Yakitori – japonský národní pokrm z kuřecího masa

Yakitori je japonský grilovaný pokrm z kousků kuřecího masa napíchnutých na špejlích ze dřeva či bambusu. Podobá se např. pokrmům satay či kebab, které se ale připravuje i z jehněčího a kůzlečího masa. V Japonsku je tento pokrm velmi oblíben a setkáte se s ním i v těch nejmenších restauracích a stáncích. Kuře se griluje s marinádou ze sojové omáčky, cukru, mirinu nebo saké, česneku a zázvoru. I u nás je japonská kuchyně stále oblíbenější a můžete se s ní setkat v mnoha restauracích, např. Hanobi Sushi HouseSakura, Myiabi nebo Makakiko.

Ingredience na Yakitori:

Yakitori

  • 700 g kuřecí maso
  • jasmínová rýže
  • 100 ml sojové japonské omáčky
  • 100 g tmavý cukr
  •  50 ml mirin nebo saké
  •  100 ml vody
  • zázvor (cca 3 cm)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g světlý sezam
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce škrobu
  • mladý pórek či nať jarní cibulky
  • špejlí dřevěných

Postup:

  1. Začněte s přípravou marinády Teriyaki: Nakrájejte oloupaný zázvor a česnek na plátky. Svařte sojovou omáčku s trochou vody, saké, hnědým cukrem, zázvorem a česnekem a vařte max. 15 minut.
  2. Pak marinádu slijte skrz síto, přidejte lžíci medu a nechte vychladnout.
  3. Pokud chcete získat omáčku Teryiaki, přidejte rozpuštěný škrob a chvilku povařte do zhoustnutí. Med nepřidávejte.
  4. Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a nechte maso několik hodin marinovat v nálevu.
  5. Pak maso napíchejte na namočené špejle a prokládejte maso kousky pórku či cibulové natě.
  6. Špízy grilujte na pánvi a nechte chvilku dopéci v troubě.
  7. Průběžně maso potírejte marinádou.
  8. Nakonec špízy posypte bílým sezamem.
  9. Yakitori podávejte s jasmínovou rýží.