Chilli omáčka Hoppy Smoked Peppers My Chilli 185 ml

Kód: MYCHILI16347
199 Kč / ks 1 076 Kč / 1 l
Skladem (7 ks)

Tato chilli omáčka získala 1 hvězdu na Great Taste Awards. Tato chilli omáčka má úplně nový rozměr chuti a vůně díky chmelu a uzenou příchuť díky uzené červené paprice. Pálivost jí dodávají chilli paprička Habanero, Jolokia a Carolina Reaper. Stupeň pálivosti 5 z 5.

Připravte si z s touto chilli omáčkou pikantní Buffalo Wings.

Bannery_recepty_short_description_chilli

Detailní informace

Detailní popis produktu

POPIS

Chilli omáčka Hoppy Smoked Peppers od výrobce My Chilli je vyrobená z farmářských moravských surovin. Tato chilli omáčka získala 1 hvězdu na Great Taste Awards. Tato chilli omáčka vznikla ve spolupráci s brněnským pivovarem Lucky Bastard. Jedná se o speciální chilli omáčku ochucenou chmelem, díky čemuž získala omáčka úplně nový rozměr vůně a chuti. 

Po ochutnání chilli omáčky Hoppy Smoked Peppers nejprve ucítíte chuť chmele, a až po pár sekundách se dostaví pálivost, kterou omáčce dodávají chilli papričky Naga Bhut Jolokia, Carolina Reaper (jedny z nejpálivějších chilli papriček světa) a Habanero (velmi populární chilli paprička se střední pálivostí). 

SPECIFIKACE

Složení: paprika červená uzená 50 %, voda, ocet, cukr, česneková pasta (česnek 70 %, sůl, voda), pyré z chilli (Carolina Reaper 78 %, ocet), chmel 0,82 %, sůl, sušené chilli papričky Naga Bhut Jolokia, sušené chilli papričky Habanero, zahušťovadlo: Xanthan

Stupeň pálivosti: star2 star2 star2  star2 star2 

Objem: 185 ml

Země původu: Česká republika

PRAKTICKÉ RADY

Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Skladujte v temnu při teplotě 4 až 25 °C. Po otevření skladujte při teplotě do 10 °C a spotřebujte do 4 týdnů.

Buffalo Wings

RECEPT NA BUFFALO WINGS

Ingredience
1 kg kuřecích křídel, 200 g hladké mouky, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 100 g másla, 3 lžíce chilli omáčky Hoppy Smoked Peppers My Chilli, mrkev a řapíkatý celer k podávání

Na dip
1 vanička krémového sýra, 1 kelímek smetany ke šlehání (31 - 33 %), 1 kelímek zakysané smetany, 1/4 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř dle chuti

Postup
1. Kuřecí křídla očistěte a osušte papírovou utěrkou. Hladkou mouku smíchejte s mletou sladkou paprikou, sušeným česnekem, solí a pepřem. Křídla ve směsi obalte a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 50 minut do zlatova.

2. V míse smíchejte rozpuštěné máslo s chilli omáčkou a ve směsi obalte upečená kuřecí křídla.

3. Mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na tenké proužky.

4. S míchejte krémový sýr, smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, sušený česnek a ochuťte solí a pepřem. 

Kuřecí křídla podávejte s proužky zeleniny a smetanovým dipem. 

Zdroj receptu: www.my-chilli.eu/products/honey-mustard-sauce

CAROLINA REAPER

Carolina Reaper je 2. nejpálivější chilli paprička světa (2018) a dosahuje extrémní pálivosti 2 200 000 SHU (Scovilleho stupnice pálivosti). Tato chilli paprička byla poprvé zapsána do Guinessovy knihy rekordů v roce 2013. Carolina Reaper vznikla křížením chilli papriček Bhut Jolokia a červeného Habanera. Kromě extrémní pálivosti má sladkou ovocnou chuť s nádechem skořice a čokolády.

chilli paprička moruga

NAGA BHUT JOLOKIA

Chilli paprička odrůdy Naga Bhut Jolokia dosahuje extrémní pálivosti 1 041 427 SHU (Scovilleho jednotek pálivosti). Tato chilli paprička byla od roku 2007 byla uvedena v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější chilli paprička světa. Než ji předběhla paprička Trinidad Scorpion Moruga, Carolina Reaper s 2 200 000 SHU a Dragon´s Breath s neuvěřitelnými 2 480 000 SHU. Naga Bhut Jolokia vznikla křížením chilli papriček druhu Chinense a Frutescens. Pochází z Indie, ale pěstuje se i na Srí Lance (zde je známá pod názvem Nai Mirris - Cobra chilli).

