Jak vybrat ten správný hrnec?

Když se řekne hrnec, nevybaví se nám už jenom rendlík na mléko či velký hrnec na knedle k nedělnímu obědu. Existuje tolik speciálních hrnců s tak mimořádnými funkcemi, které žádný jiný hrnec nemá.

Něco málo z historie:

hrnce

Hrnců je nepřeberné množství. Můžeme zmínit rýži z rýžovaru, tlakový hrnec, které může fušovat do řemesla zavařovacím hrncům. Někdo preferuje římský hrnec, jiný klade důraz na zdraví a zdravý životní styl a nedá dopustit na parní a pomalý hrnec. Na trhu najdeme i chytré multifunkční hrnce a chytré fritovací hrnce, z nichž jsou i hranolky relativně zdravé. My se dnes zaměříme na ty určené na sporák:-).

Je jich tolik – staré materiály, v nichž vařili naši předci, zažívají renesanci, objevily se i nové materiály, některé se ukázaly být jako perfektní, jiné jako možná i zdraví škodlivé. Pojďme si tedy přiblížit materiály, výhody a nevýhody a říct si, co od kterého kastrůlku můžeme očekávat.

 

Litinové hrnce

litinovy hrnec s poklici weber

Koupě litinových hrnců váš rodinný rozpočet rozhodně nezruinuje, a přitom pořídíte kvalitu generacemi prověřenou. Její historie sahá až do 14. století. Jsou velmi odolné, a proto není neobvyklé, že se možná nějaký litinový kousek u vás doma po babičce najde. Surová litina je velmi dobře tepelně vodivá, perfektně drží teplo a jistě oceníte její nepřilnavost, které docílíte poté, co ji vypálíte.

Vypálení? Slyšíte to poprvé? Je to jednoduché, prostě povrch nového nádobí vydrhněte drátěnkou, čímž odstraníte ochrannou povrchovou vrstvu a poté ji umyjte v mýdlové vodě. Vysušte nádobí, potřete povrch rostlinným olejem a na dvě hodiny vložte při 120 °C do trouby.

Litinové hrnce se hodí na pečení, dušení či pomalé vaření. Používat je můžete na všechny typy ploten – indukční, plynové i elektrické. Jejich časté používání materiálu absolutně nevadí, ba naopak! Při častém používání se na povrchu nádobí vytvoří nepřilnavá vrstva z oleje pokrmů a po čase nebude nutné přidávat tolik tuku, nebo dokonce budete moci připravovat pokrmy zcela bez něj.

U litiny však pozor na velké teplotní změny, které litina dobře nesnáší. V důsledku velkého teplotního šoku by litina mohla popraskat.

Na litinu není vhodné používat chemické čisticí prostředky, ba dokonce ani saponáty na nádobí určené. Drátěnky a houby s hrubým povrchem jsou pro litinu tabu. K mytí litiny by vám měla stačit pouze horká voda a jemná houbička na nádobí. Čím jemnější na litinu budete, tím více vám vaši starostlivou péči vrátí. Čím starší totiž bude, tím se její přirozené vlastnosti budou jen zlepšovat.

 

Existují dva druhy litinového nádobí:

litinový smaltovaný hrnec

- Nádobí ze surové litiny je náročnější na údržbu. Litina je velmi náchylná na oxidaci (je to směs čistého železa a uhlíku), a proto může zrezivět. Z tohoto důvodu je nutné ji používat častěji a udržovat ji mastnou. Není vhodné v ní ani skladovat potraviny, jelikož vlhkost podporuje oxidaci.

- Smaltovaná litina jde s dobou, avšak stále si zachovává stejné vlastnosti jako surová litina, co se vedení tepla a jeho akumulace týká. Smalt činí litinové nádobí odolnější vůči mycím solím v myčce a kyselinám z potravin. Smaltovaná litina je veselejší, protože umožňuje různá barevná provedení.

Výhody litinového nádobí
  • Vysoká odolnost vůči tlaku.
  • Litinové nádobí je vhodné na všechny typy sporáků.
  • Mechanická odolnost.
  • Výborná distribuce a akumulace tepla – právě proto je litina vyhledávána pro dlouhé a pomalé vaření (tradiční omáčky k masům, guláš atp.)
Nevýhody litinového nádobí
  • Vyšší váha a křehkost.

Zajímavost: Dle indické a americké studie může být příprava pokrmů v nádobí ze železa, jako je právě litina či nerezová ocel, významným zdrojem dostupného železa v oblastech s jeho nedostatkem ve výživě.

