Chilli koření Naga Bhut Jolokia mleté 10 g

Kód: 15603
69 Kč / ks 6 900 Kč / 1 kg
Ihned k odeslání (4 ks)

Chilli koření Naga Bhut Jolokia obsahuje 10 g mletých papriček Naga Bhut Jolokia, což je extrémně pálivá chilli paprička, která se používá například při výrobě pepřových sprejů. Stupeň pálivosti 5 z 5.

Kde použít chilli koření? Připravte si například Chilli con carne.

Bannery_recepty_short_description_chilli

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chilli koření Naga Bhut Jolokia

POPIS

Mleté chilli koření Naga Bhut Jolokia od výrobce Chilli Doctor je ideální pro dochucení pokrmů a pro přípravu pálivých jídel. Balení obsahuje uzavíratelnou ampulku s mletými chilli papričkami odrůdy Naga Bhut Jolokia. Tato chilli paprička dosahuje pálivosti 1 041 427 SHU (Scovilleho jednotek pálivosti) a do roku 2007 byla uvedena v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější chilli paprička světa.

Toto koření využijete například při přípravě domácích kořeních směsí, na marinování masa, na přípravu salsy nebo třeba chilli con carne. Dávkujete opatrně! Nevhodné pro děti a pro osoby s alergií na pálivé!

SPECIFIKACE

Složení: mleté chilli papričky Naga Bhut Jolokia

Stupeň pálivosti: star2 star2  star2  star2  star2 (1 000 000 SHU)

Hmotnost: 10 g

Země původu: Indie

Vhodné k: ochucení pokrmů

NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY

(Údaje pro 100 g)

Kalorie: 1561 kJ / 376 kcal

Tuky: 17,3 g z toho nasycené mastné kyseliny: 3,3 g

Sacharidy: 29,4 g z toho cukry: 10,3 g

Bílkoviny: 12 g

Soli: 0,1 g 

PRAKTICKÉ RADY

Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Skladujte na suchém a chladném místě. 

chilli con carne

RECEPT NA CHILLI CON CARNE

1 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule (nakrájená nadrobno), 1 čerstvá červená paprika (zbavená semínek a nasekaná nadrobno), sušené chilli papričky (množství a druh zvolte podle požadované výsledné pálivosti pokrmu, můžete použít i mleté koření), 1 stroužek česneku (prolisovaný), 1 lžička sušené sladké papriky, 1 lžíce drceného kmínu, 500 g mletého hovězího masa, 300 ml vývaru, 400 g konzervovaných rajčat (nasekaných), ½ lžíce sušené majoránky, 2 čtverečky co nejkvalitnější hořké čokolády, sůl a pepř, 2 lžičky rajčatového protlaku, 400 g sterilovaných červených fazolí

K podávání: 2 rajčata (nakrájená), 2 lžíce čerstvého koriandru, kukuřičné tortilly

Postup:

1. Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte papriku, chilli, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.

2. Vývar přelijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem. 

Podávejte v kukuřičných tortillách ozdobené rajčaty a koriandrem.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.apetitonline.cz

Druh papričky Stupeň pálivosti [SHU]
Jalapeño 5 000
Chipotle 7 500
Serrano 20 000
Cayenne 45 000
Tabasco 50 000
Habañero 350 000
Caribbean Red 445 000
Bhut Jolokia 1 041 421
Trinidad Scorpion Moruga 2 009 231
Carolina reaper 2 200 000

chilli paprička moruga

NAGA BHUT JOLOKIA

Chilli paprička odrůdy Naga Bhut Jolokia dosahuje extrémní pálivosti 1 041 427 SHU (Scovilleho jednotek pálivosti). Tato chilli paprička byla od roku 2007 byla uvedena v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější chilli paprička světa. Než ji předběhla paprička Trinidad Scorpion Moruga a později Carolina Reaper s 2 200 000 SHU. Naga Bhut Jolokia vznikla křížením chilli papriček druhu Chinense a Frutescens. Pochází z Indie, ale pěstuje se i na Srí Lance (zde je známá pod názvem Nai Mirris - Cobra chilli).

Zajímavostí je, že si ji domorodci ze severovýchodní Indie rozmazávají na ploty nebo ji používají jako dýmovnici na ochranu proti divokým slonům. Využívá se v pepřových sprejích a v kouřovýh granátech. Naga Bhut Jolokia navíc ochrání tělo ve vedrech, protože zvyšuje pocení a tím se snižuje teplota organismu. Spolu s červenou papričkou Habanero umožnila křížením vznik nejpálivější chilli papričky světa (2018) Carolina Reaper. 

