Snažíte se proniknout do tajů, které skrývá asijská kuchyně? Udělejte to se vším všudy. Nestačí dát dohromady rýži nebo nudle a ingredience. Naučte se vařit jako asijští mistři kuchaři a překvapte své blízké dokonalými pokrmy. Prozradíme vám, která pravidla byste měli dodržovat.
Jak vařit asijská jídla – tipy a rady
Každá asijská kuchyně má své zásady, kterými je třeba se řídit. Jakmile je jednou poznáte, už nikdy neuděláte při vaření chyby – naopak se naučíte vařit autenticky tak, jako byste ráno nakoupili na asijském trhu a hned začali připravovat lahodný oběd.
Začněte s kořením a končete omáčkami
Vezměte vaření za správný konec. Zatímco v české a vůbec v evropské kuchyni se koření užívá tak nějak v průběhu přípravy pokrmu nebo na závěr, v té asijské je to naopak. Koření přidejte hned na začátku, zejména to aromatické, aby mělo čas se rozvinout. Na závěr patří omáčky. Je to z toho důvodu, aby ve woku nebylo moc dlouho příliš tekutiny.
Méně je více
Nesnažte se splácat pokrm z co nejvíce ingrediencí. Ta nejlepší jídla tvoří jen několik málo surovin, které jsou dobře vybalancované a hlavně skvěle ochucené.
Rovnováha a variace
Duchovní zaměření východních kultur se uplatňuje i v jídle. Pokrmy by měly být za každou cenu rozmanité, kreativní a chuťově výrazné, ale přesto hlavně vyvážené.
Bez aromatického koření to nepůjde
Pokud jste si toho ještě nevšimli, koření tvoří asijskou kuchyni a dělá z ní to, co tolik milujeme. Aromatické koření, jako je zázvor, česnek nebo třeba jarní cibulka, vykouzlí z obyčejného pokrmu asijský zázrak.
Čerstvé suroviny i koření jsou základ
Jestliže je to možné, používejte pro přípravu asijských jídel vždy čerstvé suroviny i čerstvé koření. Uvidíte, jak taková obyčejná zásada výrazně zlepší jakýkoli pokrm.
Osvojte si zlatá pravidla asijské kuchyně a naučte se vařit asijská jídla jako ti nejlepší kuchaři. Stačí se naučit pár základních kroků a na vaše kuchařské umění se budou pět jen samé ódy.
Tip: Připravte si japonské národní jídlo zvané Tempura, které si zaručeně zamilujete.