Wasabi - historie, pěstování a využití

Co je to wasabi a jak chutná?

Wasabi

Wasabi (japonský křen) je rostlina z čeledi brukvovitých, u nás je známý zejména v souvislosti se sushi nebo pikantními praženými oříšky. Samotné wasabi chutná hořce, lehce pálivě a skvěle doplňuje chuť jemně nakyslé sushi rýže.

Využití v kuchyni 

  • Čerstvě strouhaný kořen má jasně zelenou barvu, lepkavou texturu, čerstvou vůni a štiplavou chuť. Japonci konzumují kromě kořene i stonky, listy a květ této rostliny.
  • Stonky a listy, které bývají nakládané a nasekané, jsou používány hlavně jako příloha k zelenině a polévkám. Japonský křen dokáže eliminovat různé mikroorganismy a bakterie, které jsou velmi časté na tepelně neupravených syrových mořských plodech, proto je již tradičně spojen s přípravou sushi. V historii sloužilo wasabi i jako platidlo daní.

Wasabi nebo křen?

Křen a wasabi jsou dvě rozdílné rostliny. Chemické složky, které jsou zodpovědné za štiplavou chuť, jsou ale u obou rostlin stejné. Křen je jeden a půl krát pikantnější, proto se přidává jako aromatická dochucující složka do různých produktů.

Jak se pěstuje?

  • Pěstování wasabi vyžaduje chladnější klimatické podmínky a horskou vodu.
  • Pěstuje se převážně v Japonsku.
  • Než rostlina vyroste do požadované velikosti, může to trvat i tři nebo čtyři roky. Nejen díky tomu patří k nákladnějším druhům koření.
  • Podle japonské legendy bylo objeveno před stovkami let v zapadlé horské vesničce, kde ho pěstoval jeden rolník. Ten se svým úspěchem pochlubil válečníkovi Iejasu Tokugawovi, který si japonský křen velmi oblíbil. Když se Tokugawa později stal šógunem, vyhlásil wasabi za poklad, který se smí pěstovat pouze v oblasti Šizuoka.
  • První osoba, která začala komerčně pěstovat wasabi, byl Ichiroku Hashimoto. Podle dochovaných pramenů mu tato činnost velmi pěkně vynášela.
  • Wasabi se stalo mimořádně populárním a lidé začali pěstovat mladé rostliny. Pěstování bylo v té době velmi primitivní - mladé rostlinky byly přesazeny do jednoduchých mokrých polí. O několik let později byla vyvinuta nová technika ​​pěstování. Wasabi se sázelo do půdy podél horských potoků. Čistá horská voda a minerální složení půdy přispěly ke zvýšení jeho kvality. Bohužel, takové pěstování je finančně velmi náročné, proto se dnes japonský křen opět pěstuje i lacinějším způsobem v mokré půdě.

Jaké wasabi k sushi koupit?

Wasabi pasta

  • Wasabi na sushi můžete v současnosti najít v obchodech v podobě celého kořene, mletého prášku, který se ředí vodou, nebo již hotové pasty.
  • Protože je jeho pěstování velmi náročné, většina prodávaných prášků a past obsahuje minimální nebo dokonce i žádný podíl opravdového japonského křenu
  • Bývá nahrazeno obyčejným křenem, dochuceným hořčičným semínkem. Zelenou barvu dodává potravinářské barvivo. Pokud chcete pravé wasabi a ne náhražky, hledejte značku S&B, případně hon-wasabi.