 

CO JE CHILLI?

Chilli paprička, chilli, jak někdo říká zkráceně nebo dokonce feferonka. To vše jsou užívané termíny pro plod exotických druhů paprik, které rostou v tropických a subtropických oblastech. Chilli paprička je malá paprička se silnou vůní, která se vyznačuje pálivostí. Existuje spousta druhů chilli papriček, které mají různé stupně pálivosti. Za pálivost chilli papriček může látka kapsaicin, jež je dráždivá a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Tedy nejen v ústech, ale i na kůži při krájení. Chilli papričkám se daří především v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu, Africe, Jižní a Střední Americe, Mexiku a na Balkáně, kde je chilli paprička běžnou součástí místní kuchyně.

vliv chilli na zdraví

VLIV CHILLI NA ZDRAVÍ

Již před 6 tisíci lety starověcí Řekové využívali léčivé účinky chilli papriček, tak proč je nevyužít i dnes? Chilli obsahuje látku kapsaicin, antioxidanty jako je vitamín C, vitamín A, beta karoten. vitamín B a minerální látky jako je draslík, železo, hořčík a mangan. Vitamín C podporuje imunitu a pomůže vás ochránit před infekcemi, chřipkou nebo nachlazením. Antioxidanty chrání tělo před škodlivými vlivy volných radikálů.

Mezi hlavní zdraví prospěšné účinky chilli patří také prevence onemocnění srdce a cév, prevence rakoviny i cukrovky, snížení cholesterolu, podpora trávení a zrychlení metabolizmu, což vede k podpoře hubnutí. Navíc chilli snižuje chuť na sladká a tučná jídla, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje náladu, tlumí bolest a má pozitivní vliv na kvalitu spánku. A poslední bonus chilli je, že vás ochladí v horku. 

 

JAK ČASTO JÍST CHILLI?

Některým jedincům bude vyhovovat jíst chilli jedenkrát za týden, jiní jej mohou jíst klidně každý den. Je jen na vás, jak vám to bude vyhovovat, ale nic se nesmí přehánět. Více jak jedna chilli paprička denně by vám mohla podráždit žaludek a zůsobit další komplikace.

100 g chilli obsahuje  vitamín C vitamín B6 vitamín A měď železo draslík cholesterol
(v % doporučené denní dávky): 240 % 39 % 32 % 14 % 13 % 7 % žádný :-)

 
PRVNÍ POMOC - JAK SE ZBAVIT PÁLENÍ PŘI KONZUMACI CHILLI?

Ne všichni jedinci snáší dobře pálivou látku kapsaicin, která je obsažena v chilli papričkách. Pro ty z vás, kterým pálivost vadí a způsobuje vám nepříjemné pálení v ústech radíme, vypít sklenicí mléka. Mléko neutralizuje pálivost a vám se okamžitě uleví. Ale rozhodně nepijte vodu, to by vás pálila ústa ještě víc.

KDO BY SE MĚL VYHNOUT CHILLI?

Chilli by rozhodně neměly konzumovat děti a nejpálivějším druhům chilli by se měli vyhnout i kardiaci, osoby s přecitlivělým žaludkem a lidé s vředy na dvanáctníku a žaludečními vředy.

jak vypestovat chilli doma

JAK VYPĚSTOVAT CHILLI DOMA?

Chilli papričky je možné pěstovat i v našich podmínkách. Máme pro vás 5 kroků, které vám umožní vypěstovat si vlastní chilli doma v bytě, na zahrádce nebo na balkoně.

1. Výběr chilli semen

Pro začátečníky je nejvhodnější odrůda papriček Capsicum Annuum, která není tak náročná a roste poměrně rychle. Semínka chilli papriček se dají koupit například v zahradním centru nebo v internetovém obchodě.

2. Předpěstování 

Semínka dejte spolu se zeminou do kelímku nebo malého květináčku s dírkami pro odvod vody. Zeminu pravidelně vlhčete až do doby než se vám objeví první lístky. Pokud chcete chilli pěstovat v bytě, je prakticky jedno, kdy se setím začnete. Pokud však plánujete přemístit chilli na zahrádku či na balkon, tak začněte s výsevem 4 až 6 týdnů před posledními mrazíky.

