Chilli omáčka Barbecue se sušenými rajčaty My Chilli 270 g

Kód: 16359
189 Kč / ks 700 Kč / 1 kg
Skladem (28 ks)

Tato chilli omáčka získala 1. místo ve světové soutěži v USA. Sladká, slaná a mírně pálivá zároveň. Ideální k masu, na marinády. Stupeň pálivosti 2 z 5.

Připravte si z s touto chilli omáčkou pikantní Buffalo Wings.

Bannery_recepty_short_description_chilli

Detailní informace

Detailní popis produktu

6CZ_Soja

POPIS

Barbecue omáčka se sušenými rajčaty od výrobce My Chilli je vyrobená z farmářských moravských surovin. Tato chilli omáčka získala 1. místo na soutěži World Hot Sauce Adwards v roce 2017 v USA v kategorii Medium Hot Barbecue Sauces. 

Tato omáčka v sobě spojuje sladkost rajčatového protlaku, sušených rajčat a datlového syrupu, slanost sójové omáčky s mírnou pálivostí, kterou omáčce propůjčují sušené chilli papričky odrůdy Naga Bhut Jolokia, což je jedna z nejpálivějších chilli papriček světa. Navíc je zde jemný kouřový nádech díky uzené paprice a stopy skořice.

SPECIFIKACE

Složení: rajčatový protlak, cukr, ocet (rýžový, balsamico), datlový sirup, sušená rajčata 6,2%, balsamicová redukce (obsahuje antioxidant disiřičitan draselný), sójová omáčka, sůl, uzená paprika, pepř, třtinová melasa, sušený česnek, chilli sušené chilli papričky Naga Bhut Jolokia, skořice

Alergeny: Obsahuje sóju.

Stupeň pálivosti: star2 star2 star star star

Hmotnost: 270 g

Země původu: Česká republika

PRAKTICKÉ RADY

Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Skladujte v temnu při teplotě 4 až 25 °C. Po otevření skladujte při teplotě do 10 °C a spotřebujte do 4 týdnů.

Buffalo Wings

RECEPT NA BUFFALO WINGS

Ingredience
1 kg kuřecích křídel, 200 g hladké mouky, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 100 g másla, 3 lžíce chilli omáčky Barbecue se sušenými rajčaty My Chilli, mrkev a řapíkatý celer k podávání

Na dip
1 vanička krémového sýra, 1 kelímek smetany ke šlehání (31 - 33 %), 1 kelímek zakysané smetany, 1/4 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř dle chuti

Postup
1. Kuřecí křídla očistěte a osušte papírovou utěrkou. Hladkou mouku smíchejte s mletou sladkou paprikou, sušeným česnekem, solí a pepřem. Křídla ve směsi obalte a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 50 minut do zlatova.

2. V míse smíchejte rozpuštěné máslo s chilli omáčkou a ve směsi obalte upečená kuřecí křídla.

3. Mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na tenké proužky.

4. S míchejte krémový sýr, smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, sušený česnek a ochuťte solí a pepřem. 

Kuřecí křídla podávejte s proužky zeleniny a smetanovým dipem. 

Zdroj receptu: www.my-chilli.eu/products/honey-mustard-sauce

chilli paprička moruga

NAGA BHUT JOLOKIA

Chilli paprička odrůdy Naga Bhut Jolokia dosahuje extrémní pálivosti 1 041 427 SHU (Scovilleho jednotek pálivosti). Tato chilli paprička byla od roku 2007 byla uvedena v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější chilli paprička světa. Než ji předběhla paprička Trinidad Scorpion Moruga, Carolina Reaper s 2 200 000 SHU a Dragon´s Breath s neuvěřitelnými 2 480 000 SHU. Naga Bhut Jolokia vznikla křížením chilli papriček druhu Chinense a Frutescens. Pochází z Indie, ale pěstuje se i na Srí Lance (zde je známá pod názvem Nai Mirris - Cobra chilli).

Zajímavostí je, že si ji domorodci ze severovýchodní Indie rozmazávají na ploty nebo ji používají jako dýmovnici na ochranu proti divokým slonům. Využívá se v pepřových sprejích a v kouřovýh granátech. Naga Bhut Jolokia navíc ochrání tělo ve vedrech, protože zvyšuje pocení a tím se snižuje teplota organismu. Spolu s červenou papričkou Habanero umožnila křížením vznik 2. nejpálivější chilli papričky světa (2018) Carolina Reaper. 

