7x silvestrovské sushi, které zvládnete doma

Oslava nového roku se blíží a vy si lámete hlavu s tím, jaké občerstvení na Silvestra připravit? Připravte sushi, vaši přátelé budou nadšení a jistě ocení originalitu. Připravili jsme pro vás přehledný manuál, jak připravit to nejlepší silvestrovské sushi.

Úvod do přípravy sushi ve 3 krocích

 silvestrovské sushi, příprava rýže  

1) Příprava sushi rýže 

Dbejte na to, abyste použili rýži vhodnou na sushi. Přípravu sushi rýže hravě zvládnete pomocí rýžovaru. Pokud rýžovar nemáte, uvařte rýži v hrnci podle našeho návodu:

  1. Rýži propláchněte, vložte ji do hnrce a zalijte vodou jen tak, aby byla cca 1 cm nad rýží.
  2. Hrnec přiklopte pokličkou a vařte na mírném plameni, dokud se neodpaří všechna voda.
  3. Hotovou rýži odstavte z plotny, odkryjte pokličku a nechte vychladnout.

2) Octový nálev na sushi rýži

Správná sushi rýže se nálevu z  rýžového octa. Příprava nálevu na sushi rýži je snadná. Potřebujete jen 4 ingredience. Rýžový ocet, cukr a sůl, případně saké. Připravený nálev můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici klidně i několik měsíců.

  • Nyní si připravíme octový nálev na sushi:
    1. Vše pořádně promícháme, aby se cukr a sůl rozpustily. Pokud směs ohřejeme, cukr a sůl se teplem lépe rozpustí. 
    2. Uvedené množství vystačí na dochucení zhruba 300 g neuvařené rýže. Pokud vaříte rýže méně, zbytek ochuceného octa na sushi můžete klidně skladovat pár měsíců v chladničce, případně jej využít jako zálivku na salát nebo součást různých dresingů. Pokud se vám nechce vyrábět si octový nálev, můžete si koupit hotový sushi ocet
    3. Rýže na sushi se potřebuje přibližně 20 minut chladit. Poté ji přemístíme do připravené mísy, ideálně dřevěné, a postupně do ní pomalu přimícháváme octový nálev. Na 1 kg rýže použijeme cca 1 dcl hotového rozvaru.
    4. Určitě ho nelijte najednou na jedno místo, protože byste si nechtěně mohli veškerou práci pokazit a sushi rýži okyselit příliš.
    5. Doporučujeme si malou část nálevu na sushi odložit na později.
    6. Ochucenou rýži na sushi necháme téměř úplně vychladnout
    7. Pozor: Uvařenou rýži nikdy neochucujte octovým nálevem v kovové nádobě. Ideální je speciální dřevěná nádoba na chlazení sushi rýže (takzvaně hangiri), ale postačí i jiná dřevěná nebo plastová miska.

silvestrovske sushi, ryze na sushi

3) Tvorba sushi rolek

  1. Bambusovou podložku na sushi doporučujeme před použitím obalit v potravinové fólii. Podložku pak nemusíte složitě čistit. Použití folie tak výrazně prodlouží životnost podložky.
  2. Řasu pokládejte na podložky drsnou stranou nahoru. Navlhčenýma rukama pomalu naneste sushi rýži po celé ploše řasy, pouze v horní části nechte cca 2 cm volné.
  3. Na rýži můžete nanést jemný proužek křenu wasabi.
  4. Na takto připravenou řasu s rýží přidejte další zvolené sushi ingredience. Pokládejte je zhruba do středu rýže. Aby rolka pěkně držela pohromadě, zbylým octovým nálevem potřete prázdný konec řasy. Ocet poslouží jako “lepidlo”.
  5. Začněte rolovat od kraje s rýží směrem k prázdné, octovým nálevem potřené řase. Nebojte se trochu přitlačit, aby měla rolka pěkný tvar a ingredience držely pohromadě.
  6. Pokud se vám první rolky příliš nepodaří, nevěšte hlavu. Uvidíte, že se budete postupně zlepšovat!
  7. Hotovou rolku nechte pár minut odležet, aby řasa nasála vlhkost z rýže. Sushi se pak bude lépe krájet.

silvestrovské sushi, recepty

silvestrovské sushi, maki  

1. Maki sushi

Začněme od nejjednoduššího druhu. Maki sushi je nejsnazší a zároveň nejoblíbenější druh sushi, který zvládne i začátečník. Jedná se o sushi, které se roluje pomocí podložky. Podle náplně maki pak rozlišujeme různé druhy maki. Nejznámějším druhem maki je hosomaki. Je to rolované sushi pouze s jednou ingrediencí, nejčastěji je to syrová ryba (losos, tuňák), avokádo nebo zelenina (okurka, paprika). Hosomaki se připravuje z poloviny řasy nori a krájí se na 6 kousků. Pojďme se pustit do přípravy hosomaki sushi.

