Druhy sushi: Inari sushi

Charakteristickým znakem sushi pokrmů je mořská řasa, do níž se balí veškeré ingredience. U Inari sushi jí však budete hledat marně.

Inari sushi je druhem japonského pokrmu, jehož název je také někdy překládán jako liščí sushi. Toto originální pojmenování má své kořeny v dávných bájích a je odvozeno od posla boha šintoismu, boha úrody, rýže a zemědělství, kterým nemohl být nikdo jiný, než právě liška.

Sushi v tofu pytlíčku

Sushi Inari

Rozdíl mezi klasickými druhy sushi a Inari sushi je na první pohled viditelný. Zatímco běžné sushi je charakteristické mořskou řasou, do níž je rýže zabalena, rýže u Inari sushi se plní do smažených „pytlíčků“ z tofu.

Inari sushi je v Japonsku považováno spíše za skromnější druh pokrmu. V častých případech je totiž tofu kapsa plněna pouze samotnou rýží vařenou se sushi octem, tento druh sushi se ovšem dá vylepšit mnoha skvělými nápady. Pro přípravu Inari sushi je například doporučováno smíchat rýží se špetkou sezamového semínka, ostrou a pikantní chuť propůjčí sushi také nakládaný zázvor.

Úprava tohoto jídla může být rozmanitá. Pytlíček z tofu lze uzavřít a objevení náplně tak zcela ponechat na strávnicích. Další variantou je nechat tofu pytlík z jedné strany otevřený tak, aby byla rýže viditelná. Při této variantě se doporučuje okraje tofu pytlíků založit dovnitř, aby byl dojem z pokrmu ucelený a estetický. Dozdobení je pak plně v rukou fantazie kuchaře. Skvěle se bude hodit například plátek okurky, zelené fazolky či kaviár z lososa.

Co se vám bude hodit?

ryze na sushiRýže na sushi 1 kg
79,-

Koupit
Podložka na sushi
59,-

Koupit
Sójová omáčka 250 ml
99,-

Koupit
Ryžový ocet Mizkan
109,-

Koupit
Morské řasy Nori
99,-

Koupit
 

Základem pro Inari sushi, jako koneckonců pro každý druh sushi, je správně připravená rýže. Pro přípravu sushi je vhodné používat pouze druh rýže k tomuto pokrmu určený. Rýže na přípravu sushi je zcela specifická, přestože má při vaření tendence k sobě lnout, nevytvoří charakteristickou kaši, tak jako například rýže jasmínová.

Jednoduchá příprava v pěti krocích

Inari sushi

  1. Přípravu Inari sushi nejlépe zahájíme uvařením rýže, chceme-li mít výsledek co nejlepší, uvaříme rýži ve speciálním hrnci – rýžovaru. Na rozdíl od běžného hrnce je rýže v rýžovaru upravována vodní parou, čímž je docílena správná konzistence pro přípravu sushi. Po uvaření a částečném ochlazení rýže přidáme ocet a podle chuti například špetku na pánvi opraženého sezamového semínka.
  2. Když je rýže uvařená, je nejvyšší čas připravit si tofu taštičky. Ty zakoupíte již předsmažené, a tak je  stačí minutu povařit ve vroucí vodě.
  3. Tofu kapsy jsou uvařené a teď je stačí jen naplnit. V této fázi musíme být opatrní, abychom křehké tofukapsy neprotrhli. Rýže dáváme do kapsy jen přiměřené množství a necháme si prostor pro případnou zálivku. Do rýže můžeme přidat také kostky tuňáka, které pozvednou Inari sushi na další chuťovou úroveň. Naplněné kapsy skvěle doplní sojová omáčka.
  4. Naplněné tofu kapsy můžeme zcela uzavřít nebo okraje kapsy zahnout dovnitř a vytvořit jakýsi „pytlík plný rýže“.
  5. Inari sushi servírujeme s plátkem nakládaného zázvoru, wasabi křenem a zelenou cibulkou.

Na přípravu jednoduchý a na chuť bohatý pokrm zvládnout připravit i začátečníci v domácích podmínkách.