 

Vyberte si ze široké nabídky litinových hrnců:

8952-6_nlitinovy-hrnec-s-poklici-kitchenaid-cerna-28-cm-5-7-l
Litinový hrnec s poklicí KitchenAid
Zjistit více
13689-1_litinovy-hrnec-ve-tvaru-dyne-s-poklici-cocottes-staub-skoricova-24-cm-3-45-l
Litinový hrnec ve tvaru dýně s poklicí Staub
Zjistit více
10905-8_litinovy-hrnec-s-poklici-cocottes-staub-visnova-26-cm-5-2-l
Litinový hrnec s poklicí Cocottes Staub
Zjistit více
15966-3_litinovy-hrnec-s-poklici-iron-lt1061-lamart-kremova-26-cm-5-l
Litinový hrnec s poklicí Iron Lamart
Zjistit více
13611_litinovy-kastrol-s-poklici-chistera-staub-bazalkova-24-cm-2-4-l
Litinový kastrol s poklicí Chistera Staub
Zjistit více

Nerezové hrnce

wmf hrnce

Nerezavějící ocel, jak již sám název napovídá, nerezaví, její hlavní vlastností je odolnost proti korozi.

Koupí kvalitního nerezového nádobí rozhodně neprohloupíte. Nerez má dlouhou životnost, skvěle drží teplo, je snadno omyvatelná (pokud v něm něco nepřipálíte), je velmi dobře odolná vůči pachům i mechanickému poškrábání.

Nerez je super, ovšem dbejte při jeho nákupu na kvalitu materiálu. Velmi důležitým atributem kvalitního nerezu je jeho tloušťka, zda má jeho dno sendvičové uspořádání a zastoupení vodících prvků (hliník, křemík, magnézium).

Určit kvalitu u nerezu je hlavním kamenem úrazu, neboť běžně ji člověk jen těžko pozná. Proto sledujte dno nádobí, kde je vyznačena kvalita každého jednotlivého kousku. Nejvyšší kvalita je označována čísly 18/8, 18/10 či 18/12, zatímco horší kvalita například 8/0. Čím vyšší čísla budou hrnce mít, tím vyšší kvalitu vyjadřují. Tato čísla vlastně vyznačují legování (přidávání do základního kovu jiný kov pro zlepšení jeho mechanických vlastností) chromu a niklu. Budete-li se tedy orientovat podle značení 18/10, rozhodně nekoupíte špatně. Nikl velmi dobře odolává korozi, proto je v nerezovém nádobí tolik potřebný.

V obchodech se můžete setkat nejen s 18/10, ale i se značením 18/8. Američané toto značení již před pár lety nahradili jiným označením nerezové oceli, například ‘301‘ má 16 – 18 % chromu a 6 – 8 % niklu. Nerezová ocel ´302´ má 17 – 19 % chromu a 8 – 10 % niklu. Nerezová ocel ´304´má 18 – 20 % chromu a 8 – 10,5 % niklu. Značení 18/10 odpovídá ´316´nerezové oceli se 16 – 18 % chromu a 10 – 14 % niklu.

Řídit se můžete také podle hmotnosti nerezu – čím těžší je, tím kvalitnější. Řiďte se také materiálem užitým na úchytky hrnců. Absolutně nevhodné jsou plastové úchytky pro plynové sporáky a ohřev jídel v troubě.

Nevýhodou nerezového nádobí je, že se snadno zabarvuje. Chemickou reakcí nerezu na chemikálie obsažené v potravinách se na něm vytváří tečky, což jsou nejčastěji krystalky soli.

Nekvalitní nerezové nádobí může hlavně při poškození vypouštět kovy do jídla. Odborníci ani příliš nedoporučují nechávat nerez v delším kontaktu s potravinu, jelikož se může nikl z nádobí uvolňovat, proto byste pro marinování a skladování potravin měli používat jiné materiály.

V nerezových hrncích můžete vařit téměř cokoli, jak rychlá jídla, tak jídla dušená, polévky ale můžete jej použít i jako zavařovací hrnec.

Většinu nerezových hrnců lze použít na všechny typy varných desek, včetně indukčních.

Výhody nerezového nádobí
  • Ocel neváže pachy.
  • Údržba je jednoduchá.
  • Univerzálnost použití.
  • Tepelně stabilní materiál.
  • Z kvalitního nerezu se neuvolňují škodlivé látky.
Nevýhody nerezového nádobí
  • Ke smažení v nerezu je potřeba používat tuk.
 

