Jarní závitky jsou specialitou, kterou můžete ochutnat v asijských bistrech. Základ tvoří maso, zelenina, rýžové nudle a rýžový papír, který drží závitek pohromadě a následně se opraží dozlatova.
Ingredience
- 5 listů kulatého rýžového „papíru“
- 200 g zelí
- 100 g hub shi-take/jidášovo ucho
- 50 g rýžových nudlí
- 100-150 g uzeného tofu / krevet / mletého masa 1:1 vepřového a hovězího
- 1 větší cibule
- hrst thajské bazalky
- 3 stroužky česneku
- 50 ml sójové omáčky
- 50 ml tmavého rýžového octa
- sweet chilli omáčka na servírování
- sůl, pepř dle chuti
- olej na smažení závitků
Pro tento recept doporučujeme:
Jak na to?
1. Zelí, houby a cibuli nakrájíme na tenké nudličky a tofu na kostky (nebo vyloupejte a čistěte krevety / smíchejte mleté maso).
2. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po několika minutách scedíme (řídíme se návodem na obalu).
3. Zeleninu a houby zprudka orestujeme na rozpálené pánvi (přidáme krevety / mleté maso – to se snažíme rozbít na co nejmenší kousky). Osolíme, opepříme.
4. Asi po 5 minutách přidáme rozdrcený česnek, sójovou omáčku a thajskou bazalku.
5. Nakonec vše důkladně promícháme s přesekanými rýžovými nudlemi. Dochutíme rýžovým octem.
6. Rýžový papír krátce namočíme do horké vody, naplníme požadovaným množstvím nudlové směsi, přehneme okraje a napevno zarolujeme.
7. Závitky postupně smažíme v rozpáleném oleji dozlatova (ideální je hlubší pánev, nebo rendlík).
8. Servírujeme se sladkou chilli omáčkou.