Druh papričky Stupeň pálivosti [SHU]
Jalapeño 5 000
Chipotle 7 500
Serrano 20 000
Cayenne 45 000
Tabasco 50 000
Habañero 350 000
Caribbean Red 445 000
Bhut Jolokia 1 041 421
Trinidad Scorpion Moruga 2 009 231
Carolina reaper 2 200 000
Dragon´s Breath 2 480 000

CO JE CHILLI?

Chilli paprička, chilli, jak někdo říká zkráceně nebo dokonce feferonka. To vše jsou užívané termíny pro plod exotických druhů paprik, které rostou v tropických a subtropických oblastech. Chilli paprička je malá paprička se silnou vůní, která se vyznačuje pálivostí. Existuje spousta druhů chilli papriček, které mají různé stupně pálivosti. Za pálivost chilli papriček může látka kapsaicin, jež je dráždivá a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Tedy nejen v ústech, ale i na kůži při krájení. Chilli papričkám se daří především v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu, Africe, Jižní a Střední Americe, Mexiku a na Balkáně, kde je chilli paprička běžnou součástí místní kuchyně.

vliv chilli na zdraví

VLIV CHILLI NA ZDRAVÍ

Již před 6 tisíci lety starověcí Řekové využívali léčivé účinky chilli papriček, tak proč je nevyužít i dnes? Chilli obsahuje látku kapsaicin, antioxidanty jako je vitamín C, vitamín A, beta karoten. vitamín B a minerální látky jako je draslík, železo, hořčík a mangan. Vitamín C podporuje imunitu a pomůže vás ochránit před infekcemi, chřipkou nebo nachlazením. Antioxidanty chrání tělo před škodlivými vlivy volných radikálů.

Mezi hlavní zdraví prospěšné účinky chilli patří také prevence onemocnění srdce a cév, prevence rakoviny i cukrovky, snížení cholesterolu, podpora trávení a zrychlení metabolizmu, což vede k podpoře hubnutí. Navíc chilli snižuje chuť na sladká a tučná jídla, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje náladu, tlumí bolest a má pozitivní vliv na kvalitu spánku. A poslední bonus chilli je, že vás ochladí v horku. 

 

JAK ČASTO JÍST CHILLI?

Některým jedincům bude vyhovovat jíst chilli jedenkrát za týden, jiní jej mohou jíst klidně každý den. Je jen na vás, jak vám to bude vyhovovat, ale nic se nesmí přehánět. Více jak jedna chilli paprička denně by vám mohla podráždit žaludek a zůsobit další komplikace.

100 g chilli obsahuje  vitamín C vitamín B6 vitamín A měď železo draslík cholesterol
(v % doporučené denní dávky): 240 % 39 % 32 % 14 % 13 % 7 % žádný :-)

 
PRVNÍ POMOC - JAK SE ZBAVIT PÁLENÍ PŘI KONZUMACI CHILLI?

Ne všichni jedinci snáší dobře pálivou látku kapsaicin, která je obsažena v chilli papričkách. Pro ty z vás, kterým pálivost vadí a způsobuje vám nepříjemné pálení v ústech radíme, vypít sklenicí mléka. Mléko neutralizuje pálivost a vám se okamžitě uleví. Ale rozhodně nepijte vodu, to by vás pálila ústa ještě víc.

KDO BY SE MĚL VYHNOUT CHILLI?

Chilli by rozhodně neměly konzumovat děti a nejpálivějším druhům chilli by se měli vyhnout i kardiaci, osoby s přecitlivělým žaludkem a lidé s vředy na dvanáctníku a žaludečními vředy.

jak vypestovat chilli doma

JAK VYPĚSTOVAT CHILLI DOMA?

Chilli papričky je možné pěstovat i v našich podmínkách. Máme pro vás 5 kroků, které vám umožní vypěstovat si vlastní chilli doma v bytě, na zahrádce nebo na balkoně.

1. Výběr chilli semen

Pro začátečníky je nejvhodnější odrůda papriček Capsicum Annuum, která není tak náročná a roste poměrně rychle. Semínka chilli papriček se dají koupit například v zahradním centru nebo v internetovém obchodě.

2. Předpěstování 

Semínka dejte spolu se zeminou do kelímku nebo malého květináčku s dírkami pro odvod vody. Zeminu pravidelně vlhčete až do doby než se vám objeví první lístky. Pokud chcete chilli pěstovat v bytě, je prakticky jedno, kdy se setím začnete. Pokud však plánujete přemístit chilli na zahrádku či na balkon, tak začněte s výsevem 4 až 6 týdnů před posledními mrazíky.

