Limitovaná akce: Doprava zdarma na všechny objednávky ! platí do 28.10

Proč je tuňák tak oblíbený? 7 benefitů ve zkratce

Tuňáci jsou zvláštní druh ryb, věděli jste například, že tuňák nikdy neodpočívá? Musí pořád plavat s otevřenou pusou, aby měl dostatek kyslíku, který nezískává ze vzduchu, ale z vody. Tuňáci jsou nomádi, kteří celý život cestují. Jsou velmi žádanou, ale zároveň i neskutečně ohroženou komoditou. No opravdu, nedávno jeden člověk koupil tuňáka modroploutvého v přepočtu za ohromných patnáct milionů korun.

5 stěžejních druhů tuňáka

Tuňák je mořská ryba příbuzná makrele. Oceány ale nekřižuje jen jeden druh tuňáka, je jich hned patnáct, ale lidem všeobecně známých je těchto pět:

 

tuňák

Tuňák obecný

Znáte jej možná také pod názvem modroploutvý. Existují 3 druhy tuňáků modroploutvých, kteří se velikostně od sebe navzájem liší.

  • Jižní tuňák modroploutvý - dosahuje maximální délky 2,45 m a 260 kg.
  • Tichomořský tuňák modroploutvý- dosahuje maximální délky 3 m a 450 kg.
  • Atlantický tuňák modroploutvý dosahuje- maximální délky 4,6 m a 684 kg

Vyskytují se v Atlantickém oceánu, Středozemním moři a Černém moři. Tuňák modroploutvý je nejohroženější rybou na světě, ne pouze tuňákem, ale rybou obecně.

Tuňák modroploutvý má na rozdíl od tuňáka žlutoploutvého výraznější „tuňáčí“ chuť a vyšší podíl tuku. Nejluxusnější tuňákové toro pochází právě z břicha tuňáka modroploutvého a potom z tuňáka velkookého. Málokdy uvidíte toro z tuňáka žlutoploutvého.

Toro je tučné maso, které se nachází na břiše tuňáka.

Je to relativně drahá položka jídelního lístku. Tato část masa je ceněná pro její chuť, texturu a především její nedostatek. Toro se ještě dělí na dva odlišné podtypy. Otoro je nejtučnější část tuňáka nacházející se ve spodní části břicha. Tento kousek masa je tak tučný, že tuk z něj téměř odpadává a v ústech cítíte, jak lahodně se rozplývá. Chutoro je část masa nacházející se na podélné straně břicha tuňáka. Chutoro bývá často preferováno nad otoro, právě protože není tolik tučné.

Tuňák žlutoploutvý

Je to velmi často lovený tuňák, který dorůstá do délky až 2,4 m a může vážit i okolo 200 kg. Vyskytuje se většině tropických a subtropických mořích, vyjma moře Středozemního.

Tuňák pruhovaný

Tuňák pruhovaný je relativně malý tuňák, který dosahuje délky okolo jednoho metru a váží okolo 35 kg. Nejčastěji se v konzervách prodává v Americe, nachází se přibližně v 70 % amerických tuňákových konzerv. Výlov tohoto tuňáka vzbuzuje nevoli u ochránců zvířat, jelikož tuňák pruhovaný je loven hromadně do velkých zátahových sítí, ve kterých uvíznou omylem i jiní mořští tvorové, kteří jsou velmi často, stejně tak jako tuňáci samotní, ohroženými druhy, jsou jimi želvy, žraloci, rejnoci, někdy dokonce i velryby či delfíni.

Tuňák křídlatý

Tuňák křídlatý se vyskytuje v chladnějších vodách, dosahuje maximální délky cca 1,4 m a váhy 60 kg. Specifikem tohoto druhu jsou neobyčejně dlouhé prsní ploutve, díky jeho bílému masu je někdy označován též jako tuňák bílý. Tuňák křídlatý se vyskytuje v přibližně 20 % amerických tuňákových konzerv.

Tuňák velkooký

Tuňák velkooký

Nejen že má velké oči, ale také robustní tělo. Jeho maximální délka dosahuje 2,5 m, přičemž váží 210 kg. Nachází se v tropických vodách. Maso tohoto tuňáka se často používá k přípravě sushi. Společně s tuňákem žlutoploutvým je nazýván jako „ahi“. Je o něco málo větší než tuňák žlutoploutvý.

