte k udržování ostří. Na již tupém noži není snadné ocílkou ostří vytvořit - v tomto případě zvolte brousek na nože nebo brusný kámen. Ocílka má rukojeť a brusná část může mít jemnější nebo hrubší povrch. Ocílka není praktická pro údržbu příliš velkých nožů. 

Brusná část ocílky může být vyrobena z různých materiálů - diamantová, keramická, ze speciální nožířské oceli atd. Délku brusné části volte podle délek ostří nožů, které budete ocílkou brousit. Máme pro vás ocílky s brusnou částí od 20 cm, až po 31,5 cm - speciální řeznická ocílka pro broušení velkých nožů.

Broušení nože ocílkou

broušení nože ocílkou

Ocílku držte svisle v jedné ruce a nůž ve druhé ruce (nakloněný zhruba 20 ° k povrchu ocílky). Nejlepší je mít oporu (např. stůl a ocílku podložit utěrkou, aby neklouzala), abyste udrželi stejný úhel po celé čepeli a ostření bylo přesné. Práce s ocílkou vyžaduje cvik, aby na ostří nevznikaly nežádoucí zuby. Nožem táhněte od paty ke špičce proti ostří a zopakujte totéž z druhé strany čepele (z každé strany 20 x). Snažte se držet stále stejný úhel, který svírá nůž s ocílkou a příliš netlačte.

BROUSEK NA NOŽE

Brousek na nože slouží pro obnovení původní ostrosti nože. Na rozdíl od ocílky na nože si poradí i již s tupým nožem. Brousek na nože obsahuje brusné kotouče z různých materiálů, kterými nůž protahujete. Broušení nožů pomocí brousku je tak velmi snadné a rychlé. Stačí párkrát projet ostřím nože po celé délce brusnými kotouči a máte opět nůž perfektně ostrý. Brousek stačí použít jednou za měsíc nebo v případě, že už je nůž tupý. Pro pravidelnou údržbu před krájením pak postačí ocílka na nože. 

BRUSNÝ KÁMEN

Brusný kámen na nože má povrch s určitou hrubostí. Existuje i brusný kámen dvouzrnný s jedno stranou hrubou a druhou stranou jemnou. Brusný kámen se používá na obnovu původní ostrosti nožů - jako brousek na nože. Brusný kámen se musí před použitím navlhčit a ostří nožů k němu musíte položit ve správném úhlu (zhruba 12 - 15 °).

Broušení nože brusným kamenem

broušení nože brusným kamenem

Ostří nože položte na jeden konec kamene a rovnoměrně nožem táhněte mírně doprava proti ostří. Nůž otočte a táhněte stejným způsobem ale opačným směrem. Přejeďte vždy po celé délce ostří. Dejte však pozor, abyste nezavadili ostřím o hranu brusného kamene. Táhněte nožem, jako kdybyste chtěli nožem z brousku odříznout tenký plátek. Na nůž příliš netlačte. Nejprve bruste na hrubším povrchu a pak až na jemnějším, kde ostří vyhladíte a odstraníte otřepy. 

ZRNITOST BRUSNÉHO KAMENE

Zrnitost brusného kamene volte podle použití nože. Ostří vybroušené na brusném kamenu s větší hrubostí je ideální pro krájení měkkých a vláknitých ingrediencí jako je zelenina nebo maso. Na jemnějších brusných kamenech (s menší hrubostí) získáte hladkého ostří, které je vhodné při řezání spíše tlakem než tahem např. při sekání nebo stahování kůže. Vzniklé ostří závisí na hrubosti (zrnitosti) brusného kamene a úhlu, pod kterým nůž brousíte.

Zrnitost (hrubost) brusného kamene se udává číslem, které odpovídá počtu ok síta na jeden palec (25,4 mm), kterým ještě brusivo při prosívání propadne. Tedy čím větší číslo, tím hustší síto, a tím jemnější brusivo. Mezinárodní normy FEPA ( Federace evropských výrobců brusných pomůcek) udává zrnitost viz tabulka:

 Zrnitost podle FEPA

 Slovní název

 7, 8, 10, 12

 hrubá

 14, 16, 20, 22, 24, 30

 hrubá

 36, 40, 46, 54, 60

 střední

 70, 80, 90, 100, 120

 jemná

 150, 180, 220, 240

 velmi jemná

 280, 320, 400, 500, 600

 zvlášť jemná

 800, 1000, 1200

 extra jemná

Zdroj: http://www.vsharp.cz/o-brouseni/

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na ostatní produkty značky Lamart nebo na podobné produkty dalších značek.

Doplňkové parametry

Kategorie: Nože na maso
Záruka: 3 roky
Typ produktu: Plátkovací nůž
Délka čepele: 20 cm

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Francouzská značka Lamart nese jméno Piera Lamarta. Tento výrobce se zaměřuje výhradně na kuchyňské vybavení a nádobí, které se vyznačuje vysokou úrovní zpracování a moderním designem. Nádobí Lamart má dlouhou životnost, je funkční a je vyrobeno v souladu s novými trendy ve vaření. Jídlo v nádobí Lamart připravíte rychle, chutně a zdravě.

V sortimentu najdete například pánve, hrnce, nože, zapékací mísy, kuchyňské náčiní a další pomocníky do vaší kuchyně jako třeba potravinové dózy, kuchyňské váhy, prkénka na krájení atd. Nechybí ani příbory, mlýnky na sůl a pepř a kořenky. 

VYBÍREJTE I PODLE TYPU:

Param_brand_hrnce_LAMParam_brand_panve_LAM Param_brand_sady_LAM Param_brand_noze_LAM Param_brand_nacini_LAMParam_brand_prkenka_LAMParam_brand_dozy_LAM Param_brand_pribory_LAMParam_brand_mlynky_LAM Param_brand_konvice_LAM Param_brand_vahy_LAM Param_brand_pekace_LAM