Vše o chilli a omáčce Sriracha

chilli uvodCo je chilli?

Chilli paprička, chilli, jak někdo říká zkráceně nebo dokonce feferonka. To vše jsou užívané termíny pro plod exotických druhů paprik, které rostou v tropických a subtropických oblastech. Chilli paprička je malá paprička se silnou vůní, která se vyznačuje pálivostí. Existuje spousta druhů chilli papriček, které mají různé stupně pálivosti. Za pálivost chilli papriček může látka kapsaicin, jež je dráždivá a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Tedy nejen v ústech, ale i na kůži při krájení. Chilli papričkám se daří především v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu, Africe, Jižní a Střední Americe, Mexiku a na Balkáně, kde je chilli paprička běžnou součástí místní kuchyně.

 

Z historie chilli

Původně chilli papričky pěstovali Indiáni již 6 000 let před našim letopočtem. Je to jedna z prvních samoopylovacích rostlin, které se začaly pěstovat v Americe. Po objevení Ameriky Kryštofem Columbem se pěstování chilli papriček rozšířilo po celém světě a chillli koření se stalo velmi cenným a bylo částečně náhradou za pepř. Nejvíce se chilli koření ujalo v Indii, kde je nedílnou součástí indické kuchyně. Dále se pak dostalo například do Maďarska, kde vznikla mletá paprika, která se používá dodnes při přípravě maďarských gulášů. Látku kapsaicin objevil v roce 1816 P. A. Buchtholz a prokázal, že tato látka způsobuje pálivost chilli papriček a zvyšuje činnost žaludečních žláz.

druhy chilli 1

Existuje tři tisíce různých druhů chilli papriček s odlišnými stupni pálivosti.

Druhy chilli

V dnešní době existuje 3 000 druhů chilli s různými stupni pálivostí. Základní odrůdou chilli papriček je Capsicum, jež zahrnuje 5 domestikovaných druhů paprik a 23 volně žijících odrůd. Mezi těchto pět základních odrůd patří:

druh papriky latinský název stupeň pálivosti [SHU]
paprika čínská Chinense 2 000 000
paprika křovitá Frutescens 150 000
paprika setá Annuum 100 000
paprika chlupatá Pubescens 50 000
paprika křídlatá Baccatum 30 000

 

  5 základních druhů paprik, z nichž byly vyšlechtěny různé odrůdy chilli papriček.

Nejznámější odrůdy chilli

next Jalapeño jalapeno 2

Paprička Jalapeño pochází z Mexika. Dorůstá velikosti 5 až 8 cm. Dosahuje pálivosti 2 500 až 6 000 SHU, čímž je řazena mezi mírně pálivé až pálivé chilli papričky. Je to jedna z nejpopulárnějších a nejčastějších papriček vůbec. Existuje mnoho vyšlechtěných druhů, mezi které patří například: Merita, Meco a Tipico, které se využívají především v mexické kuchyni. Když papričky Jalapeño dozrávají, tak postupně červenají. Ještě zelené papričky se nakládají do pikantního slanokyselého nálevu a konzervují se. Téměř 20 % celkové produkce papriček Jalapeños je zpracováno na Chilpotle, což je vysušená a vyuzená paprička, která se používá jako hlavní přísada do omáčky Adobo.  

next Kajenský pepř kajensky pepr

Jedná se o druh chilli papričky. Slovo pepř v názvu vzniklo mylným překladem pepper, což znamená paprika ale také pepř. Kajenský pepř patří mezi středně pálivé chilli papričky, jelikož dosahuje pálivosti 45 000 SHU. Kayenský pepř pochází z údolí řeky Cayen ve Francouzské Guayaně. Plody kajenského pepře jsou drobné, kuželovitého tvaru. Kajenský pepř je používán jako běžné koření v každé kuchyni, ale jelikož je opravdu pálivý, zacházejte s ním opatrně. Můžete jím nahradit například klasickou mletou papriku nebo pepř.

