Hamachi - ryba pro sushi jako stvořená

K výrobě sushi se dají využít všelijaké druhy ryb a mořských plodů. Krevety, chobotnice, ústřice, humři, slávky, garnáti, krabi, srdcovky, langusty, sépie nebo mušle, z toho a mnoho dalšího se dá připravit kvalitní a chutné sushi, ovšem ryba Hamachi je opravdovou lahůdkou a klenotem v japonské kuchyni.

Hamachi

Ryba Hamachi, zvaná také jako ryba štěstí, je hojně rozšířená v pobřežních vodách Japonska. Patří do čeledi makrelovitých a je to úspěšný predátor, jež ve skupinách loví menší druhy ryb. K výlovu ryb Hamachi dochází zejména v zimních měsících, kdy se rybí maso obaluje větší vrstvou tuku, což znásobuje jeho kvalitu, nutriční vydatnost a také žádanost. Pro Japonce je ryba Hamachi natolik důležitá a vzácná, že sítěmi vyhradili určité části moře, kde chovají potěr tohoto druhu ryb, jež je nazýván Inada.

Rybí maso nejvyšší třídy

Nejlahodnější a nejkvalitnější maso mají ryby vážící okolo jednoho kilogramu. Odborníci rozdělují tento druh ryb podle velikosti a hmotnosti. Pokud hmotnost ryby nepřesáhne tři kilogramy, je nazývaná Hamachi, pokud je její hmotnost pět kilo a více, nazývají jí Japonci jako ryba Buri.

Maso žlutoocasé ryby Hamachi vyniká svou neuvěřitelnou jemností a nejčastěji je konzumována v syrové formě, světoví šéfkuchaři jí ovšem připravují na vícero způsobu, například jako grilované nebo vařené rybí filety.

Kombinace rybího masa s ponzu omáčkou

Nejoblíbenější úpravou masa z ryby Hamachi je jeho kombinace s namáčecí ponzu omáčkou. Ponzu omáčka se skládá z rýžového vína, rýžového octu, vloček katsuobushi, řasy kombu a citrusového ovoce. Právě díky vločkám katsuobushi, což jsou vločky z uvařeného a několikrát pečeného a uzeného tuňáka, má ponzu omáčka velice charakteristickou a výjimečnou chuť, která se dokonale snoubí s výběrovým masem ryby Hamachi. Fakt, že ponzu má citrusový základ, je jedním z důvodů, proč Japonci konzumují maso ryby Hamachi právě s tímto druhem omáčky. Rybí olej Hamachi je totiž daleko sladší a chuť citrusového ovoce tuto sladkost bravurně vyrovná.