3. Přesazení a výsadba

Až rostlinka zesílí, tak ji přesaďte do menšího květináče. Až budou vhodné venkovní podmínky (nebudou mrazíky), tak můžete květináč přenést na balkon nebo vysadit chilli přímo do záhonu na zahrádce či do skleníku.

4. Podmínky pěstování chilli

Chilli papričky potřebují dostatek světla. Čím více světla jim dopřejete, tím budou plody chutnější. Nezapomeňte však, aby nedostaly šok - poprvé je umístěte do polostínu nebo použijte clonu, ať si na světlo zvyknou a nespálí se. Pokud pěstujete papričky v bytě, tak použijte umělé osvětlení.

Chilli papričky rovněž vyžadují dostatek tepla. Optimální teplota pro pěstování chilli papriček je mezi 25 a 40 °C. Ven je tedy vysazujte, až venku teplota přes den dosahuje minimálně 15 °C nebo pokud máte skleník, tak je to ideální řešení. V bytě je mějte na slunném teplém místě nejlépe na okenním parapetu. 

Co se týká půdy, pro chilli papričky je vhodná zásaditá půda bohatá na živiny, která by měla být vzdušná, takže při sázení hlínu moc neutlačujte a můžete ji promíchat například s perlitem nebo kokosem, zůstane pak krásně nadýchaná, rychleji schne a kořeny lépe dýchají. Určitě nevolte rašelinu, ta je pro chilli papričky příliš kyselá. Ideální je substrát s ph 6 až 7

Hnojit nemusíte, ale pokud chcete, používejte bio hnojiva, ta nejsou tak agresivní a chilli papričky je lépe snášejí. S hnojením to nepřehánějte, tak jako se zálivkou. Přehnojení a přelití bývá častou chybou. Zalévejte, až má rostlinka mírně povadlé lístky a napřed potěžkejte květináč, zda náhodou není plný vody. Zalévejte nejlépe ráno a večer odstátou vlažnou vodou.

5. Vegetační doba 

Chilli papričky jsou většinou pěstovány jako jednoleté, ale při správném zazimování je možné je pěstovat i jako víceleté. Musíte je ochránit před mrazy. Pokud je tedy na zimu přesunete do bytu/domu, tak můžete chilli papričky sklízet celý rok. Chilli papričky jsou totiž stáleplodící. 

chilli v kuchyni

POUŽITÍ CHILLI

next Lékařské účely

Chilli obsahuje kapsaicin, který se díky jeho protizánětlivým účinkům požívá k výrobě tinktur a mastí. Kapsaicin nedráždí kůži a má analgetické účinky. Přípravky s kapsaicinem také pomáhají při léčbě různých bolestí a je vědecky dokázáno, že má kapsaicin antibakteriální, antidiabetické a antikarcinogenní vlastnosti a snižuje hladinu cholesterolu.

next Kuchyně

Čerstvé chilli papričky i sušené papričky v podobě koření jsou používány v kuchyni prakticky po celém světě. Jednou z hlavních ingrediencí jsou chilli papričky v indické, japonské, čínské, vietnamské, thajské, africké kuchyni, ale také v Mexiku, v Jižní a Střední Americe a na Balkáně. Sušené chilli papričky jsou složkou různých past a kořenících směsí. Nejznámější je například kari pasta, která se používá na přípravu pravého thajského kari. Nejvýznamnějším a nejznámějším použitím chilli papriček je výroba chilli omáček různých druhů a pálivostí. Nejznámější chilli omáčkou je omáčka Sriracha, která je přísadou do pálivých omáček i ochucovadlo, a kterou najdete v každé asijské kuchyni.

chilli uvod

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na další výrobky My Chilli nebo na podobné produkty.

Doplňkové parametry

Kategorie: Chilli omáčky
EAN: 8594180500365

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

My Chilli je malá česká firma, kterou založili dva přátelé z Jižní Moravy, kteří vyrábějí poctivé domácí chilli omáčky, chutney, džemy a další pikantní dobroty. Jejich motem je:  „dělej jak nejlíp umíš, a chovej se tak, jak bys sám chtěl, aby se k tobě chovali ostatní“. Suroviny pocházejí od moravských farmářů a My Chilli přináší na trh kvalitu na úrovni chilli delikates