Rozdíl mezi žlutým, červeným a zeleným kari

Thajské kari

Asijská kuchyně je v současnosti velmi moderní a zejména pokrmy z jihovýchodu jsou velmi oblíbené. Mezi ty patří i thajské kari. V tomto článku vám vysvětlíme, jaký je rozdíl v chutích mezi červeným, zeleným a žlutým kari a Panang a Matsaman kari pastou. Ukážeme si také recepty na 3 nejběžnější druhy kari.

Zbarvení je ovlivněno ingrediencemi, ze kterých se skládá určitá kari pasta (také curry pasta), jež je hlavní složkou tohoto thajského pokrmu. 

Červená kari pasta patří mezi ty nejpálivější a obsahuje červené chilli papričky, citronovou trávu, česnek, šalotku, sůl, limetku, galangal (odrůda zázvoru, která není tak aromatická), kmín a koriandr. Není to tedy nic pro ty, kteří s thajskou kuchyní teprve začínají!

Zelená kari pasta nemá tak ostrou chuť, protože obsahuje čerstvé zelené chilli papričky. Ostatní přísady se od červené kari pasty neliší. Díky slabší pálivosti se v ní ale chutě stejných potravin rozvinou odlišně a proto je určitě vhodné vyzkoušet i tuto pastu a zjistit, která vám více chutná.

Žlutou kari pastu pro změnu tvoří žluté chilli papričky a výrazná kurkuma s římským kmínem. Mezi další ingredience patří šalotka, česnek, citronová tráva, sůl, galangal, koriandr, muškátový květ a skořice. Žluté kari díky kurkumě a římskému kmínu více připomíná indickou kuchyni a je mírnější verzí červeného kari.

Panang kari pasta je jemné thajské kari s kokosovým mlékem a s arašídy. Kari pasta Panang je 3. nejpálivější z kari past od výrobce Cock Brand (obsah chilli 27 %). Z této pasty, z kokosového mléka a z masa nebo zeleniny připravíte lahodné a autentické thajské kari během chvilky. Neobsahuje žádné glutamáty ani dochucovadla, jen pravé thajské ingredience podle původní receptury. 

Matsaman kari pasta dodá jídlu typickou chuť thajské kuchyně a ostrý říz. Tato Matsaman kari pasta má stejnou pálivost jako žlutá kari pasta (obsah chilli 20%). Liší se pouze složením - žlutá obsahuje kurkumu. Tu stejnou kari pastu používají v každé domácnosti a restauraci v Asii na přípravu tradičních pokrmů. Neobsahuje žádné glutamáty ani dochucovadla.

 
červené kari a
Červená kari pasta
Zjistit více
žluté kari a
Žlutá kari pasta
Zjistit více
zelené kari a
Zelená kari pasta
Zjistit více
panang kari a
Panang kari pasta
Zjistit více
matsaman kari a
Matsaman kari pasta
Zjistit více

Kari pasty, které se do kari pokrmů přidávají, si můžete připravit i sami. Proces je to však zdlouhavý a hlavně vyžaduje nakoupení mnoha druhů koření a ingrediencí. Na trhu ale již existují velice kvalitní pasty bez přidaných glutamátů, dochucovadel a barviv. To vám ušetří nákup spousty drobných ingrediencí a urychlí domácí přípravu kari. Nejkvalitnější z past dostupných na českém trhu vyrábí společnost Cock Brand a k dostání je ve dvou velikostech, ve 400 g a 50 g balení. Menší balení je ideální pro vyzkoušení, která pasta vám bude chutnat nejvíce, větší je vhodné pro ty, kteří už si vybrali :-). Stupeň ostrosti výsledného jídla můžete regulovat množstvím přidané kari pasty a kokosovým mlékem, které zjemňuje pálivou chuť.

Nevíte, jak na to?

Dostali jste na kari chuť, ale nevíte kde začít? Přinášíme vám recepty na 3 nejběžnější druhy kari. Většinu surovin navíc lehce nakoupíte na jednom místě, u nás :-). Stačí se podívat do sekce THAJSKÁ KUCHYNĚ!

1. Thajské červené kari

Červené thajské kari

Tento oblíbený asijský pokrm lze připravit na desítky způsobů. Kuřecí maso můžete zaměnit za jiné a i zeleninu můžete obměnit, například za pórek, hrášek, lilek, cuketu nebo před koncem přidat cherry rajčátka. Červené thajské kari (nebo také thajské curry) je tu v celé své kráse.

 

Ingredience

  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 2 - 3 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g kokosového mléka
  • 2-3 lžíce rybí omáčky
  • 600 g kuřecích prsou
  • ¼ čerstvého ananasu
  • 1 červená paprika
  • 1 malá plechovka výhonků z bambusu
  • 100 g žampionů
  • 1 - 2 chilli papričky
  • 2 - 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 - 3 lístky limetových listů
  • 1 - 2 stébla citronové trávy
  • 1 menší zázvor galangal nebo klasický zázvor o velikosti palce
  • 1 lilek
  • 1 limetka
  • 1 svazek koriandru
  • 6 -10 lístků thajské bazalky
červené kari a
Červená kari pasta
Zjistit více
kokosové mléko a
Kokosové mléko
Zjistit více
rybí omáčka a
Rybí omáčka
Zjistit více

Postup

1. Zeleninu, ananas a kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky. Zázvor oloupejte a společně s paprikou pokrájejte na šikmé plátky. Žampiony nakrájejte na čtvrtiny.

