Krabí tyčinky surimi

Krabí tyčinky surimi pocházejí z Japonska a často se používají na přípravu pomazánek. Jde o mleté maso krabů a mořských ryb, ze kterého se lisují typické hranolky surimi s oranžovým povrchem. Velmi dobře ale chutnají i v sushi. Použijte je jako kteroukoli jinou rybu nebo mořský plod. Využijte přitom jejich pro sushi ideální délku a tvar hranolu.

Krabí tyčinky vznikly z potřeby mít krabí maso ve snadno použitelné a dlouho čerstvé formě, což je normálně velký problém. Imitace krabího masa je velmi populární nejen u nás (nejčastěji jako pomazánka), ale i v USA, kde se často dává do sushi typu California roll. Slovo surimi znamená v japonštině „mleté ​​ryby“ a všechny techniky výroby surimi vznikly v Japonsku před více než 800 lety. A víte, že existuje krabí zmrzlina? Má krabí chuť, ale je sladká. Vyhlášený její výrobou je japonský ostrov Hokkaido.

Krabí tyčinky ve 3 krocích

Krabí tyčinky

Nejprve je třeba ryby zbavit šupin a vykostit a vyloupat maso z krabích krunýřů a klepet. 2. Pak se rybí maso namele, opláchne, a přebytečná voda se vyplaví ven. To vytváří hustou pastu s názvem surimi.

3. Pak už se z hmoty vylisuje typický tvar krabích tyčinek.

Krabí tyčinky do sushi samozřejmě můžete použít celé, nakrájené na plátky, nebo nastrouhané a prohnětené s majonézou a ochuceným sushi octem. Takhle se používají třeba do uramaki typu California roll.