10 zajímavostí o parmazánu

Vybrali jsme deset věcí, které jste možná o parmazánu vůbec netušili. Věděli jste, kolik litrů mléka je potřeba na výrobu jednoho kila parmazánu a nebo jak vznikl jeho úplně původní recept, který se dodnes používá?

 parmazan

  1. Na výrobu 1 kg parmazánu je potřeba asi 16 l mléka.
  2. Kvalita mléka používaného k výrobě originálního parmazánu je přísně střežena. Využívá se pouze čerstvé mléko od krav pasoucích se na určených pastvinách, protože složení jejich stravy ovlivňuje i chuť parmazánu.
  3. 100 g tohoto sýra obsahuje celodenní doporučenou dávku vápníku a fosforu.
  4. Sýr podobný parmazánu vyráběný v Čechách se nazývá Gran Moravia a je produkován v takovém množství, že se vyváží i do Itálie.
  5. Originální parmazán nese ochrannou známku Parmiggiano Reggiano. Poznáte ho například i podle vypálené pečeti na boku bochníku.
  6. Giovanni Boccaccio o něm píše i ve svém známém Dekameronu.
  7. Obě česká pojmenování, parmazán i parmezán, jsou správná.
  8. O původní recept se zasloužili mniši už ve středověku. Přišli na něj při hledání možností konzervování mléka.
  9. Jeden bochník parmazánu váží průměrně 40 kg a na použití v kuchyni se nejlépe hodí parmazán starý alespoň 2 roky.
  10. Jeho kůrka se dá použít do základu vývarů

 

Kde koupit parmazán?

Hledáte místo, kde nakoupit parmazán za příjemné ceny? Zkuste náš Chefshop. Parmazán můžete koupit online, nebo se pro něj zastavit v naší kamenné prodejně na Praze 3.  V nabídce máme originální Parmigiano Reggiano i sýr Grana Padano, nebo dokonce Pecorino. Všechny tyto sýry si sami dovážíme přímo od lokálních dodavatelů v Itálii.

Grana Padano 12 měsíců 400 gParmigiano Reggiano 25 měsíců 400 gSýr Pecorino Romano 250 g