Zajímavostí je, že si ji domorodci ze severovýchodní Indie rozmazávají na ploty nebo ji používají jako dýmovnici na ochranu proti divokým slonům. Využívá se v pepřových sprejích a v kouřovýh granátech. Naga Bhut Jolokia navíc ochrání tělo ve vedrech, protože zvyšuje pocení a tím se snižuje teplota organismu. Spolu s červenou papričkou Habanero umožnila křížením vznik 2. nejpálivější chilli papričky světa (2018) Carolina Reaper. 

chilli paprička habaneroHABANERO

Původ papričky Habanero je na Kubě. Dnes se pěstuje ve větším i v Belize, Kostarice a v některých státech USA. Typický plod Habanero Red je 5 cm dlouhý a až 4 cm široký. Dorůstá až 70 cm a dosahuje pálivosti 200 000 – 300 000 SHU a patří mezi hodně pálivé papričky. Nezralé papričky Habanero jsou zelené a během zrání mění svou barvu. Nejčastější jsou oranžové a červené odstíny, ale občas je k vidění i bílá, hnědá a růžová barva. Habanero je velice oblíbená a často používaná chilli paprička. Hodí se pro přípravu sladko-pálivých jídel, pálivého cukroví, do chilli omáček. Tato chilli paprička je rovněž oblíbená pro konzumaci v čerstvé podobě, ale jelikož se jedná o velmi ostrou odrůdu, tak doporučujeme opatrnost.

Druh papričky Stupeň pálivosti [SHU]
Jalapeño 5 000
Chipotle 7 500
Serrano 20 000
Cayenne 45 000
Tabasco 50 000
Habañero 350 000
Caribbean Red 445 000
Bhut Jolokia 1 041 421
Trinidad Scorpion Moruga 2 009 231
Carolina reaper 2 200 000
Dragon´s Breath 2 480 000

CO JE CHILLI?

Chilli paprička, chilli, jak někdo říká zkráceně nebo dokonce feferonka. To vše jsou užívané termíny pro plod exotických druhů paprik, které rostou v tropických a subtropických oblastech. Chilli paprička je malá paprička se silnou vůní, která se vyznačuje pálivostí. Existuje spousta druhů chilli papriček, které mají různé stupně pálivosti. Za pálivost chilli papriček může látka kapsaicin, jež je dráždivá a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Tedy nejen v ústech, ale i na kůži při krájení. Chilli papričkám se daří především v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu, Africe, Jižní a Střední Americe, Mexiku a na Balkáně, kde je chilli paprička běžnou součástí místní kuchyně.

vliv chilli na zdraví

VLIV CHILLI NA ZDRAVÍ

Již před 6 tisíci lety starověcí Řekové využívali léčivé účinky chilli papriček, tak proč je nevyužít i dnes? Chilli obsahuje látku kapsaicin, antioxidanty jako je vitamín C, vitamín A, beta karoten. vitamín B a minerální látky jako je draslík, železo, hořčík a mangan. Vitamín C podporuje imunitu a pomůže vás ochránit před infekcemi, chřipkou nebo nachlazením. Antioxidanty chrání tělo před škodlivými vlivy volných radikálů.

Mezi hlavní zdraví prospěšné účinky chilli patří také prevence onemocnění srdce a cév, prevence rakoviny i cukrovky, snížení cholesterolu, podpora trávení a zrychlení metabolizmu, což vede k podpoře hubnutí. Navíc chilli snižuje chuť na sladká a tučná jídla, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje náladu, tlumí bolest a má pozitivní vliv na kvalitu spánku. A poslední bonus chilli je, že vás ochladí v horku. 

 

JAK ČASTO JÍST CHILLI?

Některým jedincům bude vyhovovat jíst chilli jedenkrát za týden, jiní jej mohou jíst klidně každý den. Je jen na vás, jak vám to bude vyhovovat, ale nic se nesmí přehánět. Více jak jedna chilli paprička denně by vám mohla podráždit žaludek a zůsobit další komplikace.

100 g chilli obsahuje  vitamín C vitamín B6 vitamín A měď železo draslík cholesterol
(v % doporučené denní dávky): 240 % 39 % 32 % 14 % 13 % 7 % žádný :-)

 
PRVNÍ POMOC - JAK SE ZBAVIT PÁLENÍ PŘI KONZUMACI CHILLI?

Ne všichni jedinci snáší dobře pálivou látku kapsaicin, která je obsažena v chilli papričkách. Pro ty z vás, kterým pálivost vadí a způsobuje vám nepříjemné pálení v ústech radíme, vypít sklenicí mléka. Mléko neutralizuje pálivost a vám se okamžitě uleví. Ale rozhodně nepijte vodu, to by vás pálila ústa ještě víc.

KDO BY SE MĚL VYHNOUT CHILLI?

Chilli by rozhodně neměly konzumovat děti a nejpálivějším druhům chilli by se měli vyhnout i kardiaci, osoby s přecitlivělým žaludkem a lidé s vředy na dvanáctníku a žaludečními vředy.

jak vypestovat chilli doma

JAK VYPĚSTOVAT CHILLI DOMA?

