Jak na růžový nakládaný sushi zázvor?

Nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor Gari slouží k neutralizaci chutí mezi jednotlivými sushi chody, proto se konzumuje v omezeném množství (v opačném případě může způsobit zdravotní problémy se zažíváním). Zázvor se krájí ideálně škrabkou na brambory na tenké plátky a nechává se uležet v roztoku z rýžového octa, soli a cukru. Zázvor má většinou růžovou barvu, která bývá často matoucí a proto mnoho sushi neznalců bádá nad tím, jak docílit této barvy. Na kurzu přípravy sushi ve škole vaření Chefparade jsme se dokonce dozvěděli, že si ho někteří lidé pletou na první pohled s lososem a my se vůbec nedivíme! Vzhledem totiž připomíná syrovou rybu. Jak je tedy možné, že má zázvor růžovou barvu a jak dosáhnout toho, aby na misce nakonec ležel dokonalý růžový sushi zázvor?

Možná už vám došlo, že zázvor sám barvu jen tak nezmění. Lehce zrůžovět by vám měl mladý zázvor. Mnohdy ale nad růžovou barvou sushi zázvoru ani nepřemýšlíme, především v případech, kdy si koupíme zázvor již hotový a naložený. Cenově vychází na pár korun a v uzavřené skleněné nádobě vám vydrží opravdu dlouho. Růžová barva je ve většině případech ovlivněna barvivem. Pokud si děláte sushi doma a rádi byste domácí zázvor vyzkoušeli, máme pro vás dva tipy, jak ho obarvit a docílit typické růžové barvy.

1. Červená řepa

Červená řepa je známá svými barvícími schopnostmi. Stačí oloupat, začít krájet a červenou barvu budete mít na rukou ještě několik následujících hodin poté. Odšťavněte nebo rozmixujte trochu řepy s vodou a po lžičkách přidávejte do rýžového nálevu, ve kterém bude zázvor odpočívat. Červenou řepu ani neucítíte, proto lze tento trik používat i do sladkých dezertů, které potřebujete obarvit.

2. Červené zelí

Zelí doporučujeme, stejně jako řepu, odštavnit a opět přidat po troškách do nálevu. Jak zelí, tak řepa, mají léčivé a pozitivní účinky na lidský organismus a výrazně neovlivní chuť nakládaného zázvoru, který vlivem tohoto přírodního barviva zrůžoví.

Tyto triky můžete použít na obarvení čehokoliv, na co nechcete použít chemické barvy. Velice dobře barví také šťáva z třešní a malin, kterou však pro barvení zázvoru nedoporučujeme, vzhledem k výrazné chuti ovoce, která není v případě nakládaného sushi zázvoru žádoucí.