Limitovaná akce: Doprava zdarma na všechny objednávky ! platí do 28.10

Sushi pro začátečníky: 4 druhy, které zvládne úplně každý. Co jste o nich nevěděli?

Sushi sice na první pohled vypadá jako složitý pokrm, snadno ho ale zvládnou i začátečníci. Nevěříte? Připravili jsme pro vás přehled několika druhů sushi pro začátečníky, které si hravě připravíte, i pokud v kuchyni nejste zrovna Jamie Oliver.

Lososové nigiri

Stejně jako krevety a tuňák i losos je velmi populární přísada na sushi. Věděli jste ale, že tuto kombinaci nevymysleli Japonci? Ještě v 70. letech minulého století se do Japonska nedovážely žádné ryby a už vůbec se nepoužíval losos společně se sushi. Poté, co v 80. letech navštívila Japonsko norská delegace, přišlo lososové sushi poprvé na svět. A je to jedině dobře, dnes si tuto kombinaci nemůžeme vynachválit.

Lososové nigiri je velmi jednoduché na přípravu. Skládá se pouze z rýže a lososa, který se pokládá na připravené kousky rýže. A pokud budete chtít změnu, místo lososa můžete použít i jiné ryby nebo třeba vaječnou omeletu, tofu či avokádo.

sushi-pro-zacatecniky3

California roll

Avokádo, krab (nebo většinou jeho náhražka v podobě krabích tyčinek), okurka a rýže. Další druh sushi pro začátečníky překvapivě také nemá svůj původ v Japonsku. O jeho vzniku se ale vedou spory. Jedni tvrdí, že toto „americké“ sushi vzniklo v restauraci ve čtvrti Malé Tokio v Los Angeles někdy kolem roku 1960.

Jiná skupina je ale přesvědčená, že California roll poprvé představil japonský šéfkuchař, který přišel do Kanady v 70. letech 20. století. Tamním obyvatelům se prý moc nezamlouvala neznámá řasa nori, a tak ji šéfkuchař Tojo schoval pod rýži a vytvořil „sushi naopak“.

Ať tak, či tak, my jsme rádi, že California roll si svou cestu na výsluní našla. Rádi si na ní pochutnáme a jednoduše ji připravíme. Kromě klasické verze si California roll můžete nachystat třeba s konzervovaným račím masem a mrkví.

sushi-pro-zacatecniky1

Zeleninová rolka

Další sushi pro začátečníky potěší zejména vegetariány nebo ty, co neradi pracují se syrovým masem. Zeleninové sushi je chuťově skvělé a hlavně jednoduché. Vůbec nejjednodušší na přípravu je kappa maki neboli sushi rolka s okurkou. Tyto rolky jsou velmi osvěžující a budete je mít rychle hotové. Po vyříznutí stačí nakrájet masitou část okurky na proužky a ty položit do středu rolky. Do zeleninového sushi ale určitě nedávejte jadérka z okurky.

Inarizushi

V Evropě je tento druh sushi méně známý, to ale nic nemění na tom, že se jedná o vynikající delikatesu, kterou si navíc snadno připravíte doma. Inarizushi je v podstatě náplň zabalená do smažené taštičky z tofu. Naplnit ji můžete jen rýží vařenou se sushi octem nebo přidat špetku sezamového semínka či nakládaný zázvor. Záleží na vaší chuti a preferencích.

Legenda praví, že je tento druh sushi pojmenovaný po šintoistickém bohu Inari. Lišky, které byly posly tohoto boha, měly údajně slabost pro smažené tofu. Špičaté konce inarizushi mají symbolizovat liščí uši.

sushi-pro-zacatecniky2

Sushi není jen tak ledajaký pokrm. Pojí se s ním dlouhá historie a zajímavé příběhy, které z konzumace této lahůdky dělají jedinečný zážitek. Přesto je sushi pro začátečníky velmi jednoduché na přípravu, stačí vybrat ty správné druhy a nachystat si neodolatelnou hostinu snadno a rychle.

Tip: Připravte si doma i vynikající, jednoduchý a zdravý pokrm Maguro tataki s Teriyaki omáčkou,  který  je součástí tradiční japonské kuchyně.