next Habanero habanero

Původ papričky Habanero je na Kubě. Dnes se pěstuje ve větším i v Belize, Kostarice a v některých státech USA. Typický plod Habanero Red je 5 cm dlouhý a až 4 cm široký. Dorůstá až 70 cm a  dosahuje pálivosti 200 000 – 300 000 SHU a patří mezi hodně pálivé papričky. Nezralé papričky Habanero jsou zelené a během zrání mění svou barvu. Nejčastější jsou oranžové a červené odstíny, ale občas je k vidění i bílá, hnědá a růžová barva. Habanero je velice oblíbená a často používaná chilli paprička. Hodí se pro přípravu sladko-pálivých jídel, pálivého cukroví, do chilli omáček. Tato chilli paprička je rovněž oblíbená pro konzumaci v čerstvé podobě, ale jelikož se jedná o velmi ostrou odrůdu, tak doporučujeme opatrnost.

next Bhut Jolokia bhut jolokia

Paprička Bhut Jolokia byla poprvé vypěstována křížením v Bangladéši a Indii. Dnes se rovněž pěstuje na Srí Lance. Dlouhou dobu byla tato paprička považována za nejpálivější chilli papričku světa (až do roku 2007) a v roce 2006 byla zařazena do Guinnessovy knihy rekordů. Plody Bhut Jolokia jsou 5 - 8,5 cm dlouhé a 2,5 - 3 cm široké. Nezralé jsou zelené a dozrávají do jasně červeného odstínu. Je pro ně typický vlnkovaný povrch a rohovité výrůstky. Chilli paprička Bhut Jolokia dosahuje pálivosti 1 041 427 SHU. Je opravdu velmi pálivá a pálí i na pokožce. Při krájení tedy doporučujeme použít rukavice. Bhut Jolokia je vhodná na sušení a k přípravě extrémně pálivých omáček. 

next Moruga moruga

Celým názvem Trinidad Moruga Scorpion byla v roce 2012 zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička na světě. Pochází z oblasti Moruga na ostrově Trinidad, plod je kulatého tvaru o průměru  4 - 5 cm a dosahuje neuvěřitelné pálivosti 2 009 231 SHU.  Rostlina dorůstá do výšky 170 cm a šířky 100 cm. Zralá má červenou barvu, je nejvíce aromatická ze všech pálivých chilli papriček a její pálivý účinek můžete pociťovat ještě  15 - 20 minut. Paprička Trinidad Moruga Scorpion se používá především jako koření, ale pozor, je opravdu extrémně pálivá. Při konzumaci čerstvé papričky buďte opatrní. Chraňte před Morugou děti a konzumaci celé papričky by se měli vyvarovat kardiaci. Pozor, tato chilli paprička pálí i přes rukavice!

V roce 2015 byla Trinidad Moruga Scorpion pokořena papričkou Carolina Reper, která vznikla křížením Red Habanero s papričkou Bhut Jolokia a je nyní (2016) tou nejpálivější papričkou světa s neuvěřitelnými 2 200 000 SHU, tato extrémní pálivost je opravdu jen pro odvážné.

carolina reaper

Aktuálně nejpálivější chilli paprička světa - Carolina Reaper.

Stupnice pálivostI CHILLI

Co je SHU? Scoville Heat Units v překladu Scovilleova stupnice, která měří pálivost chilli papriček. Papričky rodu Capsium obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálivost papriček. Počet Scovilleových jednotek SHU odpovídá množství kapsaicinu, které se v chillli papričce nachází. V praxi to znamená, že počet SHU odpovídá jednotkám vody, kterými naředíme výtažek z chilli papričky, tak abychom necítili žádnou pálivost. 

