Víte, na kterém tuku připravovat steaky?

Tuk je součástí každé kuchyně, používáme jej na smažení, pečení, marinování, ale také při přípravě steaků. Nevíte si rady, na kterém tuku připravovat steaky a kolik stupňů je ideálních, aby se olej nepřepálil?

Na kterém tuku připravovat steaky?

Při volbě kvalitního oleje vás bude zajímat hlavně jeho tepelná stabilita. To znamená hraniční teplotní bod, při kterém se olej začne přepalovat.

Při jakých teplotách se tuky připalují:

  • Řepkový olej: až při 240 °C
  • Extra panenský olivový olej: při 210 °C
  • Olivový olej z pokrutin: při 210 °C
  • Slunečnicový olej: při 180 °C
  • Sádlo: při 180 °C
  • Máslo: při 110 °C

na-kterém-tuku-připravovat-steaky

Řepkový olej

Řepkový olej je pravděpodobně nejvhodnější na tepelnou úpravu. Má totiž nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. Navíc má oproti běžným tukům nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin. Řepkový olej má také příznivé účinky na naše zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má protizánětlivé účinky a protisrážlivý efekt.

Extra panenský olivový olej

Spíše než na smažení je tento typ oleje vhodný do salátů nebo na konzumaci společně s pečivem. Díky tomu, že má vysoký hraniční teplotní bod, ho ale můžete použít i při tepelné úpravě. Nicméně při vysokých teplotách přijde extra panenský olivový olej o prospěšné látky (antioxidanty), které se získávají lisováním za studena. Při smažení tak raději sáhněte po variantě olivového oleje z pokrutin.

Tip: Přečtěte si také 5 tipů, jak vybrat ten pravý olivový olej.

olivove-oleje

Slunečnicový olej

Tento typ oleje není příliš tepelně stabilní. Navíc se jeho konzumace nedoporučuje ani ze zdravotního hlediska. Má sice nízký podíl nasycených mastných kyselin, ale zároveň má převahu omega-6 mastných kyselin nad omega-3 mastnými kyselinami, což může mít špatný vliv na cévy.

Sádlo

Smažily na něm hlavně naše babičky, a to i proto, že je sádlo teplotně stabilní. Jenže obsahuje opravdu vysoké množství nasycených tuků a naše cévy by nám za jeho konzumaci zrovna dvakrát nepoděkovaly. Přesto neodmyslitelně patří k české kuchyni a některé pokrmy si bez něj nedovedeme představit.

Máslo

Kromě toho, že ho nepořídíme zrovna nejlevněji, není máslo ani příliš vhodné na delší tepelnou úpravu. Začíná se přepalovat už při 110 °C. Využít ho můžete při přípravě jíšky nebo při krátkém smažení zeleniny jako přílohy. Pro smažení je ale ideální přepuštěné máslo.

přepuštěné-máslo-ghí

Na kterém tuku připravovat steak?

Zajímá vás,na kterém tuku připravovat steaky? Podle našeho přehledu nejlépe uděláte, když sáhnete po řepkovém nebo olivovém oleji či přepuštěném másle Ghí. Navíc při přípravě steaku často na pánev ani žádný tuk není potřeba a potře se jím pouze maso.