Rýžový ocet nebo sushi ocet?

Jaký je mezi nimi rozdíl? Kdy který ocet použít? A ovlivní výrazně chuť sushi?

Rýžový ocet

Rýžový ocet k přípravě sushi rýže​

Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína a to zejména v Japonsku, Číně, Vietnamu a Koreji. Ve srovnání s naším obyčejným, kvasným lihovým 8% octem je více sladký než kyselý. Jeho koncentrace je jen 4 %, díky tomu je velmi jemný a vhodný na sushi. Nepoužívejte obyčejný kvasný lihový ocet pro přípravu sushi, tento velmi silný a výrazně kyselý ocet by přehlušil veškerou delikátnost sushi.

+ cena (levněji vychází samotný rýžový ocet, který stačí dochutit a poté nalít do sushi rýže), chuť (ačkoliv je nezbytné držet se doporučeného poměru ingrediencí, při přípravě domácího sushi rozvaru si můžete určit, jak bude sladký/slaný), pokud chcete mít maximální přehled nad tím, co váš sushi rozvar obsahuje, udělejte si ho doma podle návodu ZDE

Sushi ocet, který ušetří čas i práci

Sushi ocet je speciálně ochucený rýžový ocet, který vám vydrží na několik příprav domácího sushi. Pokud vaříte méně, zbytek ochuceného sushi octa můžete klidně skladovat pár měsíců v chladničce, případně jej využít jako salátovou zálivku nebo součást různých dresingů. Speciální sushi ocet se prodává jako již hotový, ochucený a v několika podobách: světlý, tmavý a červený. Světlý je nejpoužívanější zejména v Japonsku a tmavý v Číně. Oba slouží k přípravě sushi a ušetří vám čas s výrobou rýžového sushi rozvaru.

+ ušetří čas během přípravy sushi, praktické balení, nemusíte znát přesný poměr ingrediencí na přípravu rýžového rozvaru (cukr, sůl, rýžový ocet, případně saké) a vhodný především pro začátečníky, kteří se pouští do přípravy domácího sushi poprvé.