druh papričky stupeň pálivosti [SHU] hvězdičkový systém
Sladká paprika 0 star star star star star
Pimento/Pepperoncini 100 - 500 star star star star star
Santa Fe Grande 500 - 1 000 star star star star star
Poblano/Ancho 1 000 - 1 500 star2 star star star star
Rocotillo 1 500 - 2 500 star2 star star star star
Jalapeño 2 500 - 6 000 star2 star star star star
Chipotle 5 000 – 10 000 star2 star star star star
Serrano/Manzano/De Arbol 10 000 – 30 000 star2 star2 star star star
Cayenne/Tabasco 30 000 – 50 000 star2 star2 star star star
Piquin/Chiltepin 50 000 - 100 000 star2 star2 star star star
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye 100 000 - 350 000 star2 star2 star2 star star
Red Savina Habanero 350 000 - 600 000 star2 star2 star2 star star
Naga Jolokia 800 000 - 1 000 000 star2 star2 star2 star2 star
Bhut Jolokia 1 041 427  star2 star2 star2 star2 star2
Trinidad Moruga Scorpion 2 009 231 star2 star2 star2 star2 star2 +
Carolina Reaper 2 200 000 star2 star2 star2 star2 star2 ++
Dragon´s Breath 2 480 000  star2 star2 star2 star2 star2 +++
Čistý kapsicin 16 000 000 star2 star2 star2 star2 star2 +++


Vybrané druhy chilli papriček včetně stupňů pálivosti.

Vliv chilli na zdraví

Již před 6 tisíci lety lidé využívali léčivé účinky chilli papriček, tak proč je nevyužít i dnes? Chilli obsahuje látku kapsaicin, antioxidanty jako je vitamín C, vitamín A, beta karoten. vitamín B a minerální látky jako je draslík, železo, hořčík a mangan. Vitamín C podporuje imunitu a pomůže vás ochránit před infekcemi, chřipkou nebo nachlazením. Antioxidanty chránií tělo před škodlivými vlivy volných radikálů.

Mezi hlavní zdraví prospěšné účinky chilli patří také prevence onemocnění srdce a cév, prevence rakoviny i cukrovky, snížení cholesterolu, podpora trávení a zrychlení metabolizmu, což vede k podpoře hubnutí. Navíc chilli snižuje chuť na sladká a tučná jídla, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje náladu, tlumí bolest a má pozitivní vliv na kvalitu spánku. A poslední bonus chilli je, že vás ochladí v horku. 

chilli pro zdraví

Jak často jíst chilli?

Některým jedincům bude vyhovovat jíst chilli jedenkrát za týden, jiní jej mohou jíst klidně každý den. Je jen na vás, jak vám to bude vyhovovat, ale nic se nesmí přehánět. Více jak jedna chilli paprička denně by vám mohla podráždit žaludek a zůsobit další komplikace.

100 g chilli obsahuje  vitamín C vitamín B6 vitamín A měď železo draslík cholesterol
(v % doporučené denní dávky): 240 % 39 % 32 % 14 % 13 % 7 % žádný :-)


První pomoc - jak se zbavit pálení při konzumaci chilli?

Ne všichni jedinci snáší dobře pálivou látku kapsaicin, která je obsažena v chilli papričkách. Pro ty z vás, kterým pálivost vadí a způsobuje vám nepříjemné pálení v ústech radíme, vypít sklenicí mléka. Mléko neutralizuje pálivost a vám se okamžitě uleví. Ale rozhodně nepijte vodu, to by vás pálila ústa ještě víc.

jak casto jist chilli

Kdo by se měl vyhnout chilli?

Chilli by rozhodně neměly konzumovat děti a nejpálivějším druhům chilli by se měli vyhnout i kardiaci, osoby s přecitlivělým žaludkem a lidé s vředy na dvanáctníku a žaludečními vředy.

Pěstování chilli aneb Jak vypěstovat chilli doma?

Chilli papričky je možné pěstovat i v našich podmínkách. Máme pro vás 5 kroků, které vám umožní vypěstovat si vlastní chilli doma v bytě, na zahrádce nebo na balkoně.

