Pad thai: gastronomický zázrak z Thajska

Když se řekne pad thai, každý milovník asijské kuchyně musí okamžitě vědět, o čem je řeč. Tento thajský pokrm tvořený rýžovými nudlemi je dnes už takřka legendární. I když ve skutečnosti vlastně ani thajský není – do země se dostal až díky čínským osadníkům. Thajci si z něj však velmi rychle vytvořili jeden z nejoblíbenějších národních pokrmů.

Co jsou nudle pad thai a proč jsou tak oblíbené?

Pad-thai1

Pad thai jsou na první pohled obyčejné nudle. Konkrétně rýžové nudle doplněné o kuřecí maso, sušené krevety a arašídy. Někdy je k masu přidáno i tofu, jindy je jím úplně nahrazeno. Někteří kuchaři také přidávají vejce. Co je však na celém pokrmu úplně nejdůležitější, je způsob dochucení. Používá se rybí omáčka smíchaná s jemnou šťávou z limetky, tamarindovou pastou i dalšími ochucovadly – a právě dokonale vyvážená chuť omáčky je hlavním tajemstvím úspěchu nudlí pad thai.

 

Nudle, které vládnou celé zemi

Už jsme zmínili, že nudle pad thai původně vůbec nejsou thajským jídlem. Zdejší kuchaři s nimi však dokážou opravdové zázraky (vždyť výjimečná omáčka vznikla právě v jejich režii) – určitě si tedy zaslouží vydávat je za svůj národní pokrm. Až se do Thajska vypravíte na dovolenou, nezapomeňte nudle ochutnat. Narazíte na ně v mobilních stáncích přímo na ulici, kde jednu porci pořídíte přibližně za 20 Kč, a to i v těch nejluxusnějších restauracích.

Ochutnejte pad thai a nebudete litovat

Pad-thai2

Pokud zrovna nemáte cestu do Thajska, nezoufejte. Na nudlích pad thai si můžete pochutnat i u nás. Stačí jen vědět, kam zajít. Ideálně do některé z vyhlášených thajských restaurací – jedině tady vám totiž připraví nudle pad thai v té správné podobě (ač se to možná nezdá, i na těchto zdánlivě obyčejných nudlích je co zkazit).

Když se vám zrovna nebude chtít hledat thajskou restauraci, můžete se do přípravy nudlí samozřejmě pustit i vy sami. Budete jen potřebovat kvalitní ingredience, dobrý recept a také pánev wok, ve které všechny suroviny i jejich chutě dokonale promícháte.

 

Pad Thai s kuřecím masem

pad-thai-kai

Ingredience:

Postup

  1. Nudle zalijeme studenou vodou cca 30 minut předem.
  2. Nahrubo nasekané arašídy opražíme nasucho na pánvi a necháme stranou.
  3. Nasekáme česnek a jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
  4. Mrkev a pórek nakrájíme na tenké proužky. Také maso nakrájíme na tenké proužky.
  5. Ve woku rozpálíme olej na maximum. Do pánve vložíme kuřecí maso a až se zatáhne, přidáme česnek a vajíčko. Pak přidáme nudle a zeleninu.
  6. Směs dochutíme cukrem, tamarindovou pastou a sójovou omáčkou.
  7. Mícháme a prohazujeme, dokud nám nezměknou nudle a v nakonec přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku a sójové klíčky.
  8. Servírujeme s opraženými arašídy, pokapané limetkovou šťávou. Můžeme přidat sušené chilli.

Tip: Vyberte si tu správnou wok pánev. Přečtěte si v našem článku, proč patří wok do každé kuchyně.

Pro tento recept doporučujeme:

pánev wok s kulatým dnem 35 cm
Pánev wok s kulatým dnem 35 cm
Vybrat si WOK
keramická wok pánev
Keramická pánev wok 28 cm
Vybrat si WOK
pánev wok s plochým dnem 35 cm
Pánev wok s plochým dnem 30 cm
Vybrat si WOK
pánev se dvěma úchyty
Pánev wok se dvěma úchopy 61 cm
Vybrat si WOK
wok pánev de buyer
Pánev wok 32 cm
Vybrat si WOK