Jak poznat zralé avokádo?

Avokádo je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí při přípravě sushi. Jeho lehce krémová a máslovitá konzistence se příjemně rozplývá na jazyku a zároveň skvěle zasytí a perfektně se doplňuje s nakyslou sushi rýží. Avokádo nesmí být přezrálé, zkrátka tak akorát. Jak ale poznat, že je avokádo ideálně zralé? Poradíme vám!

1. Po hmatu

Avokádo

Avokáda jsou v supermarketech většinou tvrdá, proto je potřeba obrnit se dávkou trpělivosti a "prohmatat" se k tomu nejlepšímu avokádu. Ideální je lehce měkké, které není pomačkané a otlučené. Pokud je avokádo naopak až moc měkké, často už bývá plesnivé (jak poznat plíseň vysvětlíme v následujících bodech). Zakoupit lze také avodádo s nápisem "ready to eat", které bývá o něco dražší, ale zase máte jistotu, že si ho můžete dopřát ihned. Většinou se avokádo musí koupit dopředu a nechat chvíli dozrát. Perfektně funguje zabalit avokádo do sáčku s jablky, kde dozraje rychleji. Dozrávání v domácích podmínkách trvá asi 3 dny, záleží na avokádu.

2. Barva

Jestli je avokádo opravdu čerstvé, poznáte především při rozkrojení, což samozřejmě v obchodech není možné. Každopádně na to myslete při každém nakrojení avokáda. Barva avokáda by měla být vždy zeleno-žlutá. Pozor dávejte také na to, jestli není pod slupkou plíseň, která nemusí být na první pohled vidět. Pokud objevíte na krajích avokáda pár malých hnědých teček, nemusíte se bát. Pouze vám dává najevo, že je potřeba ho sníst.

3. Vůně

Avokádo vždy vemte do ruky a čichněte si k němu. Po rozkrojení dbejte na vůni obzvlášť, protože avokádo může vypadat hezky, ale může být plesnivé, což si opět potvrdíte tím, že ho vyjmete ze slupky a zkontrolujete okraje. Nikdy však nejezte avokádo, které smrdí nebo se vám jeho vůně jakkoliv nezdá!

4. Sundejte stopku

Tento krok můžete udělat již při samotném výběru avokáda. Stačí ho prvně otestovat po hmatu a poté uloupnout stopku. Pod stopkou uvidíte, jaké je avokádo uvnitř doopravdy. Často tam můžete nalézt plíseň, někdy úplně hnědou až šedou barvu, která značí přezrálé a zkažené avokádo. Barva pod stopkou by měla být zeleno-žlutá, tedy stejná jako vnitřek zralého avokáda.