1. Výběr chilli semen

Pro začátečníky je nejvhodnější odrůda papriček Capsicum Annuum, která není tak náročná a roste poměrně rychle. Semínka chilli papriček se dají koupit například v zahradním centru nebo v internetovém obchodě.

2. Předpěstování 

Semínka dejte spolu se zeminou do kelímku nebo malého květináčku s dírkami pro odvod vody. Zeminu pravidelně vlhčete až do doby než se vám objeví první lístky. Pokud chcete chilli pěstovat v bytě, je prakticky jedno, kdy se setím začnete. Pokud však plánujete přemístit chilli na zahrádku či na balkon, tak začněte s výsevem 4 až 6 týdnů před posledními mrazíky.

3. Přesazení a výsadba

Až rostlinka zesílí, tak ji přesaďte do menšího květináče. Až budou vhodné venkovní podmínky (nebudou mrazíky), tak můžete květináč přenést na balkon nebo vysadit chilli přímo do záhonu na zahrádce či do skleníku.

pestovani chilli doma 1

4. Podmínky pěstování chilli

Chilli papričky potřebují dostatek světla. Čím více světla jim dopřejete, tím budou plody chutnější. Nezapomeňte však, aby nedostaly šok - poprvé je umístěte do polostínu nebo použijte clonu, ať si na světlo zvyknou a nespálí se. Pokud pěstujete papričky v bytě, tak použijte umělé osvětlení.

Chilli papričky rovněž vyžadují dostatek tepla. Optimální teplota pro pěstování chilli papriček je mezi 25 a 40 °C. Ven je tedy vysazujte, až venku teplota přes den dosahuje minimálně 15 °C nebo pokud máte skleník, tak je to ideální řešení. V bytě je mějte na slunném teplém místě nejlépe na okenním parapetu. 

Co se týká půdy, pro chilli papričky je vhodná zásaditá půda bohatá na živiny, která by měla být vzdušná, takže při sázení hlínu moc neutlačujte a můžete ji promíchat například s perlitem nebo kokosem, zůstane pak krásně nadýchaná, rychleji schne a kořeny lépe dýchají. Určitě nevolte rašelinu, ta je pro chilli papričky příliš kyselá. Ideální je substrát s ph 6 až 7

Hnojit nemusíte, ale pokud chcete, používejte bio hnojiva, ta nejsou tak agresivní a chilli papričky je lépe snášejí. S hnojením to nepřehánějte, tak jako se zálivkou. Přehnojení a přelití bývá častou chybou. Zalévejte, až má rostlinka mírně povadlé lístky a napřed potěžkejte květináč, zda náhodou není plný vody. Zalévejte nejlépe ráno a večer odstátou vlažnou vodou.

5. Vegetační doba 

Chilli papričky jsou většinou pěstovány jako jednoleté, ale při správném zazimování je možné je pěstovat i jako víceleté. Musíte je ochránit před mrazy. Pokud je tedy na zimu přesunete do bytu/domu, tak můžete chilli papričky sklízet celý rok. Chilli papričky jsou totiž stáleplodící. 

domaci chilli_1

Rekordy v chilli a zajímavosti

Nejpálivější chilli papričkou světa byla dlouhou dobu od roku 2012 Trinidad Moruga Scorpion s pálivostí 2 009 231 SHU, v roce 2015 ji však předběhla chilli paprička Carolina Reaper s neuvěřitelnými 2 200 000 Scovilleovými stupni pálivosti, která si zatím drží svůj prim.

next Rekordmani v pojídání chili:

Indka Anandita Dutta Tamuly se zapsala do Guinessovy knihy rekordů, když v roce 2009 spořádala najednou 51 kusů etrémně pálivých papriček Bhut Jolokia na mistrovství světa v pojídání chilli.

next Události spojené s pojídáním chilli:

Mezi známé události v ČR spojené s pojídáním chilli papriček patří brněnské Chillbraní a festival ,,Plechová huba", který probíhá každoročně v Praze.