Jako ahi je označován tuňák žlutoploutvý a velkooký. Jsou si podobní co do velikosti, tak do vzhledu. Ahi tuňáci žijí v tropických vodách. Vyznačují se tím, že mají jemnou chuť a pevnou texturu, právě díky tomu se skvěle hodí k různým typům příprav a prezentací jídel. Čím větší ryba je, tím vyšší procento tuku obsahuje, proto kuchaři preferují menší kousky.

Proč tuňákovi neodolat?

Ryba je chuťově výborná, smysly okouzluje oříškovým nádechem, je tučnější a šťavnatá. Spíše než bílému masu se podobá masu červenému a chutí je přirovnáván k telecímu. Je to ryba, která není cítit rybinou a je téměř bez kostí. Rozhodnete-li se jej připravit, rozhodně ho tepelně neupravujte déle než minutu a půl, možná i méně, záleží na výšce masa. Steak z tuňáka by měl být uvnitř růžový, nezničte ho tím, že jej skrz na skrz propečete.

Tuňák v konzervě? Proč ne!

Volte ovšem kvalitu, rozhodně ne tuňáka drceného. Lepší bude vždy maso čerstvé, nicméně konzervovaný tuňák na tom po výživových hodnotách není vůbec zle. Oproti čerstvému tuňákovi není ten v konzervách tučný. Pro výrobu tuňáka v konzervě se využívají méně tučné ryby, které jsou navíc vařeny v osolené vodě či v páře, čímž přichází o velké množství tuku. Varianta v konzervě však neobsahuje v důsledku výše zmiňovaného vaření tolik omega-3 a omega-6 mastných kyselin, jako je tomu u čerstvého tuňáka. Kupujte vždy raději tuňáka ve vlastní šťávě, u oleje si nikdy nejste jisti kvalitou.

tuňák-v-plechovce

 7 benefitů ve zkratce

  1. Je bohatý na hořčík, zinek, selen, fosfor, železo, draslík, jód, vitamíny E, A, B či C. Nejvíce těchto složek najdete však v čerstvé variantě.
  2. Obsahuje antioxidanty, které podporují funkci imunitního systému a bojují proti volným radikálům.
  3. Patří k nejbohatším zdrojům bílkovin, proto je oblíben kulturisty a bývá součástí dietních jídelníčků. Ve 100 g tuňáka najdete 30 g bílkovin.
  4. Maso tuňáka zlepšuje metabolismus a zvyšuje energii.
  5. Konzumace tuňáka alespoň třikrát do týdne prý snižuje depresivní stavy.
  6. Přítomný vitamín D posiluje kosti, čímž zabraňuje jejich lámání a působí jako prevence rakoviny.
  7. Tuňák obsahuje protein elastin, který opravuje tkáně pleti a dodává jí hebkost.

Produkce

Roční produkce tuňáků se rok od roku zvyšuje, čímž úměrně rostou i obavy mezinárodního společenství o budoucnost tohoto živočišného druhu. Závratně roste poptávka po celosvětově oblíbeném sashimi a také se zvyšuje ve Spojených státech sháňka po tuňácích v konzervách coby důsledek snahy o zdravější životní styl. I v Česku bijí lékaři na poplach, že konzumujeme příliš málo mořských ryb. K upokojení poptávky bylo v posledních letech v západním Pacifickém oceánu rozmístěno více než 300 kruhových zátahových sítí. Problémem ovšem je, že právě v Pacifiku zmizelo už více než 96 % jeho populace, přičemž tento problém se netýká jen tuňáků a jen Pacifiku.

Největším konzumentem tuňákového sashimi je Japonsko. Odhaduje se, že v Japonsku se ročně zkonzumuje 300.000 až 400.000 megatun sashimi z tuňáka. V USA konzumace sashimi ročně činí 30.000 – 50.000 megatun a v Jižní Koreji 15.000 – 20.000 megatun.

Tip: Jak na sashimi najdete v zde.