Chilli papričky je možné pěstovat i v našich podmínkách. Máme pro vás 5 kroků, které vám umožní vypěstovat si vlastní chilli doma v bytě, na zahrádce nebo na balkoně.

1. Výběr chilli semen

Pro začátečníky je nejvhodnější odrůda papriček Capsicum Annuum, která není tak náročná a roste poměrně rychle. Semínka chilli papriček se dají koupit například v zahradním centru nebo v internetovém obchodě.

2. Předpěstování 

Semínka dejte spolu se zeminou do kelímku nebo malého květináčku s dírkami pro odvod vody. Zeminu pravidelně vlhčete až do doby než se vám objeví první lístky. Pokud chcete chilli pěstovat v bytě, je prakticky jedno, kdy se setím začnete. Pokud však plánujete přemístit chilli na zahrádku či na balkon, tak začněte s výsevem 4 až 6 týdnů před posledními mrazíky.

3. Přesazení a výsadba

Až rostlinka zesílí, tak ji přesaďte do menšího květináče. Až budou vhodné venkovní podmínky (nebudou mrazíky), tak můžete květináč přenést na balkon nebo vysadit chilli přímo do záhonu na zahrádce či do skleníku.

4. Podmínky pěstování chilli

Chilli papričky potřebují dostatek světla. Čím více světla jim dopřejete, tím budou plody chutnější. Nezapomeňte však, aby nedostaly šok - poprvé je umístěte do polostínu nebo použijte clonu, ať si na světlo zvyknou a nespálí se. Pokud pěstujete papričky v bytě, tak použijte umělé osvětlení.

Chilli papričky rovněž vyžadují dostatek tepla. Optimální teplota pro pěstování chilli papriček je mezi 25 a 40 °C. Ven je tedy vysazujte, až venku teplota přes den dosahuje minimálně 15 °C nebo pokud máte skleník, tak je to ideální řešení. V bytě je mějte na slunném teplém místě nejlépe na okenním parapetu. 

Co se týká půdy, pro chilli papričky je vhodná zásaditá půda bohatá na živiny, která by měla být vzdušná, takže při sázení hlínu moc neutlačujte a můžete ji promíchat například s perlitem nebo kokosem, zůstane pak krásně nadýchaná, rychleji schne a kořeny lépe dýchají. Určitě nevolte rašelinu, ta je pro chilli papričky příliš kyselá. Ideální je substrát s ph 6 až 7

Hnojit nemusíte, ale pokud chcete, používejte bio hnojiva, ta nejsou tak agresivní a chilli papričky je lépe snášejí. S hnojením to nepřehánějte, tak jako se zálivkou. Přehnojení a přelití bývá častou chybou. Zalévejte, až má rostlinka mírně povadlé lístky a napřed potěžkejte květináč, zda náhodou není plný vody. Zalévejte nejlépe ráno a večer odstátou vlažnou vodou.

5. Vegetační doba 

Chilli papričky jsou většinou pěstovány jako jednoleté, ale při správném zazimování je možné je pěstovat i jako víceleté. Musíte je ochránit před mrazy. Pokud je tedy na zimu přesunete do bytu/domu, tak můžete chilli papričky sklízet celý rok. Chilli papričky jsou totiž stáleplodící. 

chilli v kuchyni

POUŽITÍ CHILLI

next Lékařské účely

Chilli obsahuje kapsaicin, který se díky jeho protizánětlivým účinkům požívá k výrobě tinktur a mastí. Kapsaicin nedráždí kůži a má analgetické účinky. Přípravky s kapsaicinem také pomáhají při léčbě různých bolestí a je vědecky dokázáno, že má kapsaicin antibakteriální, antidiabetické a antikarcinogenní vlastnosti a snižuje hladinu cholesterolu.

next Kuchyně

Čerstvé chilli papričky i sušené papričky v podobě koření jsou používány v kuchyni prakticky po celém světě. Jednou z hlavních ingrediencí jsou chilli papričky v indické, japonské, čínské, vietnamské, thajské, africké kuchyni, ale také v Mexiku, v Jižní a Střední Americe a na Balkáně. Sušené chilli papričky jsou složkou různých past a kořenících směsí. Nejznámější je například kari pasta, která se používá na přípravu pravého thajského kari. Nejvýznamnějším a nejznámějším použitím chilli papriček je výroba chilli omáček různých druhů a pálivostí. Nejznámější chilli omáčkou je omáčka Sriracha, která je přísadou do pálivých omáček i ochucovadlo, a kterou najdete v každé asijské kuchyni.

chilli uvod

Doplňkové parametry

Kategorie: Chilli a koření
EAN: 8594180500228

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 4.8.2019
nejlepší chilli,co jsem kdy měl (chu´tově)..opravdu je cítit uzenné papričky..dlouuho pálí:-)
5
MR Avatar autora | 26.2.2019
Perfektní!!! Vůně uzeného.... Nezapomenutelná chuť.... :-)