Chilli koření Green Jalapeno mleté 10 g

Kód: 15600
35 Kč / ks 3 500 Kč / 1 kg
Vyprodáno

Chilli koření Green Jalapeno obsahuje 10 g mletých zelných papriček Jalapeno, které jsou oblíbené pro mírnou pálivost a používají se zejména v mexické kuchyni. Stupeň pálivosti 1 z 5.

Kde použít chilli koření? Připravte si například Chilli con carne.

Bannery_recepty_short_description_chilli

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chilli koření Green Jalapeno

POPIS

Mleté chilli koření Green Jalapeno od výrobce Chilli Doctor je ideální pro dochucení pokrmů a pro přípravu pálivých jídel. Balení obsahuje uzavíratelnou ampulku s mletými zelenými chilli papričkami odrůdy Jalapeno. Jedná se o jedny z nejoblíbenějších chilli papriček, které pocházejí z Mexika.

Chilli papričky Jalapeno jsou mírně pálivé a používají se k výrobě chilli omáček a k přípravě pálivých pokrmů (především v mexické kuchyni). Toto koření využijete například při přípravě domácích kořeních směsí, na marinování, na přípravu salsy nebo třeba chilli con carne.

SPECIFIKACE

Složení: mleté zelené chilli papričky Jalapeno

Stupeň pálivosti: star2 star star star star (10 000 SHU)

Hmotnost: 10 ge

Země původu: Mexiko

Vhodné k: ochucení pokrmů

NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY

(Údaje pro 100 g)

Kalorie: 1385 kJ / 328 kcal

Tuky: 1,5 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g

Sacharidy: 58,4 g z toho cukry: 37,4 g

Bílkoviny: 14,7 g

Soli: 0,1 g 

PRAKTICKÉ RADY

Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Skladujte na suchém a chladném místě. 

chilli con carne

RECEPT NA CHILLI CON CARNE

1 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule (nakrájená nadrobno), 1 čerstvá červená paprika (zbavená semínek a nasekaná nadrobno), sušené chilli papričky (množství a druh zvolte podle požadované výsledné pálivosti pokrmu, můžete použít i mleté koření), 1 stroužek česneku (prolisovaný), 1 lžička sušené sladké papriky, 1 lžíce drceného kmínu, 500 g mletého hovězího masa, 300 ml vývaru, 400 g konzervovaných rajčat (nasekaných), ½ lžíce sušené majoránky, 2 čtverečky co nejkvalitnější hořké čokolády, sůl a pepř, 2 lžičky rajčatového protlaku, 400 g sterilovaných červených fazolí

K podávání: 2 rajčata (nakrájená), 2 lžíce čerstvého koriandru, kukuřičné tortilly

Postup:

1. Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte papriku, chilli, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.

2. Vývar přelijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem. 

Podávejte v kukuřičných tortillách ozdobené rajčaty a koriandrem.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.apetitonline.cz

Druh papričky Stupeň pálivosti [SHU]
Jalapeño 5 000
Chipotle 7 500
Serrano 20 000
Cayenne 45 000
Tabasco 50 000
Habañero 350 000
Caribbean Red 445 000
Bhut Jolokia 1 041 421
Trinidad Scorpion Moruga 2 009 231
Carolina reaper 2 200 000

Jalapeno

JALAPENO

Paprička Jalapeño pochází z Mexika. Dorůstá velikosti 5 až 8 cm. Dosahuje pálivosti 2 500 až 6 000 SHU, čímž je řazena mezi mírně pálivé až pálivé chilli papričky. Je to jedna z nejpopulárnějších a nejčastějších papriček vůbec. Existuje mnoho vyšlechtěných druhů, mezi které patří například: Merita, Meco a Tipico, které se využívají především v mexické kuchyni. Když papričky Jalapeño dozrávají, tak postupně červenají. Ještě zelené papričky se nakládají do pikantního slanokyselého nálevu a konzervují se. Téměř 20 % celkové produkce papriček Jalapeños je zpracováno na Chilpotle, což je vysušená a vyuzená paprička, která se používá jako hlavní přísada do omáčky Adobo.  

