Krevety a další mořské plody do sushi

Mořské plody (nebo také mořské ovoce či dary moře) jsou velmi žádanou gastronomickou surovinou. Najdete je zejména ve všech kuchyních, které mají k dispozici moře a tím pádem i jeho čerstvé plody. Krevety, chobotnice, ústřice, humři, slávky, garnáti, srdcovky, kalamáry, krabi, langusty nebo ježovky. Na sushi se používají krevety, chobotnice, ale i ústřice, mušle nebo sépie, a to buď syrové (jako sashimi nebo nigiri), tak i tepelně upravené. Podívejme se pod krunýře a chapadla krevet a chobotnic.

Krevety

Krevety

Stejně jako většina mořských plodů se konzumují vařené nebo jinak tepelně upravené, a to většinou i v případě, že je používáte do sushi. Ani zapřísáhlí odpůrci syrových ryb se tak nemusí bát je ochutnat. Do sushi se často dělají krevety v tempurovém těstíčku.

V této formě se dávají třeba do dračích rolek, ale samozřejmě si je můžete dát i samostatně, je to veliká dobrota. Před vařením je potřeba krevety oloupat, ale není to nic těžkého. Krevety čerstvé i mražené dostanete dnes už běžně ve velkých supermarketech nebo v internetových obchodech. Dávejte přednost čerstvým krevetám a pokud zmraženým, tak alespoň těm nepředvařeným. Čerstvé krevety poznáte podle toho, že mají lesklé skořápky beze skvrn a neporušené, a krásně voní.

Garnáti jsou největší krevety, trochu menší jsou tygří krevety. Jejich chuť podpoříte vhodnými přísadami: zázvorem, česnekem, citrónem, chilli, kvalitním olivovým olejem nebo limetkou.

Chobotnice

Chobotnice

Chobotnice do sushi se může použít samozřejmě syrová (do sashimi), ale často se vaří a pak krájí na plátky. Pokud si ji chcete uvařit doma, použijte zhruba 1,5 kg velkou chobotnici.

Jak připravit chobotnici ve 3 krocích:

  1. U nás koupenou zřejmě nebudete muset zbavovat slizu, jinak byste ji museli vydrbat v hrubé mořské soli.
  2. Dejte vařit mírně osolenou vodu v dostatečně velkém hrnci. Pro vaření chobotnice je zásadní, aby voda bublala celou dobu, kdy ji budete vařit. Takže do vroucí vody ponořte chapadla, jakmile voda přestane bublat, tak je vytáhněte, a tak postupujte tak dlouho, dokud se neudrží stálý var. Pak chobotnici vařte asi 20 minut.
  3. Naporcujte chobotnici. Opravdu ostrým nožem oddělte hlavu, pak chobotnici rozřízněte vejpůl.Odřízněte jednotlivá chapadla podél. Chapadla očistěte od silných spojů na kůži. Nakrájejte nepříliš tenké plátky z chapadel – asi tak, jako byste krájeli veku. Opatrně, aby se vám chapadla nerozpadla a plátky byly stejnoměrné.

Zdroj: http://www.sushiqueen.cz