Vyberte si ze široké nabídky nerezových hrnců:

5599-2_nerezovy-hrnec-s-poklici-milady-de-buyer-24-cm-5-4-l
Hrnec s poklicí Milady De Buyer
Zjistit více
5968-6_hrnec-s-poklici-gourmet-plus-wmf-24-cm-5-7-l
Hrnec s poklicí Gourmet Plus WMF
Zjistit více
11202_kastrol-s-poklici-twin-classic-zwilling-28-cm-8-5-l
Kastrol s poklicí Twin Classic Zwilling
Zjistit více
6570-12_hrnec-s-poklici-function-4-wmf-20-cm-3-4-l
Hrnec s poklicí Function 4 WMF
Zjistit více
6597_kastrol-s-poklici-premium-one-wmf-16-cm-1-5-l
Kastrol s poklicí Premium One WMF
Zjistit více

Smaltované hrnce

smaltovane nadobi

Smalt je tavenina křemičitého původu příbuzná sklu a porcelánu, která na kovu vytváří jednotný hladký ochranný povlak. Smaltované nádobí je povrchovou úpravou velmi podobné teflonu. Sklovitý povlak se na něj natavuje při teplotě dosahující 500 °C. Údržba i použití je jednoduché, nevýhodou je však jeho křehkost a náchylnost k mechanickému poškození otlučením či poškrábáním. Poškozené smaltované nádobí je problémem hlavně z hlediska zdraví, neboť částečky železa a pojiva se mohou vydrolit do pokrmů a tím nejen znehodnotit celé jídlo včetně živin, ale především jej toxicky kontaminovat. Proto poškozené smaltované nádobí již nepoužíváme. Nicméně smalt jako takový neporušený je z lékařského hlediska považován za naprosto zdraví neškodný.

Výhody smaltovaného nádobí
  • Je odolné jak proti vysokým, tak nízkým teplotám.
  • Má vysokou protikorozní odolnost.
  • Je vysoce odolné proti náhlým teplotním změnám (což například litina či sklo není).
  • Povrch smaltu není tolik náchylný k zachycování a rozmnožování bakterií.
  • Je odolné vůči poškrábání díky jeho vysoké tvrdosti.
  • Dlouho udrží teplotu.
  • Dokáže udržet aroma a chuť pokrmu.
  • Při šetrném zacházení vydrží velmi dlouho.
Nevýhody smaltovaného nádobí
  • Pomalu se nahřívá.
  • Poškození keramiky uvnitř hrnce může mít negativní následky na zdraví
 

Sklo

Již staří Římané věděli, že sklo do gastronomie prostě patří. Dnes se varné sklo využívá především na výrobu zapékacích mís, hrnců, varných konvic nebo například na zavařovací sklenice.

Varné sklo je tvrdý materiál odolný vůči vysokým teplotám při přímém zahřívání. Rozlišujeme varná skla podle materiálu použitého pro výrobu.

Boritokřemičité varné sklo vydrží teploty do 300°C (vyrábí jej např. firma Simax), zatímco borosiliktové varné sklo (vyrábí jej např. firmy Bodum, Pyrex) vydrží teploty v rozmezí od -30 až 530 °C.

Sklo je vynikající jak na zapékání, tak pečení.

Varné sklo můžete požívat jak v troubě, tak v mrazáku. Je vhodné pro vaření na elektrických hořácích, keramických varných deskách, v mikrovlnné troubě, ale pro vaření na plynu se doporučují používat speciální plotýnky. Jelikož však sklo není kov, nelze jej použít na indukční desky.

Výhody skleněného nádobí
  • Je chemicky stálé a vysoce odolné vůči účinkům vody, páry, kyselin či roztoků soli.
  • Je hladké, neporézní a nepřejímá pachy.
  • Jídlo můžete v zapékací nádobě přímo servírovat, protože vypadá esteticky hezky.
  • Pyrexové sklo umožňuje vaření v mikrovlnné troubě.
Nevýhody skleněného nádobí
  • Může prasknout, položíte-li jej na studený nebo mokrý povrch.
  • Prasknutí vlivem tlaku, odření či nárazu.

Titan

Titan je lehký kov barvy stříbřitě bílé až šedé, jedná se o poměrně drahý materiál. Titanové nádobí si na český trh našlo cestu především díky různým předváděcím akcím zahraničních firem, které nabízely titanové nádobí za přemrštěné ceny a činilo tak z titanu pro obyčejné spotřebitele nádobí téměř nedosažitelné. Tyto časy jsou však již tytam a titanové nádobí je již velmi dobře dostupné ve většině obchodech.

