Yakitori je japonský grilovaný pokrm z kousků kuřecího masa napíchnutých na špejlích ze dřeva či bambusu. Podobá se např. pokrmům satay či kebab, které se ale připravuje i z jehněčího a kůzlečího masa. V Japonsku je tento pokrm velmi oblíben a setkáte se s ním i v těch nejmenších restauracích a stáncích. Kuře se griluje s marinádou ze sojové omáčky, cukru, mirinu nebo saké, česneku a zázvoru. I u nás je japonská kuchyně stále oblíbenější a můžete se s ní setkat v mnoha restauracích, např. Hanobi Sushi House, Sakura, Myiabi nebo Makakiko.
Ingredience na Yakitori:
- 700 g kuřecí maso
- jasmínová rýže
- 100 ml sojové japonské omáčky
- 100 g tmavý cukr
- 50 ml mirin nebo saké
- 100 ml vody
- zázvor (cca 3 cm)
- 2 stroužky česneku
- 30 g světlý sezam
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce škrobu
- mladý pórek či nať jarní cibulky
- 8 špejlí dřevěných
Postup:
- Začněte s přípravou marinády Teriyaki: Nakrájejte oloupaný zázvor a česnek na plátky. Svařte sojovou omáčku s trochou vody, saké, hnědým cukrem, zázvorem a česnekem a vařte max. 15 minut.
- Pak marinádu slijte skrz síto, přidejte lžíci medu a nechte vychladnout.
- Pokud chcete získat omáčku Teryiaki, přidejte rozpuštěný škrob a chvilku povařte do zhoustnutí. Med nepřidávejte.
- Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a nechte maso několik hodin marinovat v nálevu.
- Pak maso napíchejte na namočené špejle a prokládejte maso kousky pórku či cibulové natě.
- Špízy grilujte na pánvi a nechte chvilku dopéci v troubě.
- Průběžně maso potírejte marinádou.
- Nakonec špízy posypte bílým sezamem.
- Yakitori podávejte s jasmínovou rýží.