Proč je lososové sushi klasikou a jak jej vybrat

Už jste to určitě několikrát slyšeli – jezte dvakrát týdně rybu a budete zdraví jako… no třeba jako rybička. Konzumace ryb obecně přispívá k utužení našeho zdraví a ochraně před zákeřnými nemocemi. Platí to i pro lososa. Ten navíc skvěle chutná. Připravte si například lososové sushi.

S lososem ke zdraví

Pokud hledáte způsob, jak přidat do svého jídelníčku rybu, začněte s lososem. Stoprocentně si na něm totiž pochutnáte. Kromě toho je plný prospěšných látek, má vysoký podíl bílkovin a omega-3 mastných kyselin a dodá vám potřebnou dávku železa, zinku, vitaminu B6, B12 a D.

Losos je také bohatý na selen. Tato minerální látka podpoří váš imunitní systém a zároveň funguje jako antioxidant. Fosfor obsažený v lososovi dodá sílu vašim kostem a zubům a přispívá k lepšímu fungování ledvin, srdce a nervů.

To není všechno. Losos je navíc plný draslíku, který podporuje činnost vašich svalů i srdce. Pomůže vám také k lepšímu trávení. No a protože je losos ryba mořská, najdete v ní i malé množství sodíku. Díky tomu bude váš nervový systém fungovat tak, jak má. S jeho množstvím se to ale nesmí přehánět. Dávejte proto pozor, abyste nespotřebovali více než 2,3 miligramu sodíku za den.

lososove-sushi2

Losos do sushi – jak chutná a proč je tak oblíbený

Syrová ryba už dávno nevyvolává pošklebky a nechápavé výrazy. Naopak jí díkysushi nemáme nikdy dost. Zvlášť populární je pro svou chuť lososové sushi . Stejně jako tuňák má jemnou, krémovitou strukturu. Je to proto, že svaly ryb nejsou namáhány tolik jako u savců.

Losos je ceněný hlavně z toho důvodu, že nemá téměř žádný „rybí zápach“. I proto si ho tak pochvalují gurmáni a labužníci. Růžové až červené maso se přímo rozpouští na jazyku.

Jak vybrat lososa

Není losos jako losos. Můžete si dopřát kvalitní pochoutku, ale stejně tak můžete naletět a domů si přinést nevábný kousek ze supermarketu. Poradíme vám, jak lososa vybírat.

1

Červenější neznamená lepší

Lososa můžete pořídit v široké škále odstínů. To, že je červenější, nezaručuje, že bude i lépe chutnat. V každém případě se ale vyhněte lososu, který má jakýkoli náznak hnědé barvy.

Kde byla ryba chycena a jak je stará

Pokud je to možné, snažte se zjistit, odkud losos pochází a jak byl při výlovu starý. Projeví se to na výsledné chuti. Losos z kontrolovaného rybolovu bude chutnat lépe.

Nejoblíbenější je losos královský neboli chinook

Královský losos, jinak známý jako chinook, má nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin a lahodnou chuť. Je dostupný v několika odstínech oranžové až červené. Chcete-li si dopřát opravdovou specialitu, najděte lososa s názvem Yukon River Kings, Columbia River Spring Kings nebo Copper River Kings.

Pro začátek vyzkoušejte coho lososa

Losos coho (stříbrný losos) je ideální v případě, že s rybami pomalu začínáte. Má jemnější a ne tak výraznou chuť. Tento typ lososa je navíc nejvhodnější na grilování.

lososove-sushi-3

Dejte rybám šanci a vychutnejte si tu nejoblíbenější. Lososové sushi je přímo skvělýéa věříme, že si ho nedopřejete pouze jednou. Při každém soustu navíc můžete myslet na to, že děláte něco pro své zdraví.

Tip: Připravte si skvělé sushi, které zvládne každý.