U titanového nádobí si dávejte pozor na kvalitu a cenu. Přemrštěně drahé titanové nádobí je stejně podezřelé jako nádobí z titanu, které je příliš levné.

Pravé titanové nádobí se ručně vylívá metodou gravitačního ručního lití do kokilové formy. Pravé titanové nádobí se rozhodně nevyrábí lisováním. Tělo všech titanových nádobí je tvořeno buď slitinou anebo litinou hliníku, přičemž dno bývá silné 8 – 10 mm a stěna 3 – 5 mm. Povrch titanového nádobí je nastřelen ve více cyklech (1 – 4) několika vrstvami plazmy, přičemž nejčastěji jde o kombinaci keramiky a titanu aneb diamantu a titanu. Titanové nádobí je ošetřeno protikorozní a protioxidační povrchovou úpravou, která je ještě vytvrzena titanem.

Výhody titanového nádobí
  • Nepřilnavost a vysoká odolnost povrchu
  • Výroba odlitím zaručuje, že dno titanového nádobí se nikdy neprohne a ani nezdeformuje.
  • Má velmi dobrou distribuci tepla díky jádru nádobí, které bývá například hliníkové nebo litinové.
  • Titanové nádobí se velmi rychle rozpálí během pár minutek až na 330 °C, přičemž teplota dlouho vydrží a dovařit jídlo v titanu můžete i bez přísunu tepelné energie.
  • Dlouhá životnost, není výjimkou záruka až 25 let.
  • Jednoduchá údržba.
  • Díky vysoké odolnosti lze na titanové nádobí používat kovové náčiní (ne však ostré!).
  • Možnost vařit bez tuku.
Nevýhody titanového nádobí
  • Vyšší pořizovací cena

Mikrokeramika

Keramické nádobí je hitem poslední doby, nicméně aby bylo jasno v použitém materiálu – nejedná se o keramiku jako takovou, ale o kovové pánve (kvalitní anodizovaný hliník), které jsou nastříkané nanokeramickým nástřikem. Keramické nádobí se vypaluje v pecích za velmi nízkých teplot.

U keramiky velmi záleží i na hrubosti povrchu, čím hladší keramický povrch je, tím srovnatelnější hodnoty adheze s teflonem vykazuje.

Keramika je výborná na pečení a delší dušení, jelikož vydrží pravdu vysoké teploty.

Keramické nádobí je vhodné pro všechny typy varných desek, výjimkou jsou však indukční desky, kde je potřeba používat protektor.

Výhody mikrokeramického nádobí
  • Nepřilnavý povrch odolný vůči teplotám až 450°C.
  • Pokrmy se nepřipalují.
  • Výborná tepelná vodivost.
  • Odolnost proti poškrábání.
  • Snadná údržba, snadno se čistí.
  • Šetrnost k životnímu prostředí.
Nevýhody mikrokeramického nádobí
  • Nelze v ní vařit zcela bez tuku, povrch potřebuje alespoň trochu vymazat.

Měď

Nádobí ruffoni

Měděné nádobí je nejen po estetické stránce atraktivní, ale má i výborné tepelné vlastnosti, kterých si profesionální kuchaři velmi cení. Měděné hrnce mají punc luxusu, uznejte sami, například nablýskané Ruffoni, italská značka měděných ručně vyráběných hrnců, je toho důkazem.

Celoměděné nádobí se dnes již nepoužívá kvůli kontaminaci potravin mědí. Měď je v nadměrném množství pro člověka totiž toxická a ohrožuje játra, ledviny či plodnost.

Dnes je měděné nádobí na vaření z vnitřní strany proto potahováno buď cínem anebo nerezovou ocelí, zatímco vnější strana bývá potahována mědí, která zajistí optimální využití své teplené vodivosti.

Kvalitní měděné nádobí sice dosahuje vyšších cen, ale zato vám při správném zacházení vydrží po generace. Proto jsou měděné hrnce jasnu volbu profesionálních kuchařů.

Měděné nádobí se hodí pro dlouhé vaření omáček či sladkostí.

Výhody měděného nádobí
  • Měď má vynikající teplené vlastnosti – rychle se ohřeje i ochladí.
  • Výborně vede teplo.
  • Měď mění vlivem změny teploty barvu, profesionálním kuchařům tak umožňuje mít dokonalou kontrolu nad připravovaným pokrmem.
  • dlouhou životnost a je známkou luxusu.
  • Tento materiál je velmi odolný proti bakteriím.
Nevýhody měděného nádobí
  • Vyšší pořizovací cena.
  • Poměrně těžké.
  • Nedá se mýt v myčce na nádobí a vyžaduje speciální péči.
  • Není vhodné mýt toto nádobí agresivními čistícími prostředky či drátěnkou.
 

