Druhy sushi: Sushi maki

Maki sushi jsou zřejmě nejoblíbenějším druhem sushi rolek. Rozhodně se s nimi můžete setkat nejčastěji. Podíváme se, jak si je s úspěchem připravit doma a jaké náplně do nich použít.

Sushi maki a jeho druhy

Maki sushi

Ingredience:

1. Do sushi patří nejrůznější náplně (syrové): tuňák, losos, krevety, avokádo, zelenina. Potřebné množství rýže: na hosomaki (asi 2 cm široké rolky) se používá asi 80 g šarí (sushi rýže), na uramaki (obrácené rolky) asi 100 g, na futomaki (silné rolády) asi 220 g.

2. Hotovou rýži (uvařenou s smíchanou se sushi octem) balíme do řasy Nori pomocí bambusové rohožky – Makisu.

3. Do hosomaki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. V uramaki je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na „obalení“. Futomaki má obsah nejbohatší – pět náplní a více, ovšem není to zavazující pravidlo. Do hosomaki používáme především ryby, někdy i zeleninu. Nejznámější jsou rolky Tekkamaki s tuňákem a Sakemaki s lososem.

4. Servírujeme nejlépe na hranatý talíř společně s wasabi pastounakládaným zázvorem a sójovou omáčkou.