VLIV CHILLI NA ZDRAVÍ

Již před 6 tisíci lety starověcí Řekové využívali léčivé účinky chilli papriček, tak proč je nevyužít i dnes? Chilli obsahuje látku kapsaicin, antioxidanty jako je vitamín C, vitamín A, beta karoten. vitamín B a minerální látky jako je draslík, železo, hořčík a mangan. Vitamín C podporuje imunitu a pomůže vás ochránit před infekcemi, chřipkou nebo nachlazením. Antioxidanty chrání tělo před škodlivými vlivy volných radikálů.

Mezi hlavní zdraví prospěšné účinky chilli patří také prevence onemocnění srdce a cév, prevence rakoviny i cukrovky, snížení cholesterolu, podpora trávení a zrychlení metabolizmu, což vede k podpoře hubnutí. Navíc chilli snižuje chuť na sladká a tučná jídla, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje náladu, tlumí bolest a má pozitivní vliv na kvalitu spánku. A poslední bonus chilli je, že vás ochladí v horku. 

 

JAK ČASTO JÍST CHILLI?

Některým jedincům bude vyhovovat jíst chilli jedenkrát za týden, jiní jej mohou jíst klidně každý den. Je jen na vás, jak vám to bude vyhovovat, ale nic se nesmí přehánět. Více jak jedna chilli paprička denně by vám mohla podráždit žaludek a zůsobit další komplikace.

100 g chilli obsahuje  vitamín C vitamín B6 vitamín A měď železo draslík cholesterol
(v % doporučené denní dávky): 240 % 39 % 32 % 14 % 13 % 7 % žádný :-)

 
PRVNÍ POMOC - JAK SE ZBAVIT PÁLENÍ PŘI KONZUMACI CHILLI?

Ne všichni jedinci snáší dobře pálivou látku kapsaicin, která je obsažena v chilli papričkách. Pro ty z vás, kterým pálivost vadí a způsobuje vám nepříjemné pálení v ústech radíme, vypít sklenicí mléka. Mléko neutralizuje pálivost a vám se okamžitě uleví. Ale rozhodně nepijte vodu, to by vás pálila ústa ještě víc.

KDO BY SE MĚL VYHNOUT CHILLI?

Chilli by rozhodně neměly konzumovat děti a nejpálivějším druhům chilli by se měli vyhnout i kardiaci, osoby s přecitlivělým žaludkem a lidé s vředy na dvanáctníku a žaludečními vředy.

jak vypestovat chilli doma

JAK VYPĚSTOVAT CHILLI DOMA?

Chilli papričky je možné pěstovat i v našich podmínkách. Máme pro vás 5 kroků, které vám umožní vypěstovat si vlastní chilli doma v bytě, na zahrádce nebo na balkoně.

1. Výběr chilli semen

Pro začátečníky je nejvhodnější odrůda papriček Capsicum Annuum, která není tak náročná a roste poměrně rychle. Semínka chilli papriček se dají koupit například v zahradním centru nebo v internetovém obchodě.

2. Předpěstování 

Semínka dejte spolu se zeminou do kelímku nebo malého květináčku s dírkami pro odvod vody. Zeminu pravidelně vlhčete až do doby než se vám objeví první lístky. Pokud chcete chilli pěstovat v bytě, je prakticky jedno, kdy se setím začnete. Pokud však plánujete přemístit chilli na zahrádku či na balkon, tak začněte s výsevem 4 až 6 týdnů před posledními mrazíky.

3. Přesazení a výsadba

Až rostlinka zesílí, tak ji přesaďte do menšího květináče. Až budou vhodné venkovní podmínky (nebudou mrazíky), tak můžete květináč přenést na balkon nebo vysadit chilli přímo do záhonu na zahrádce či do skleníku.

