Příprava sushi: 10 nejčastějších chyb

Příprava sushi má svá pravidla. Pokud se pustíte do výroby domácího sushi, přečtěte si nejdřív nejčastější chyby při jeho přípravě. Díky tomuto článku se vyvarujete začátečnických chyb a dosáhnete maximálního sushi výsledku již napoprvé!

1. Nahrazování sushi rýže klasickou přílohovou rýží

Na začátku si pojďme ujasnit, že se snažíme o sushi nejlepší kvality a s tím je spojeno i používání tradičních surovin. Nikdy proto nenahrazujte ingredience jen proto, že je zrovna nemáte doma. Rýži určenou na sushi (a další ingrdience) dnes zakoupíte téměř v každém supermarketu, vietnamské tržnici nebo menších obchodech (také zde).

2. Místo bambusové podložky prostírání

Bmabusová podložka

Bambusová podložka je důležitá především pro správné rolování a dokonalé tvarování již hotových sushi rolek. Vždy je dobré si sushi podložku obalit potravinářskou fólií, abychom ji zbytečně neušpinili a ušetřili si tak práci s čištěním. Nepoužívejte místo ní prostírání, ani jiné improvizační náhrady. Podložka je otázkou pár korun a je zásadní pomůckou pro výrobu sushi.

3. Uvařená rýže v kovové nádobě

Rýže si žádá zvláštní pozornost, protože je zde mnoho možností, jak přípravu této základní sushi suroviny pokazit. Pokud se tak stane, nezoufejte. Příprava sushi se považuje za umění a chybami se člověk učí. Pozor si ale dejte na kovové nádoby. Jakmile máte rýži uvařenou, překlopte ji do hangiri ( = dřevěná nádoba určená na smíchání rýže s rýžovým octem) nebo do jiné dřevěné nádoby. Použít můžete také skleněnou, případně plastovou mísu. V případě kovu se drží teplo v nádobě a my potřebujeme rýži naopak ochladit.

4. Solení rýže 

Další chybou při přípravě rýže je její solení před povařením, které máme automaticky naučené díky jiným druhům. Rýži na sushi nikdy nesolte, dochutíte ji až po uvaření rýžovým rozvarem.

5. Libovolná náplň 

Maki sushi

Sushi si samozřejmě můžete naplnit libovolnými ingrediencemi dle vaší chuti. Nicméně i v tomto případě by se měla dodržovat určitá pravidla pro přípravu sushi. Jistě už mnoho z vás zaregistrovalo na internetu fenomén "levného českého sushi", které je výborným příkladem toho, jak by to nikdy nemělo vypadat! Držte se klasických ingrediencí jako je syrová ryba (losos, tuňák), čerstvá zelenina (okurka, avokádo) a dalších jako je nakládaná ředkev, sušená rajčata nebo tofu. Párky do sushi ale opravdu nepatří.

6. Řasa 

Řasa nori určená na sushi musí být vždy pevná, tvrdá a na skus křupavá. Musí jít také dobře přepůlit a nesmí zapáchat. Udržujte řasu na suchém místě, ideálně v uzavřené nádobě, aby nevstřebávala vlhkost, která by tak snižovala její kvalitu.

7. Nepoměr ingrediencí

 

Při výrobě sushi myslete také na to, aby jednotlivé ingredience vzájemně nepřebíjely svou jedinečnou chuť. Proto se používá vždy jen půlka řasy, rýže se rozprostírá rovnoměrně a ingredience se krájí na kousky a skládají do jednoho řádku.

8. Příliš mnoho wasabi

Wasabi se správně přidává do rolky již během její přípravy, proto bychom na to vždy měli upozornit hosty, zejména ty, kteří s dochucováním sushi nešetří.

9. Levná sójová omáčka

Rada pro všechny, kteří by rádi ušetřili na sójové omáčce: Nedělejte to. Jediné, co ušetříte, jsou peníze. Kvalitní sójovou omáčku na sushi využijete i během přípravy jiných jídel, než je sushi, navíc prospěje vašemu zdraví mnohem víc než její chemicky obarvená náhražka.

10. Tupý nůž

Nuž

Ostrý nůž by měl být základním vybavením každé kuchyně. Pokud tomu tak není, nechte si ho nabrousit alespoň před přípravou domácího sushi. V případě, že budete dělat sushi rolky, namáčejte nůž před každým nakrojením, aby se sushi nerozpadalo.