3. Přesazení a výsadba

Až rostlinka zesílí, tak ji přesaďte do menšího květináče. Až budou vhodné venkovní podmínky (nebudou mrazíky), tak můžete květináč přenést na balkon nebo vysadit chilli přímo do záhonu na zahrádce či do skleníku.

4. Podmínky pěstování chilli

Chilli papričky potřebují dostatek světla. Čím více světla jim dopřejete, tím budou plody chutnější. Nezapomeňte však, aby nedostaly šok - poprvé je umístěte do polostínu nebo použijte clonu, ať si na světlo zvyknou a nespálí se. Pokud pěstujete papričky v bytě, tak použijte umělé osvětlení.

Chilli papričky rovněž vyžadují dostatek tepla. Optimální teplota pro pěstování chilli papriček je mezi 25 a 40 °C. Ven je tedy vysazujte, až venku teplota přes den dosahuje minimálně 15 °C nebo pokud máte skleník, tak je to ideální řešení. V bytě je mějte na slunném teplém místě nejlépe na okenním parapetu. 

Co se týká půdy, pro chilli papričky je vhodná zásaditá půda bohatá na živiny, která by měla být vzdušná, takže při sázení hlínu moc neutlačujte a můžete ji promíchat například s perlitem nebo kokosem, zůstane pak krásně nadýchaná, rychleji schne a kořeny lépe dýchají. Určitě nevolte rašelinu, ta je pro chilli papričky příliš kyselá. Ideální je substrát s ph 6 až 7

Hnojit nemusíte, ale pokud chcete, používejte bio hnojiva, ta nejsou tak agresivní a chilli papričky je lépe snášejí. S hnojením to nepřehánějte, tak jako se zálivkou. Přehnojení a přelití bývá častou chybou. Zalévejte, až má rostlinka mírně povadlé lístky a napřed potěžkejte květináč, zda náhodou není plný vody. Zalévejte nejlépe ráno a večer odstátou vlažnou vodou.

5. Vegetační doba 

Chilli papričky jsou většinou pěstovány jako jednoleté, ale při správném zazimování je možné je pěstovat i jako víceleté. Musíte je ochránit před mrazy. Pokud je tedy na zimu přesunete do bytu/domu, tak můžete chilli papričky sklízet celý rok. Chilli papričky jsou totiž stáleplodící. 

chilli v kuchyni

POUŽITÍ CHILLI

next Lékařské účely

Chilli obsahuje kapsaicin, který se díky jeho protizánětlivým účinkům požívá k výrobě tinktur a mastí. Kapsaicin nedráždí kůži a má analgetické účinky. Přípravky s kapsaicinem také pomáhají při léčbě různých bolestí a je vědecky dokázáno, že má kapsaicin antibakteriální, antidiabetické a antikarcinogenní vlastnosti a snižuje hladinu cholesterolu.

next Kuchyně

Čerstvé chilli papričky i sušené papričky v podobě koření jsou používány v kuchyni prakticky po celém světě. Jednou z hlavních ingrediencí jsou chilli papričky v indické, japonské, čínské, vietnamské, thajské, africké kuchyni, ale také v Mexiku, v Jižní a Střední Americe a na Balkáně. Sušené chilli papričky jsou složkou různých past a kořenících směsí. Nejznámější je například kari pasta, která se používá na přípravu pravého thajského kari. Nejvýznamnějším a nejznámějším použitím chilli papriček je výroba chilli omáček různých druhů a pálivostí. Nejznámější chilli omáčkou je omáčka Sriracha, která je přísadou do pálivých omáček i ochucovadlo, a kterou najdete v každé asijské kuchyni.

chilli uvod

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na další výrobky Chilli Doctor nebo chilli koření.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Chilli Doctor je společnost specializující se na dodávání všech možných druhů sušených i čerstvých chilli papriček a výrobků z nich. Jejich hlavní činnost je zejména velkododavatelství chilli papriček pro firmy, které chilli papričky následně zpracovávají. Papričky společnost Chilli Doctor vykupuje přímo od pěstitelů z celého světa po celý rok, mohou tedy zajistit neustálou dostupnost chilli papriček. Mezi nejdůležitější priority společnosti Chilli Doctor patří kvalita papriček, jejich co nejkratší možná dodací lhůta a jejich maximální trvanlivost.