Hrnce WMF

Když se řekne nerezový hrnec, první, co nás napadne, je WMF a SILIT!

Rozhodnete-li se pro koupi nerezové soupravy na vaření, rozhodně nešlápnete vedle, sáhnete-li po německé kvalitě WMF a Silit, nebo po britské Prestige. Všechny tyto značky jsou na trhu příliš dlouho na to, aby si nezasloužily být synonymem pro kvalitní nerezové nádobí.

Cromargan®, neboli patentovaná nerezová, vysoce leštěná ocel je to, proč všechny nerezové hrnce od WMF patří na první příčky kvality mezi nerezovými hrnci na trhu vůbec. Jedná se o slitinu oceli (72 %), chromu (18 %) a niklu (10 %). Cenově jde o velmi přijatelné nádobí, které nabízí výborný poměr kvality a ceny.

Hrnce jsou vhodné nejen na sporák plynový, elektrický, sklokeramickou desku a indukci, ale i do trouby, avšak pouze do 130°C.

S WMF vždy víte, že kupujete prvotřídní německou kvalitu. V těchto hrncích o průměrech 16, 20 a 24 centimetrů uvaříte knedlíky, zeleninu, omáčky, prostě vše, po čem vaše rodina zatouží. Vedle vašich starých hrnců se tak budou blýsknout a budete tyto nové od WMF před nimi upřednostňovat a nemusíte je vůbec šetřit, protože nerezové hrnce od WMF se pyšní dlouhou životností, odolností a pevností.

Vyberte si ze široké nabídky hrnců WMF:

20927_sada-hrncu-quality-one-wmf-4-ks-1
Sada hrnců Quality One WMF
Zjistit více
5968-6_hrnec-s-poklici-gourmet-plus-wmf-24-cm-5-7-l
Hrnec s poklicí Gourmet Plus WMF
Zjistit více
20804_hrnec-vysoky-premium-one-wmf-24-cm-1
Hrnec vysoký Premium One WMF
Zjistit více
6570-12_hrnec-s-poklici-function-4-wmf-20-cm-3-4-l
Hrnec s poklicí Function 4 WMF
Zjistit více
20888-2_sada-hrncu-fusiontec-wmf-ruzovy-kremen-4-ks
Sada hrnců FUSIONTEC WMF růžový křemen
Zjistit více

Poklice

Každý hrnec má mít svou poklici a hrnec bez pokličky je smutný hrnec, jelikož je neúplný. Každý hrnec, s ohledem na použitý materiál, má svou poklici, která jeho vlastnosti maximálně umocní tak, aby ze sebe hrnec dostal to nejlepší. Jestliže máte však smutný hrnec bez poklice, tak jaká bude pro něj ta nejlepší?

Nejuniverzálnějšími poklice jsou ze skla a z nereze.

Skleněné poklice jsou obvykle levnější než poklice z nereze, jestliže se vám namane velmi levná poklice z nereze, jedná se pravděpodobně o velmi dobrý kup anebo spíše o levnější materiál 18/0, který je velmi náchylný ke rzi.

  • Nerezová ocel má vysokou teplotu tání a vydrží vysoké teploty, kdežto tvrzené sklo praskne při mnohem nižších teplotách.
  • Sklo je průsvitné a můžete pozorovat průběh přípravy jídla skrz skleněnou poklici a nemusíte ji zvedat, zatímco víko z nerezové oceli ano.
  • Z hlediska bezpečnosti, a zvlášť máte-li malé děti, je lepší poklice z nerezové oceli, jelikož zdeformovaná poklice je bezpečnější než ostré střepy.
  • Jestliže máte alergii na nikl, bude pro vás volbou buď právě sklo anebo jiný materiál.

Měděné poklice jsou zcela v pořádku, nicméně jsou poněkud dražší a náročnější na údržbu.

Litinové poklice jsou příliš těžké, a jelikož je litina velmi křehký materiál, může snadno prasknout. Navíc je litina velmi náchylná k rezavění, není-li potažena například smaltem.

Co je ještě dobré vědět?

  • Máte-li plynový sporák, volte takovou velikost hořáku, aby plameny neožehly venkovní stranu hrnce, poškodit by se tak mohl jeho plášť.
  • Například u litiny či skla dávejte pozor na teplotní šoky, hrnce by mohly popraskat.