Druhy sushi: Gunkan neboli lodička

Gunkan (česky "lodička") patří mezi větší druhy sushi. Přibližně 25 gramová rýžová rolka je potřená troškou wasabi a obalená v sušené mořské řase široké asi 2,5 cm. Prostor mezi krajem řasy a rýží se vyplní kaviárem z lososa nebo z létajících ryb (tobiko). Dobrá zpráva: je snadnější na přípravu než klasické sushi, protože si při něm vystačíte s vlastníma rukama.

Gunkan sushi

Gunkan

Ingredience:

  1. Uvařte sushi rýži, ideálně v rýžovaru, a smíchejte ji s ochuceným octem na sushi. (Připomeňte si v našem návodu, jak uvařit rýži na sushi.)
  2. Z nori řasy vystřihněte nůžkami asi 4 cm úzký pruh. Lehce ho potřete wasabi pastou.
  3.  Namočte si ruce do studené vody a opakujte dle potřeby.
  4. Z připravené sushi rýže vytvořte kuličku zhruba o velikosti pingpongového míčku, a pečlivě ji srovnejte na střed ustřižené řasy. Je to základ budoucího gunkan sushi. Pruh řasy s přilepenou koulí sushi rýže postavte kolmo na podložku.
  5. Nyní jemně, ale pevně obalte kuličku rýže pruhem řasy nori. Opravdu dobře tvar budoucí lodičky uzavřete, využijte přitom přirozené lepivosti sushi rýže s octem. Můžete vytvarovat kruh nebo (častěji) podlouhlý tvar lodičky.
  6. Naberte si lžíci tobika a vyplňte jím zbývající prostor mezi rýží a řasou nori a dejte ho navrch susho. Hotovo!

RADA ŠÉFKUCHAŘE: Pro úspěch gunkan sushi je klíčové, aby se vám sushi rýže při tvarování do lodičky nerozpadávala. Je třeba z rýže vymačkat co nejvíce vody a vytvořit tak kompaktní ruličku.

TIP: S kaviárem jako hlavní přísadou gunkan sushi si můžete pohrát. Nejčastěji se používá tobiko (kaviár z létajících ryb, který je lehce slaný s kouřovým nádechem a při skousnutí cítíte malé křupnutí), ale chutný je i kaviár z lososa, sledě nebo korušky.