Yum Yum omáčka a maki sushi jdou k sobě

Yum Yum omáčka je výtečná bílá omáčka, která se tradičně podává již po dlouhá léta v japonských Steakhousech. Nutno však dodat, že jde v současnosti o natolik oblíbenou omáčku, že ji lidé po celém světě neužívají pouze ke steakům, ale i k jiným pokrmům jako krevety, smažená rýže, hranolkům nebo zeleninovým crudité.

Nutno říct, že se Yum Yum omáčka skvěle hodí i k sushi. Vůbec nejlépe si prý podle gurmánů rozumí s maki sushi. Tuto omáčku si můžete koupit, ale proč, když si ji můžete i sami jednoduše vyrobit?

made-in-japan--e1507636515603

Co k Yum Yum budete potřebovat:

● 1,5 lžíce rýžového octa
● 1,5 lžíce Mirin – sladkého japonského rýžového vína
● 1 lžíce rozpuštěného másla
● 1 lžička sušeného česneku
● 1 lžička mleté papriky (ta uzená je nejlepší)
● 1 šálek majonézy Kewpie Mayo
● ½ lžičky kajenského pepře
● 1 lžička krystalového cukru
● ¼ šálku vody

Postup:

1. Do malé misky vložte malinkou kostku másla a dejte ji do mikrovlnky rozpustit.
2. Rozpuštěné máslo vlijte do mísy spolu s šálkem majonézy Mayo a vyšlehejte.
3. V dalším kroku k majonéze a máslu do mísy přidejte sušený česnek, papriku, pepř a cukr. Opět vše důkladně promíchejte.
4. Nakonec do směsi vmíchejte rýžový ocet, mirin a ¼ šálku vody.
5. Vyšlehanou směs přelijte do nádoby s víkem a tu uložte do lednice uležet minimálně přes noc.
6. Omáčku servírujte k sushi v malých miskách, stejně jako sojovou omáčku.
Omáčku je možno uchovávat v lednici po dobu maximálně 1 týdne.

Náš Tip:
● Pro ještě lepší chuť můžete omáčku obohatit i o sušenou cibuli v prášku.
● Pikantní verze, která se z Yum Yum omáčky dělá, se říká Dynamit. Takováto omáčka navíc obsahuje ještě 1 lžíci Sriracha omáčky, 1 stonek zelené cibule a Furikake. Přidat můžete i trochu sezamu.
● Zajímavou verzí je Yum Yum omáčka s 1 lžíci massago, tedy s oranžovým kaviárem.

A jako bonus rovnou recept na maki sushi s kterým je tato omáčka výtečná!

Maki sushi

futomaki sushi

Ingredience:

• 1/2 kg rýže na sushi (rýže, sůl, rýžový ocet, cukr)
• 1 balení řasy nori
• nejrůznější náplně: tuňák, losos, krevety, avokádo, zelenina
• na hosomaki (asi 2 cm široké rolky) se používá asi 80 g šarí (sushi rýže)
• na uramaki (obrácené rolky) asi 100 g
• na futomaki (silné rolády) asi 220 g
bambusová rohožka Makisu

Postup:

Hotovou rýži balíme do řasy Nori pomocí bambusové rohožky - Makisu. Do Hosomaki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. U Uramaki je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco
na "obalení". U Futomaki je obsah nejbohatší - pět náplní a více, ovšem není to zavazující pravidlo.
Do Hosomaki používáme především ryby, někdy i zeleninu.
Nejznámější jsou rolky Tekkamaki s tuňákem a Sakemaki s lososem.
Servírujeme nejlépe na hranatý talíř např. Made in Japan společně s Wasabi, nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou. Nebo naší domácí Yum Yum omáčkou.