Pražská restaurace Chilli Point nabízí pokrmy s chilli. Najdete zde chilli jak v předkrmu, polévce, tak v hlavním chodu, ale i v dezertu.

red curry

Červené thajské kari, chilli je základní složkou kari past a mnoha kořenících směsí.

Použití chilli

next Lékařské účely

Chilli obsahuje kapsaicin, který se díky jeho protizánětlivým účinkům požívá k výrobě tinktur a mastí. Kapsaicin nedráždí kůži a má analgetické účinky. Přípravky s kapsaicinem také pomáhají při léčbě různých bolestí a je vědecky dokázáno, že má kapsaicin antibakteriální, antidiabetické a antikarcinogenní vlastnosti a snižuje hladinu cholesterolu.

next Kuchyně

Čerstvé chilli papričky i sušené papričky v podobě koření jsou používány v kuchyni prakticky po celém světě. Jednou z hlavních ingrediencí jsou chilli papričky v indické, japonské, čínské, vietnamské, thajské, africké kuchyni, ale také v Mexiku, v Jižní a Střední Americe a na Balkáně. Sušené chilli papričky jsou složkou různých past a kořenících směsí. Nejznámější je například kari pasta, která se používá na přípravu pravého thajského kari. Nejvýznamnějším a nejznámějším použitím chilli papriček je výroba chilli omáček různých druhů a pálivostí.

U nás koupíte chilli koření i chilli omáčky té nejvyšší kvality. Můžeme doporučit například chilli omáčky od českého výrobce Jiřího Kosiny, který své chilli papričky pěstuje v Podkrkonoší nebo unikátní chilli produkty od výrobce Chilli DoctorNejprodávanější chilli omáčkou vůbec je pak světoznámá omáčka Sriracha, která je přísadou do pálivých omáček i ochucovadlo.

chilli omáčka

Nejznámější Chilli omáčky

Absolutní jedničkou je všem známá chilli omáčka Sriracha, která se rozšířila po celém světě, kterou můžete vidět v každé asijské restauraci a kterou si s oblibou kupujete i domů pro přípravu pálivých omáček a jako dochucovadlo.

next Další známé chilli omáčky:

Tabasco tabasco

Omáčka Tabasco se vyrábí z papriček tabasco, octa a soli. Tato chilli omáčka se řadí mezi středně pálivé a používá se především pro dochucování jídel, jako přísada do nakládané zeleniny, k rybám a masu, do omáček nebo polévek a k zeleninovým nebo vaječným pokrmům.

Harissa harissa

Harissa je velmi oblíbená omáčka, která pochází ze severní Afriky a rychle se rozšířila po celém světě. Obsahuje citron, ocet, koriandr, česnek, fenykl, nové koření, pepř, muškátový oříšek, rajčatovou omáčku a pálivé papričky. Použítí je do polévek a gulášů, na čínu nebo třeba při grilování a pečení masa i ryb. Tradičně se podává s kuskusem nebo k dušenému masu či v aromatických polévkách.

Sambal sambal

Sambal je chilli omáčka indonéského původu, jejíž základem je kromě chilli papriček, zázvoru, česneku a limetkové šťávy, krevetová pasta. Existuje spousta druhů omáčky Sambal, tou nejznámější je však Sambal Olek. Omáčka Sambal se používá k syrové zelenině, ke grilovaným a smaženým rybám nebo kuřeti a do polévek.

Piros Arany Piros Arany

Jedná se o maďarskou omáčku, jejíž složení je velmi jednoduché. Omáčka obsahuje totiž jen papriku a sůl. Je mírně pálivá a používá se především do gulášů a omáček.

tabasco a_1 mučíto for ladies a chilli mash a Chilli pasta a Carolina Reaper Pyré a

Tabasco Red Pepper

99,-

Mučíto for Ladies 

119,-

Chilli mash Red Habanero
99,-

Chilli pasta Moruga

199,-

Chili pyré Carolina Reaper
174,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

1

CHILLI OMÁČKA Sriracha

next Co je chilli omáčka Sriracha?

