Jak krájet sushi jako mistr

Všichni víme, že jídlo by mělo dobře vypadat, protože "jíme" především očima a první kontakt je velice důležitý. Foodstyling vás dnes učit nebudeme, ale poradíme vám, jak správně krájet sushi, aby na něj každý dostal chuť hned při prvním pohledu.

Pokud se pustíte do nejčastějších druhů sushi jako je maki a uramaki (obrácené sushi rolky), nezapomeňte na ostrý a dobře nabroušený nůž. Říká se, že nůž by se měl nabrousit ještě před krájením sushi, aby byl pořádně ostrý. Nabroušený nůž vám usnadní krájení a sushi rolky budou vypadat vždy dobře.

Nůž nezapomeňte po každém řezu opláchnout ve vodě. Ideální je mít připravenou misku s vodou, která vám dobře poslouží nejen k namáčení rukou během nanášení rýže na řasu nori, ale také při krájení sushi. Nůž můžete namočit celý, ale my doporučujeme namočit pouze kousek utěrky, kterou poté opatrně přejedete přes ostří nože. Namáčením nože zabráníte tomu, že se vám rolka bude během krájení rozpadat.

Sushi mistři doporučují používat nůž s delší čepelí a na internetu lze samozřejmě najít mnoho speciálních nožů, které jsou na sushi přímo určené a němelo by se jimi krájet nic jiného. Pokud si ale sushi dáváte jednou za čas, bohatě si vystačíte s normálním ostrým kuchyňským nožem.

Rolku rozkrojte vždy na polovinu, přiložte poloviny k sobě a opět rozkrojte na polovinu. Takto pokračujte a uvidíte, že vám vzniknou stejnoměrné sushi rolky.

sushi-599721_640-2

A na závěr nezapomeňte být kreativní! Každá sushi rolka nemusí mít rovný řez, můžete si se sushi pohrát a rozhrojit nožem kolmo. Pokud vlastníte kvalitní podložku, která má obě strany rozdílné (jedna strana s plochými dřívky, druhá s kulatými), můžete si sushi zarolovat do hranatého tvaru.

Nezapomeňte se s námi o vaše krásné výtvory podělit! Doporučujeme jeden z kurzů přípravy sushi ve škole vaření Chefparade.

morske rasy nori_1