Máslo Ghí Khanum 500 g Kód: 954

Tip
Výrobce: KTC
199 Kč / ks 173 Kč bez DPH 40 Kč/100g
Položka byla vyprodána…
Vyprodáno

Přepustěné máslo Ghí se používá na vaření, smažení, pečení a také jako máslo, olej či sádlo, ale má mnohem lepší vlastnosti. Má vyšší tepelnou stabilitu - vydrží do 250°C takže se tak rychle nepřepálí jako klasické máslo. Typická chuť a vůně tohoto másla je jemně nasládlá a oříšková.

Máme pro vás recept s přepuštěným máslem ghí - Indické máslové kuře.

Bannery_recepty_short_description_maslo

Související produkty

Detailní popis produktu

7CZ_Mléko 1CZ_Bez_lepku 

POPIS

Přepuštěné máslo ghí z kravského mléka je tradiční indickou surovinou, ale používala ho i naše M. D. Rettigová. Na rozdíl od obyčejného másla má ghí máslo mnohem lepší vlastnosti. Je perfektní na vaření, smažení, pečení, zkrátka vše, na co se používá „obyčejné“ máslo. Vydrží teploty až 250 °C a tedy se tak snadno nepřepálí jako klasické máslo. Typická je jeho slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně.

přepuštěné máslo ghí

SPECIFIKACE

Složení: 99,8 % máslový tuk (mléko), zvlhčovadlo 0,01 %, ochucovadlo: ethyl butyrát 0,01 %

Alergeny: Obsahuje mléko (laktózu).

Hmotnost: 500 g

Druh másla: přepuštěné, ghí

Vhodné na: vaření, pečení i smažení, protože jsou mastné kyseliny stabilní i při vysokých teplotách, máslo se nepřepaluje a je tedy zdravější než běžné máslo, můžete jej i jen tak namazat na chléb

NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY

(Údaje pro 100 gramů)

Kalorie: 3692 kJ / 898 kcal

Tuky: 99,8 g z toho nasycené mastné kyseliny: 63,3 g

Sacharidy: < 0,1 g  z toho cukry: < 0,1 g

Bílkoviny:  < 0,1 g

Soli: < 0,1 g

VÝHODY A NEVÝHODY

plus

Má lahodnou máslovou chuť a krásně voní po oříšcích.

Je stabilní při vysokých teplotách (až do 250 °C), a tudíž se nepřepaluje  a je ideální ke smažení.

Lze jej použít v kuchyni prakticky všude, kde je třeba tuk, tzn. při vaření, dušení, pečení, restování, maštění.  

Díky blahodárným účinkům na zdraví je řazeno mezi superpotraviny. 

Ajurvéda, stará indická medicína jej považuje za elixír života.

Má využití i v kosmetice. Je vhodné na popáleniny a celkově na ošetření kůže či suché pokožky.

minus O žádné nevýhodě nevíme :-)

PRAKTICKÉ RADY

Obal je recyklovatelný. Po otevření spotřebujte do jednoho měsíce. Po otevření uchovávejte v lednici. Spotřebujte do 3 měsíců od otevření.

Recept na indické maslove kur

RECEPT NA INDICKÉ MÁSLOVÉ KUŘE

30 g přepuštěného másla ghí, 1 kg kuřecích stehen (nakrájených na menší kusy), 10 ml mletého koriandru, 10 ml mletého římského kmínu, 10 ml nastrouhaného čerstvého zázvoru, 5 - 10 ml koření Garam Masala, 1 plechovka (400 g) kvalitního rajčatového pyré nebo sekaných rajčat, 125 ml kuřecího vývaru, 125 ml bílého jogurtu, 125 ml smetany, sůl, čerstvě mletý černý pepř

Postup:

1. Rozehřejte ve vysoké pánvi máslo ghí na mírném ohni. Osmažte na něm kuře dozlatova.

2. Přidejte všechno koření a restujte další 2 minuty, aby se koření rozvonělo.

3. Přidejte rajčatové pyré a kuřecí vývar, přiveďte k varu a nechte 10-15 minut probublávat. Až bude maso měkké, přidejte jogurt a smetanu a už déle nevařte. Dochuťte solí a pepřem.

Podávejte horké s bílou rýží a zasypané čerstvým koriandrem.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: http://fresh.iprima.cz/recepty/indicke-maslove-kure

recept na domácí přepuštěné máslo ghí

RECEPT NA PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO GHÍ ANEB JAK PŘEPUSTIT MÁSLO

Budete potřebovat: máslo nebo bio máslo

Postup:
1. Dejte máslo do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte k varu a když začne bublat, stáhněte žár na minimum jen tak, aby lehce probublávalo. Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny. Takto táhněte, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně, jako když se dělá popkorn. Další signál, že ghí je hotové je, když takový bublavý, pukavý zvuk, který doprovází celý proces, přestane být slyšet, nebo je slyšet méně často.

2. Lžicí odeberte z povrchu pěnu (můžete jí uchovat a použít třeba do kaše) a usazené bílkoviny se zbavíte za chvíli přecezením přes plátýnko. Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědavou barvu a příliš oříškovou vůni. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by mělo trvat okolo 15-20 minut, čím více másla budete čistit, tím více času to zabere.

3. Nechte zchladnout, tak aby bylo stále teplé, ale ne horké, a přeceďte přes cedník vyložený 3 vrstvami gázy. Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: https://kitchenette.cz/clanek/122-ghi-aneb-prepustene-maslo 

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na ostatní výrobky výrobce České Ghíčko nebo na podobné produkty.

Doplňkové parametry

Alergeny - laktóza: obsahuje
Alergeny - lepek: neobsahuje
Druh: máslo, ghee
Hmotnost: 500 g
Přepuštěné máslo Ghee 450 ml
Tip
229 Kč / ks

Přepuštěné máslo Ghí  je vyrobeno z čerstvého českého másla má velmi blahodárné účinky na zdraví . Vhodné na smažení, vaření, dušení, pečení, využití v kosmetice (na suchou...

Kód: 4834
BIO přepuštěné máslo Ghee 220 ml a
159 Kč / ks

Přepuštěné máslo Ghí vyrobené v BIO kvalitě z čerstvého českého másla je zdravější jako obyčejná másla díky vyšší teplotní stabilitě. Chuť i vůně je jemná a oříšková....

Kód: 4840
BIO přepuštěné máslo Ghee 720 ml
Tip
399 Kč / ks

Přepuštěné máslo Ghí v BIO kvalitě  je vyrobeno z čerstvého českého másla má velmi blahodárné účinky na zdraví . Vhodné na smažení, vaření, dušení, pečení, využití v...

Kód: 4846
Přepuštěné máslo Ghí s chilli 220 ml
139 Kč / ks

Přepuštěné máslo ghí s chilli je český produkt od výrobce České Ghíčko. Obsahuje min. 99 % bezvodného máselného tuku a min. 1% chilli. Je stabilní při vysokých teplotách a...

Kód: 10458

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
3x
4
1x
3
2x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Britská firma KTC dodává suroviny do zpracovatelského průmyslu. Moderní výrobní zařízení jsou plně schopna zapojit vědu do vývoje olejů, tuků nebo kokosových produktů. Kokosový olej a kokosový krém KTC a jejich výroba je tedy pod nejpřísnějším dozorem, což se odráží na vysoké kvalitě produktů.