10 zajímavostí o řase nori

Řasa Nori je nezbytnou ingrediencí pro přípravu maki a uramaki sushi. Přečtěte si 10 zajímavostí, které jste dost možná nevěděli. 

Řasa Nori

1. Má výborné vlastnosti, díky kterým se snadno a rychle upravuje a dá se využít na mnoho způsobů, nejčastěji právě jako jedna z ingrediencí do sushi. Její jemná vůně a chuť je ideální pro lidi, kteří chtějí sushi ochutnat poprvé.

2. Má vysoký podíl bílkovin, vitamínu C, A a B. Pomáhá při trávení a snižuje hladinu cholesterolu, proto se často podává společně se smaženým a mastnějším jídlem. Kvalitní řasa nori na sushi je charakteristická lesklou zelenou barvou, hladkou strukturou na jedné straně a drsnou na druhé a také svou křehkostí. Řasu nori je třeba skladovat v suché a uzavřené nádobě.

3. Původně se získávala divoce rostoucí řasa z dřevěných pilířů v přístavu. Nejstarší zmínka o řase nori pochází z 8. století. Nori se tehdy používala v podobě pasty. V oblasti dnešního Tokia (Edo) se ale začala zpracovávat podobně jako papír a používá se především na přípravu sushi.

4. Nori se v současné době cíleně pěstuje v úzkých chráněných zálivech, bez přitékající sladké vody z řek. Sladká voda snižuje obsah mořské soli a tím i chuť řasy nori na sushi. Protože řasy potřebují absorbovat co nejvíce slunečního světla, jsou sítě, ve kterých řasy rostou, umístěny v takové výšce, aby v době přílivu byly pod hladinou a během odlivu nad hladinou.

5. Řasy rostou poměrně rychle. Od výsevu do sklizně může proběhnout jen 45 dní. Sběr většinou probíhá mechanicky pomocí čerpadel, ale stále existuje i sběr ruční. Zpracování surového produktu je většinou dosaženo vysoce automatizovanými stroji, které přesně kopírují kroky tradičního ručního zpracování, ale s mnohem vyšší účinností. Nasbírané řasy nori na sushi se omyjí, nasekají se na jemno a uloží se na bambusové rohože, na kterých se následně suší ve velkých pecích.

6. Po vysušení se řasy nori nakrájí na požadovanou velikost a zabalí. Konečný produkt je tenký jako papír.

7. Na první pohled černá barva by měla být oproti světlu zelená.

8. Sušené listy mají většinou rozměr cca 18 cm x 20 cm a 3 g na váhu.

9. Řasa nori se pěstuje téměř výhradně v Japonsku, zhruba na 600 km², produkce je kolem 350 000 tun. Cena takového množství řasy se odhaduje na miliardu dolarů a její výroba zaměstnává okolo 300 tisíc zaměstnanců.

10. Nori řasa se prodává v různých podobách, většinou jako tenké listy určené na sushi, jemné proužky - kizami nori a nebo v podobě vloček.