Asijská kuchyně je čím dál tím oblíbenější a mnoho lidí se za ní vydává až na druhou stranu světa. Naštěstí pro vás máme recept nejen na sushi, ale také na tradiční thajské zelené kari, které si můžete udělat z pohodlí vašeho domova. Při vaření se neobejdete bez zelené kari pasty, kuřecího masa a jasmínové rýže. Thajské kari má díky zelené pastě správný říz a oblíbí si ho nejenom milovníci ostřejších jídel.
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- 1 lžíce zelené kari pasty
- 3 lístky thajské limetky
- 1/2 menšího kořene zázvoru/galangalu
- 1 stébla citronové trávy
- 2 lžíce sezamového oleje
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 100 g hrášku
- 50 g hub
- 50 g bambusových výhonků
- 1/2 zelené papriky
- 1 čerstvá chilli paprička
- čerstvý koriandr
- čerstvě vymačkaná limetková šťáva
Pro tento recept doporučujeme:
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky, osolte a na hodně rozpálené pánvi s olejem opečte dozlatova. Poté vyjměte z pánve.
- To samé opakujte i se zeleninou – orestujte houby, přidejte hrášek, nakrájenou zelenou papriku a bambusové výhonky.
- Zeleninu nechte opékat dle tvrdosti a velikosti – cca 6 minut a asi v polovině opékání přidejte i kousky zázvoru (množství dle chuti) – a vyjměte z pánve.
- Ve stejné pánvi, na malém množství oleje opražte kari pastu, přidejte kokosové mléko, listy thajské limety, citronovou trávu a povařte do mírného zhoustnutí.
- Přidejte maso a zeleninu, zakápněte limetou, dochuťte rybí omáčkou a cukrem.
- Vše nechte ještě chvíli prohřát a podávejte spolu s jasmínovou rýží.
- Před podáváním kari posypejte nasekaným koriandrem a chilli.
Pokud neseženete nějakou exotickou ingredienci, nezoufejte a pokuste se ji nahradit něčím podobným, nebo ji zcela vynechte. Kari pasta nese hlavní chuť celého pokrmu.