Miso polévka s tofu a řasami – vyzkoušíte?

Miso polévka nebo pasta je po dlouhá staletí používána v asijských kulturách jako významný zdroj probiotik, prostředek na posílení imunitního systému i jako zdroj prospěšného vitamínu B12. Miso není jen polévkou, setkat se s ní můžeme i jako se samotnou ingrediencí, která se přidává do nejrůznějších pokrmů v závislosti na místních a sezónních receptech nebo osobních chutích.

Miso polévka

Miso polévka

Ingredience:

800ml světlého vývaru (japonský dashi vývar)
• 2 lžíce miso pasty
• 200g mori nu tofu
• řasa wakame
• jarní cibulka
• koření (sůl, černý pepř)

Příprava:

  1. Vývar ohřejeme, zamícháme do něj miso pastu až se úplně rozpustí. Polévku ochutíme solí a kořením a přidáme jarní cibulku.
  2. Mezitím namočíme wakame do vody.
  3. Tofu nakrájíme na kostky a dáme do polévky na 4-5 minut a držíme pod bodem varu.
  4. Wakame rozdělíme do misek, zalijeme vývarem s tofu a podáváme.

Pro ty, kdo nečetli článek o nápojích, pár slov k miso pastě:

Miso

Vyrábí se fermentací sójových bobů se solí a houbou kójikin, často se kombinuje s rýží, ječmenem a dalšími obilninami. Výsledkem je pasta bohatá na enzymy, a prospěšné mikroorganismy. Dělí se podle použitých ingrediencí na červenou (akamiso), bílou (shiromiso) nebo smíšenou (awase).
Můžeme se setkat i s mnoho dalšímí regionálními variantami, vždy ale s jedním společným jmenovatelem. Tím je pojící činidlo zybicolin, které účinně detoxikuje a odstraňuje prvky, jež se do těla dostávají vlivem průmyslového znečištění.

Pasta miso má výtečnou sladko-slanou chuť, kterou lze využít nejen při přípravě oblíbené japonské polévky, ale také v celé řadě jiných pokrmů. Pokud se rozhodnete zpestřit svůj jídelníček o tuto zdravou specialitu, zajděte si pro ní do obchodu se zdravou výživou, tam ji určitě bez problémů seženete. Případně i v sekci ostatních chlazených a sójových produktů, jako jsou tofu nebo tempeh ve větších obchodech s potravinami.
Miso polévka pochopitelně není jediným „nápojem“ podávaným k sushi. Velkým konkurentem je zelený čaj sencha, který je v Japonsku přítomen na každém kroku.

Navíc:

Řasa wakame má vysoký obsah vlákniny, obsahuje hořčík, jod, vápník, železo i bílkoviny. Je to jedna z nejzdravějších potravin. Roste u břehů ostrova Hokkaidó. Čistí krev, upravuje krevní tlak i pomáhá jako podpůrná léčba u rakoviny.

Recept na wakame salát.