 

Ingredience:

Postup:

silvestrovske sushi, hosomaki

silvestrovské sushi, nigiri  

2. Nigiri sushi

Dalším oblíbeným druhem sushi je nigiri. Jsou to válečky rýže, na kterých je kousek syrové ryby, kreveta, avokádo, vaječná omeleta a další ingredience.  Na první pohled se zdá, že je tento druh sushi velmi jednoduchý na přípravu. Ve skutečnosti by nigiri sushi mělo mít uprostřed válečku duté místo. Při skusu se pak nigiri samo rozdělí na dvě sousta. Není to hračka, a tak pokud se sushi začínáte, vystačíte si s obyčejným válečkem rýže. Silvestrovské sushi se bez nigiri rozhodně neobejde!

 

Ingredience:

Postup:

silvestrovské sushi, nigiri

silvestrovské sushi: california roll  

3. California Roll

Uramaki sushi představuje obrácené sushi. Ryba a nori řasa jsou obaleny v rýži a ta je obalená v kaviáru, sezamu nebo bylinkách. Mezi nejoblíbenější druhy uramaki sushi patří California Roll a Philadelphia Roll. Připravte si letos na Silvestra oba druhy, podle našeho receptu to hravě zvládnete.

 

Ingredience:

Postup:

silvestrovské sushi, california roll

silvestrovské sushi: california  

4. Philadelphia Roll

Jak název Philadelphia roll napovídá, tato rolka obsahuje krémový sýr Philadelphia.

 

Ingredience:

Postup:silvestrovske sushi, philadelphia roll

silvestrovské sushi, gunkan  

5. Gunkan sushi

Gunkan je jedním z větších druhů sushi. Jedná se rýžovou rolku obalenou v mořské řase, zdobí se nejčastěji kaviárem. Tento druh je snadný na přípravu, i když to tak nevypadá. Neskončete pouze u maki, pusťe se také do přípravy tohoto druhu. Vaši přátelé budou mile překvapeni, jak rozmanité silvestrovské sushi jste si pro ně připravili.

 

Ingredinece:

Postup:

silvestrovské sushi: gunkan

silvestrovské sushi, sushi donuts  

6. Sushi donuts

Donuty jsou v poslední době velmi populární. Už jste ale ochutnali sushi donut? Je to sushi ve tvaru donutu a bude perfektní na silvestrovské sushi! Překvapte své přátele a vedle tradičních druhů sushi jim připravte i něco netradičního, s těmito sushi donuty neuděláte chybu.

 

Ingredinece:

  • 500 g sushi rýže připravené podle návodu výše
  • čerstvé ryby (losos, tuňák...)
  • kaviár
  • krevety
  • avokádo
  • zelenina (okurka, paprika...)
  • sezam

Postup:

silvestrovské sushi, sushi donuts

silvestrovské sushi, fruit sushi  

7. Fruit sushi

Fruit sushi, neboli ovocné sushi má s klasickým sushi společné pouze použití rýže a výsledný tvar. Ovocným sushi jistě potěšíte i ty nejnáročnější strávníky, tj. děti. Pokud nemají rády klasické sushi, díky frushi si mohou připadat jako dospělé. Obohaťte silvestrovské sushi o to ovocné, bude skvělou sladkou tečkou na závěr.

Ingredience:

  • 1 a půl hrnku sushi rýže
  • 2 hrnky vody
  • 3 lžíce cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • plechovka kokosového mléka
  • 1,5 čajové lžičky vanilkového aroma/semínka z poloviny vanilkového lusku
  • ovoce dle vlastního výběru (mango, ananas, kiwi, jahody, maliny, banán...)
  • rýžový papír
  • strouhaný kokos
  • bambusová podložka Makisu

Postup:

  1. Dejte rýži do hrnce, zalijte vodou, přidejte cukr, sůl a vařte po dobu 20 minut.
  2. Po uvaření k rýži přidejte kokosové mléko, vanilku a promíchejte.
  3. Ovoce nakrájejte na tenké plátky.
  4. Na sushi podložku položte rýžový papír, na něj rozetřete připravenou rýži a poklaďte ovocem.
  5. Zarolujte jako klasické sushi a ozdobte. Můžete omotat plátky manga nebo obalit ve strouhaném kokose.
  6. Jednodušší variantou je ovocné nigiri. Z připravené rýže vytvořte válečky a ozdobte je nakrájeným ovocem.

Tip: Nezapomeňte také na pěkné servírování sushi. Doporučujeme barevné japonské talíře značky Made in Japan.