Recept na jarní závitky

Jarní závitky jsou specialitou, kterou můžete ochutnat v asijských bistrech. Základ tvoří maso, zelenina, rýžové nudle a rýžový papír, který drží závitek pohromadě a následně se opraží dozlatova.

Ingredience:

Jarní závitky

  • 5 listů kulatého rýžového „papíru“
  • 200 g zelí
  • 100 g hub shi-take/jidášovo ucho
  • 50 g rýžových nudlí
  • 100-150 g uzeného tofu / krevet / mletého masa 1:1 vepřového a hovězího
  • 1 větší cibule
  • hrst thajské bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml tmavého rýžového octa
  • sweet chilli omáčka na servírování
  • sůl, pepř dle chuti
  • olej na smažení závitků

Postup:

  1. Zelí, houby a cibuli nakrájíme na tenké nudličky a tofu na kostky (nebo vyloupejte a čistěte krevety / smíchejte mleté maso).
  2. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po několika minutách scedíme (řídíme se návodem na obalu).
  3. Zeleninu a houby zprudka orestujeme na rozpálené pánvi (přidáme krevety / mleté maso – to se snažíme rozbít na co nejmenší kousky). Osolíme, opepříme.
  4. Asi po 5 minutách přidáme rozdrcený česnek, sójovou omáčku a thajskou bazalku.
  5. Nakonec vše důkladně promícháme s přesekanými rýžovými nudlemi. Dochutíme rýžovým octem.
  6. Rýžový papír krátce namočíme do horké vody, naplníme požadovaným množstvím nudlové směsi, přehneme okraje a napevno zarolujeme.
  7. Závitky postupně smažíme v rozpáleném oleji dozlatova (ideální je hlubší pánev, nebo rendlík).
  8. Servírujeme se sladkou chilli omáčkou.