Sriracha je jedna z nejpopulárnějších chilli omáček, která je pojmenována po městě Si Racha v provincii Chonburi ve východním Thajsku. Omáčka Sriracha byla původně podávána jako dochucovadlo k jídlům v thajských seafood restauracích, nabízejících mořské plody a ryby. Dnes je rozšířena a používána po celém světě pro přiostření jídel a jako přísada do různých pokrmů. Název Sriracha je považován za obecný termín, jelikož zatím nebyl opatřen ochrannou známkou a to překvapivě ani zakladatelem nejvýznamnějšího výrobce chilli omáčky Huy Fong Foods sauce, Davidem Tranem.

next Původ

Původ a historie chilli omáčky Sriracha je dikutabilní. Jedna zmínka vypovídá, že první chilli omáčka byla vyrobena roku 1930 v Thajsku ženou jménem Thanom Chakkapak v městě Si Racha, podle kterého je omáčka pojmenována. Tento fakt potvrdil v rozhovoru s časopisem Bon Appétit americký distributor asijských potravin ze společnosti Eastland Food Corporation.

Avšak podle ,,The Si Racha Lovers' Association" - Asociace milovníků Si Racha byla první omáčka Sriracha vyrobena v témž městě, ale barmskými pracovníky pily. Tato informace je podložena rozhovorem s 88 letým mužem jménem Thawat Wiphisamakun, známým jako Ah Pae. Babička Ah Paela měla malý obchůdek ve městě Si Racha. Jeden z barmských mužů přišel do jejího obchodu koupit chilli, sůl, ocet a cukr přímo do hmoždíře na výrobu chilli omáčky. Babička Ah Paela nakonec také začala vyrábět svou vlastní chilli omáčku nejprve pro rodinu a poté ji prodávala i zákazníkům. Později jeden z jejích zákazníků, Kimsua Thimkrachang začal kupovat větší množství ingrediencí jako je chilli, ocet, cukr a sůl a vyráběl chilli omáčku a prodával ji pod značkou "Sauce Si Racha Traa Phukhao Thong", v angličtině Golden Mountain Brand Si Racha Sauce, tedy Sriracha Zlatá hora s obrázkem Zlaté hory na etiketě.

Dnes je již těžké určit, kdo tedy jako první začal vyrábět oblíbenou chilli omáčku Sriracha. Jedno je však jisté, omáčka pochází z města Si Racha, jehož jméno nese dodnes.

sriracha

Omáčka Sriracha se používá k doostřování a k přípravě pálivých jídel po celém světě.

next Značky

Nejznámějším výrobcem chilli omáčky Sriracha je americká společnost Huy Fong Foods. Mezi další známé výrobce této oblíbné pálivé omáčky je Mai Siam, Flying Goos, Real Thai a Bosfood. 

next Huy Fong Foods

Huy Fong Foods je významným americkým výrobcem pálivých omáček se sídlem v Irwindale v Californii. Společnost Huy Fong Foods byla založena roku 1980 na ulici Spring Street v čínské čtvrti v Los Angeles a postupně se rozrostla, přesídlila do Californie a stala se jedním z největších výrobců pálivých omáček, především omáčky Sriracha. Nyní se v továrně Huy Fong Foods se za rok rozdrtí přes 45 miliónů kilogramů chilli papriček. Ročně se prodá až 20 milionů lahví omáčky Sriracha v hodnotě 60 milionů dolarů. Prodej dále stoupá a to vše bez jakékoliv reklamy a propagace. Huy Fong Foods má ve svém znaku kohouta, omáčka Sriracha se tedy někdy označuje jako cock tedy ,,kohout".