2. Citronovou trávu nechte vcelku a pořádně jí naklepejte, případne do ní udělejte nožem několik zářezů, aby se uvolnily její vonné esence.

3. Ve woku osmahněte na oleji kari pastu. Když pasta zvláční a začne vonět, přidejte kuřecí maso a osmahněte.

4. Vše zalijte kokosovým mékem. Přidejte citronovou trávu, zázvor nebo galangal, limetkové listy, všechnu zeleninu, žampiony, bambusové výhonky a ananas.

5. Povařte, promíchejte a dochuťte limetkou, rybí omáčkou, chilli a cukrem. Do hotového curry vmíchejte čerstvé bylinky (nekrájené) a podávejte s jasmínovou rýží

TIP

Červená kari pasta patří mezi ty nejpálivější, proto buďte s přidáváním chilli papriček opatrní, aby nevznikla pouze pálivá hmota. V thajském curry by měly být zastoupeny všechny chutě. Proto se pokrm dochucuje rybí omáčkou, která umí veškeré chutě propojit díky své chuti umami.

2. Thajské zelené kari

Asijská kuchyně je čím dál tím oblíbenější a mnoho lidí se za ní vydává až na druhou stranu světa. Naštěstí pro vás máme recept nejen na sushi, ale také na tradiční thajské zelené kari, které si můžete udělat z pohodlí vašeho domova. Při vaření se neobejdete bez zelené kari pasty, kuřecího masa a jasmínové rýže. Thajské kari má díky zelené pastě správný říz a oblíbí si ho nejenom milovníci ostřejších jídel.

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce zelené kari pasty
  • 3 lístky thajské limetky
  • 1/2 menšího kořene zázvoru/galangalu
  • 1 stébla citronové trávy
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 100 g hrášku
  • 50 g hub
  • 50 g bambusových výhonků
  • 1/2 zelené papriky
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • čerstvý koriandr
  • čerstvě vymačkaná limetková šťáva
Zelené thajské kari
zelené kari a
Zelená kari pasta
Zjistit více
kokosové mléko a
Kokosové mléko
Zjistit více
rybí omáčka a
Rybí omáčka
Zjistit více
jasmínová rýže a
Jasmínová rýže
Zjistit více

Postup

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky, osolte a na hodně rozpálené pánvi s olejem opečte dozlatova. Poté vyjměte z pánve.
  2. To samé opakujte i se zeleninou – orestujte houby, přidejte hrášek, nakrájenou zelenou papriku a bambusové výhonky.
  3. Zeleninu nechte opékat dle tvrdosti a velikosti – cca 6 minut a asi v polovině opékání přidejte i kousky zázvoru (množství dle chuti) – a vyjměte z pánve.
  4. Ve stejné pánvi, na malém množství oleje opražte kari pastu, přidejte kokosové mléko, listy thajské limety, citronovou trávu a povařte do mírného zhoustnutí.
  5. Přidejte maso a zeleninu, zakápněte limetou, dochuťte rybí omáčkou a cukrem.
  6. Vše nechte ještě chvíli prohřát a podávejte spolu s jasmínovou rýží.
  7. Před podáváním kari posypejte nasekaným koriandrem a chilli.

TIP

Pokud neseženete nějakou exotickou ingredienci, nezoufejte a pokuste se ji nahradit něčím podobným, nebo ji zcela vynechte. Kari pasta nese hlavní chuť celého pokrmu.

3. Žluté kari s kuřecím a bramborami

Žluté thajské kari

Kari, jakožto oblíbené asijské jídlo, můžete připravit na desítky způsobů. Kuřecí maso lze zaměnit za jiné, stejně jako je vhodné obměňovat zeleninu - například za pórek, hrášek, lilek, cuketu a v tomto případě dokonce brambory. Tento recept na žluté kari však obsahuje brambory jako hlavní ingredienci, nikoli přílohu. A je to opravdová lahůdka.

Zdroj obrázku: www.rachelcooksthai.com

 

Ingredience

žluté kari a
Žlutá kari pasta
Zjistit více
kokosové mléko a
Kokosové mléko
Zjistit více
rybí omáčka a
Rybí omáčka
Zjistit více
jasmínová rýže a
Jasmínová rýže
Zjistit více

Postup

  1. Předvařte si brambory v osolené vodě po dobu 5 minut.
  2. Přiveďte k varu kokosové mléko s vývarem. Vmíchejte kari pastu, cukr a rybí omáčku.
  3. Přidejte kuře nakrájené na kousky a vařte, dokud maso není křehké.
  4. Dále vložte do hrnce také předvařené brambory a baby kukuřici.
  5. Jakmile jsou všechny ingredience v kari omáčce dostatečně uvařené (pozor na rozvaření brambor a kukuřice), podávámé s jasmínovou rýží a dozdobíme čerstvými bylinkami dle chuti - např. koriandrem nebo lístky thajské limetky.