Limitovaná akce: Doprava zdarma na všechny objednávky ! platí do 28.10

Jak vybírat suroviny na sushi: Pravidla, která byste měli mít na paměti

Sushi už dávno není jen výsadou bohatých. Dnes si na něm může pochutnat každý, a to klidně i v pohodlí domova. Základem jsou dobré a kvalitní suroviny na sushi, které dnes seženete na spoustě míst. Přitom vůbec neplatí, že všechny musí mít nálepku „na sushi“.

Jak na ryby

Moře bohužel nemáme a na výlet pro čerstvou rybu je to k němu daleko. Zatímco v přímořských státech si čerstvé ryby mohou dopřát každý den, my takové štěstí nemáme. Pro domácí podmínky si ale vystačíte i s rybou zmraženou.

Dvě nejoblíbenější ryby, tuňák a losos, vždy procházejí po výlovu hlubokým zmrazením, které navíc usmrtí všechny případné parazity. Jelikož se rybí maso pro sushi konzumuje syrové, je zákazník tímto způsobem chráněn.

suroviny-na-sushi1Sushi rýže

Pravou japonskou sushi rýži na našem trhu neobjevíte. Je totiž přísně zakázáno ji vyvážet. Přesto by neměl být problém narazit na speciální sushi rýži, ve které je přimíchaný rýžový ocet. Ten neslouží k dochucení pokrmu, ale k jeho konzervování. Rýžový ocet zabrání rychlému kvašení rýže.

Ačkoliv sushi rýži už dnes seženete téměř ve všech supermarketech, sushi vám bude chutnat i v případě, že sáhnete po klasické kulatozrnné rýži. Pokud nejste opravdoví fajnšmekři, rozdíl pravděpodobně ani nepoznáte.

Sushi ocet můžete nahradit

Pokud vyrazíte do specializované prodejny, najdete tam i ochucený sushi ocet. Jde o hotovou směs na rýži, kterou dochucují rýži i Japonci. Pokud na speciální ocet nenarazíte, pořád si můžete vystačit s běžným vinným octem a cukrem.

Čerstvé wasabi téměř neseženete

Mezi  další suroviny na sushi patří wasabi. Je to zvláštní obdoba křenu, která svou ostrostí připomíná hořčici nebo chilli papričky. Vzhledem k tomu, že je rostlina velmi náročná na pěstování, tak na ni u nás v čerstvé formě téměř nenarazíte. Nahradí ji běžná wasabi pasta, tedy křen obarvený na zeleno anebo s malým obsahem pravého kořene wasabi.

wasabi

Na sójové omáčce nešetřete

Ošidit můžete spoustu věcí, kvalitu sójové omáčky ne. Namáčí se do ní hotové sushi a nekvalitní omáčka by zkazila výsledný požitek z lahodného pokrmu. Hledejte proto opravdu kvalitní omáčku, sázka na jistotu je sójová omáčka Kikkoman, která je přírodně fermentovaná a svou plnou chuť získává zráním.

Řasa nori jako závěrečná tečka

Řasa nori, ve které je sushi obaleno, bývala dříve nejluxusnější částí pokrmu. Na přípravu sushi se totiž používala divoká řasa, která se zpracovávala ručně a sušila na slunci. Dnes na speciální řasu narazíte i ve větších supermarketech.

suroviny-na-sushi3

Chystáte se na domácí přípravu sushi? Vyberte ty správné suroviny na sushi a připravte svým blízkým tu nejlepší japonskou hostinu. Nemusíte utratit majlant, stačí sáhnout po kvalitních ingrediencích.

Tip:  Zkuste si připravit jednoduché a výborné domácí dračí rolky.