Rybí omáčka - zázrak asijské kuchyně

Rybí omáčka

Pokud někdy závítáte do Asie, zejména do Vietnamu či na Filipíny, určitě se setkáte s rybí omáčkou, která je hojně využívaná jako dochucovadlo a často v asijských pokrmech nahrazuje sůl.

Co je to rybí omáčka? 

Rybí omáčka je považovaná za jednu ze základních surovin asijské kuchyně. Skládá se ze tří chutí - kyselá, slaná a pikantní. Vyrábí se z čerstvých ančoviček (někdy se přidávají i jiné druhy ryb) a mořské soli, které se naloží do dřevěných sudů a nechají se ferementovat několik měsíců. Rybí omáčka se ve vietnamské kuchyni používá podobně jako sójová omáčka v Číně. Má specifickou chuť, která je typická pro jídla jihovýchodní a východní Asie a navíc dodá pokrmu slaný říz.

Která jídla obsahují rybí omáčku?

Pokud se vydáte do Asie či asijského bistra, je lepší se předem ptát. A to především v případě, že rybí omáčce moc neholdujete. Setkat se s ní můžete v tradiční vietnamské polévce Pho Bo s hovězím masem a rýžovými nudlemi, v klasickém Bún Chá a dále v různých omáčkách, závitcích, dipech či salátech.