4. Podmínky pěstování chilli

Chilli papričky potřebují dostatek světla. Čím více světla jim dopřejete, tím budou plody chutnější. Nezapomeňte však, aby nedostaly šok - poprvé je umístěte do polostínu nebo použijte clonu, ať si na světlo zvyknou a nespálí se. Pokud pěstujete papričky v bytě, tak použijte umělé osvětlení.

Chilli papričky rovněž vyžadují dostatek tepla. Optimální teplota pro pěstování chilli papriček je mezi 25 a 40 °C. Ven je tedy vysazujte, až venku teplota přes den dosahuje minimálně 15 °C nebo pokud máte skleník, tak je to ideální řešení. V bytě je mějte na slunném teplém místě nejlépe na okenním parapetu. 

Co se týká půdy, pro chilli papričky je vhodná zásaditá půda bohatá na živiny, která by měla být vzdušná, takže při sázení hlínu moc neutlačujte a můžete ji promíchat například s perlitem nebo kokosem, zůstane pak krásně nadýchaná, rychleji schne a kořeny lépe dýchají. Určitě nevolte rašelinu, ta je pro chilli papričky příliš kyselá. Ideální je substrát s ph 6 až 7

Hnojit nemusíte, ale pokud chcete, používejte bio hnojiva, ta nejsou tak agresivní a chilli papričky je lépe snášejí. S hnojením to nepřehánějte, tak jako se zálivkou. Přehnojení a přelití bývá častou chybou. Zalévejte, až má rostlinka mírně povadlé lístky a napřed potěžkejte květináč, zda náhodou není plný vody. Zalévejte nejlépe ráno a večer odstátou vlažnou vodou.

5. Vegetační doba 

Chilli papričky jsou většinou pěstovány jako jednoleté, ale při správném zazimování je možné je pěstovat i jako víceleté. Musíte je ochránit před mrazy. Pokud je tedy na zimu přesunete do bytu/domu, tak můžete chilli papričky sklízet celý rok. Chilli papričky jsou totiž stáleplodící. 

chilli v kuchyni

POUŽITÍ CHILLI

next Lékařské účely

Chilli obsahuje kapsaicin, který se díky jeho protizánětlivým účinkům požívá k výrobě tinktur a mastí. Kapsaicin nedráždí kůži a má analgetické účinky. Přípravky s kapsaicinem také pomáhají při léčbě různých bolestí a je vědecky dokázáno, že má kapsaicin antibakteriální, antidiabetické a antikarcinogenní vlastnosti a snižuje hladinu cholesterolu.

next Kuchyně

Čerstvé chilli papričky i sušené papričky v podobě koření jsou používány v kuchyni prakticky po celém světě. Jednou z hlavních ingrediencí jsou chilli papričky v indické, japonské, čínské, vietnamské, thajské, africké kuchyni, ale také v Mexiku, v Jižní a Střední Americe a na Balkáně. Sušené chilli papričky jsou složkou různých past a kořenících směsí. Nejznámější je například kari pasta, která se používá na přípravu pravého thajského kari. Nejvýznamnějším a nejznámějším použitím chilli papriček je výroba chilli omáček různých druhů a pálivostí. Nejznámější chilli omáčkou je omáčka Sriracha, která je přísadou do pálivých omáček i ochucovadlo, a kterou najdete v každé asijské kuchyni.

chilli uvod

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na další výrobky Chilli Doctor nebo chilli koření.

Doplňkové parametry

Kategorie: Chilli koření
EAN: 8595660102048

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Chilli Doctor je společnost specializující se na dodávání všech možných druhů sušených i čerstvých chilli papriček a výrobků z nich. Jejich hlavní činnost je zejména velkododavatelství chilli papriček pro firmy, které chilli papričky následně zpracovávají. Papričky společnost Chilli Doctor vykupuje přímo od pěstitelů z celého světa po celý rok, mohou tedy zajistit neustálou dostupnost chilli papriček. Mezi nejdůležitější priority společnosti Chilli Doctor patří kvalita papriček, jejich co nejkratší možná dodací lhůta a jejich maximální trvanlivost.