Věděli jste, kolik druhů sushi existuje? Naučte se je rozpoznat a příště už budete vědět, které sushi si ve specializovaných sushi restauracích či sushi barech objednat. Uvidíte, že budete chtít ochutnat všechny!
Maki sushi
Nejzákladnější a zároveň v Japonsku nejoblíbenější druh sushi. Slovo “maki” v Japonštině označuje rolku, resp. něco srolovaného. Název tohoto druhu sushi je odvozen od bambusové podložky "Makisu", pomocí které se maki sushi vytváří.
Maki sushi je rolka plněná nejčastěji sushi rýží, rybou a zeleninou. Z vnější strany je obalená v mořské řase nori. Občas se můžete setkat s maki obalenými v omeletě, okurce nebo sezamových semínkách.
Maki sushi se obvykle servírují po 8 kusech 2,5 cm vysokých rolek, které se dají připravit najednou na jedné bambusové podložce. Dobrý mistr sushi dokáže připravit všechny rolky stejné.
Druhy maki sushi
Nejzákladnější podobou maki sushi je "hosomaki" - klasická tenká rolka obalená v nori řase, plněná rýží a jednou základní ingrediencí dle volby.
Maki můžeme rozdělit např. na sushi rolky s okurkou - kappamaki, s tuňákem - tekkamaki, ale existuje také mnoho méně známých variant.
Tsunamayomaki obsahuje tuňáka a majonézu, negitoromaki je rolka plněná tuňákem a cibulkou. Futomaki (Futo znamená tučný) je maki z celého plátku nori (na vnější straně) a několika ingrediencí. Jako základ se často používá japonská vaječná omeleta - tamago yaki. Na Futomaki sushi se syrová ryba používá velmi zřídka.
Maki sushi se podává s nakládaným zázvorem, křenem wasabi a sójovou omáčkou a je vhodným typem pro lidi, kteří chtějí sushi ochutnat poprvé v životě.
Pro přípravu sushi doporučujeme:
Uramaki: obrácené sushi
Maki sushi “naopak”. Ryba a nori řasa jsou obaleny v rýži a ta je obalená v kaviáru, sezamu nebo bylinkách. Asi nejznámějším druhem je tzv. California Roll, který obsahuje okurku, avokádo, krabí tyčinku, japonskou majonézu a rýže je obalená v sezamu.
Tento nejaponský druh sushi přímo vyzývá k různým experimentům, jako například místo sezamu nebo kaviáru použít plátky různobarevných ryb, avokáda... Fantazii se meze zkrátka nekladou!
Nigiri sushi
Nigiri sushi si velice snadno připravíte i doma! Rýžový váleček se tvaruje pomocí rukou. Rýži formujeme a stlačujeme tak, aby se v prstech (Japonci často jedí rukama) nebo mezi hůlkami nerozpadla.
Na tomto válečku rýže, který je občas potřený wasabi křenem, je naaranžován precizně odříznutý kousek syrové ryby, zeleniny nebo vaječné omelety.
Nigiri sushi se doporučuje vložit do úst rybou směrem na jazyk, aby si člověk více vychutnal její chuť.
Podává se s nakládaným zázvorem, křenem wasabi a sójovou omáčkou.
Sashimi sushi
Druh sushi bez rýže. Je vhodný i pro diabetiky, kteří si hlídají příjem cukru v potravě.
Jde o plátky syrové, čerstvé, precizně nakrájené ryby. Hrubší nakrájené plátky se podávají se sójovou omáčkou, tenčí plátky je ideální podávat s ponzou - japonskou citrusovou omáčkou.
Jako všechny druhy sushi, i tento při servírování upoutá elegantním naaranžováním na talíři.
Podává se s wasabi a zázvorem.
Chirashi (chiraši)
Chirashi můžeme přirovnat k “sushi salátu”. Podává se v miskách a dochucuje se sójovou omáčkou a wasabi.
Způsoby servírování Chirashi
- spodní vrstvu v misce tvoří sushi rýže a na ní je ozdobně naaranžován mix různých surovin
- rýže i ostatní suroviny jsou promíchané
Temaki sushi - nejsnadnější sushi
Temaki je ideální druh sushi pro domácí přípravu: každý si jednoduše svůj kornoutek z řasy nori naplní podle vlastní chuti.
Gunkan
Větší druh sushi, přibližně 25 gramová rýžová rolka je potřená troškou wasabi a obalená v sušené mořské řase široké asi 2,5 cm. Prostor mezi krajem řasy a rýží se vyplní kaviárem z lososa nebo z létajících ryb -Tobiko.