Huy Fong Foods

Huy Fong Foods je nejvýznamnějším výrobcem omáčky Sriracha má ve svém znaku kohouta.

next Bitva o omáčku Sriracha

V souvislosti s ohromnou produkcí chilli omáčky Sriracha továrnou Huy Fong Foods, vznik spor, který naštěstí dopadl pro milovníky této pálivé omáčky dobře. Lidé z malého californského městečka Irwindale, kde se tato proslulá pikantní pochutina vyrábí, mají na Srirachu trochu odlišný názor - nevoní jim. Řada z 1 400 obyvatel tohoto města nemůže štiplavý odér, vznikající při výrobě omáčky Srirachy, vystát. Podle výpovědí se musejí obyvatelé schovávat před zápachem doma a děti si tak nemůžou hrát venku na zahradě. Nejhorším obdobím je pak pro ně srpen, kdy se drtí chilli papričky.

Štiplavý odér je velmi nepříjemný až nedýchatelný, podle místních je to doslova hazard se zdravím. Město nejprve podalo žalobu na továrnu Huy Fong Food za narušování veřejného pořádku, ale nakonec ji stáhlo a spor skončil příměřím. A společnost Huy Fong Foods společně s experty na kvalitu ovzduší učinila příslušné kroky, aby město nepříjemného zápachu zbavila. Příznivcům omáčky Sriracha se ulevilo a také lidem, kteří jsou v továrně zaměstnáni. A kdyby náhodou opět byla výroba ohrožena, tak nezoufejte, Huy Fong Foods má prý vyrobeno tolik omáček, že pokryjí ještě rok a půl po ukončení výroby. 

tovarna

V továrně  Huy Fong Foods se ročně vyrobí 20 milionů lahví omáčky Sriracha.

Zdroj obrázku: http://n.pr/1cS6Xha

next Složení omáčky Sriracha

Složení této omáčky je jednoduché: jen pasta z chilli papriček, ocet, česnek sůl a cukr, můžete si ji tedy snadno připravit i doma. 

Existuje mnoho variant chilli omáčky Sriracha, základ je však vždy stejný. Tradiční thajská omáčka je poněkud pálivější a má řidší konzistenci, než ostatní druhy vyráběné po celém světě. 

next Domácí příprava omáčky Sriracha

Oblíbenou chilli omáčku Sriracha si můžete klidně připravit i doma. Na internetu je receptů spousta, ale my jsme pro vás vybrali ten nejjednodušší. Pálivost domácí omáčky ovlivníte druhem zvolené chilli papričky. Pokud použijte například chilli papričku Jalapeño, tak získáte mírně až středně pálivou Srirachu, pokud však dáváte přednost ostřejším omáčkám, tak můžete zvolit třeba chilli papričku Jamaican Hot Red s pálivostí 150 000 SHU, která je použita v receptu, takže omáčka bude opravdu pálivá.

next Recept na domácí omáčku Sriracha

300 g chilli papriček  Jamaican Hot Red (můžete použít i jiné méně či více pálivé druhy, podle toho jak moc pálivou chcete vaši výslednou omáčku mít) 

2 stroužky česneku

2 lžíce třtinového cukru

1,5 lžičky jemně mleté mořské soli

2 - 4 lžíce vody

60 ml jablečného octa

next Postup:

1. Chilli papričky důkladně omyjte, nožem odstraňte zelené stopky, a nahrubo je překrájejte. Chilli papričky dejte spolu s česnekem, solí, cukrem a 2 lžícemi vody do mixéru a vše rozmixujte. Pokud máte papričky méně šťavnaté, můžete přidat 1–2 lžíce vody navíc. Chilli pastu dejte do vyvařené skleněné nádoby, kterou zakryjte potravinářskou fólií a obsah nechte kvasit 3–5 dní na teplém a tmavém místě. Každý den obsah promíchejte a znovu zakryjte potravinářskou fólií.

2. Po 3–5 dnech by se v chilli pastě měly vytvořit bublinky a pasta bude působit nadýchaně. V tomto okamžiku dejte zkvašenou chilli pastu spolu s jablečným octem do mixéru a vše rozmixujte na hladkou pastu, kterou přepasírujte přes kovový cedník.

3. Srirachu přendejte do vyvařené skleněné nádoby, můžete ji skladovat několik měsíců v lednici.

 Zdroj receptu: http://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-omacka-sriracha

domácí sriracha

 
next Použíití

V Thajsku je Sriracha velmi často používána jako omáčka k pokrmu, většinou z ryb a mořských plodů. Ve vietnamské kuchyni se Sriracha přidává jako přísada do tradiční vietnamské polévky Pho, do smažených nudlí a k ochucení jarních závitků. Sriracha se dále používá obecně do polévek, k vaječným pokrmům a do burgerů. Také ji však můžete objevit v džemech, lízátkách, v kokteilech a také se vyrábějí brambůrky s příchutí Sriracha. Využití je opravdu široké.  

V USA pak omáčku Sriracha používají ve velkém množství restaurací, mezi které patří například známé řetězce McDonald's, Subway nebo Burger King. Ti zakomponovali omáčku Sriracha do svých receptů a někdy je míchají s majonézou nebo do dipů. Blue Diamond, přední výrobce mandlových produktů používá mimo jiné i příchuť Sriracha. Američané nedají dopustit na hot dogy, tacos, hamburgery, míchaná vajíčka, ale i špagety nebo pizzu s pálivou omáčkou Sriracha.

V praxi ji najdete ve všech asijských restauracích po celém světě a lidé si ji čím dál častěji kupují domů. Sriracha se u nás nejčastěji používá k přiostření jídel na stole. Vyzkoušejte tuto pálivou omáčku někdy k masu místo české klasiky kečup, tatarka nebo hořčice. Sriracha vám určitě zachutná a nebojte, hodí se nejen k asijským pokrmům.

sriracha brambůrky

Jednou z oblíbených amerických pochoutek jsou bramborové lupínky s příchutí Sriracha.

next Kde koupit omáčku Sriracha?

Srirachu nabízí specializované e-shopy a obchůdky s asijskými surovinami nebo ji můžete koupit u nás v Chefshopu. My odebíráme omáčku Sriracha přímo od výrobce Huy Fong a máme na výběr z různých velikostí balení od 207 ml, přes 435 ml, až po 740 ml lahev a rovněž nabízíme ochucené druhy např. s koriandrem, s česnekem nebo třeba se zázvorem. 

sriracha hot a sriracha extra hot a sriracha s česnekem a sriracha se zázvorem a sriracha s koriandrem a

Sriracha hot 740 ml

129,-

Sriracha extra hot
200 ml

79,-

Sriracha s česnekem 200 ml
79,-

Sriracha se zázvorem 445 ml
119,-

Sriracha s koriandrem 445 ml
119,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

 

next Zajímavosti a fakta

Výslovnost: [sí-račá]

V roce 2013 americký režisér Griffin Hammond natočil dokumentární film o původu a výrobě pálivé omáčky Sriracha.

Omáčka Sriracha je ve skutečnosti méně pálivá než chilli paprička odrůdy Jalapeño. Sriracha dosahuje cca 2 200 SHU, kdežto Jalapeño se chlubí pálivostí od 2500 do 6000 SHU. 

Každou hodinu je vyrobena 1 tuna omáčky Sriracha. Výrobní pásy pojmou 3 000 lahví pálivé omáčky Sriracha za 24 hodin a výroba běží 6 dní v týdnu. Výsledkem je 200 tun omáčky za týden. Za rok se tedy prodá až 20 milionů lahví. 

Sriracha se používá k ochucení bramborových lupínků značky Lay´s, Kettle nebo Pringles. 

V roce 2014 byla uvedena na trh speciální edice - Sriracha 2 GO. Lahvička se speciálním otvorem a kroužkem pro přivěsení na klíče umožní vzít si vaši oblíbenou pálivou omáčku kamkoliv a mít ji neustále po ruce na přiostření jídel.

chilli konec cz_2